Recenzja książki: Przysmaki Rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Dobra gospodyni ma to do siebie, że przygotowane przez nią potrawy są smaczne i zdrowe, a ich zewnętrzny wygląd cieszy oko głodomora. Mianem dobrych gospodyń cieszyły się nasze prababcie i babcie, a i obecnie nic nie stoi na przeszkodzie, by dołączyć do ich zacnego grona. Książka Przysmaki rodziny Winnych podaje przepisy na Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory, które zostały zebrane i opracowane przez Karolinę Wysokińską. Czytelnik może być pewien, że przetworom w jego wykonaniu niczego nie będzie można zarzucić.

Tytuł kulinarnego poradnika Ałbeny Grabowskiej nawiązuje do Stulecia Winnych, poruszającej opowieści o trudach codziennego życia rodziny z podwarszawskiego Brwinowa. Na początku każdego działu kulinarnych specjałów historię rodziny Winnych przybliżają jej poszczególni członkowie: Małgosia, Ania, Lenka, Bronia, Jerzyk, Ryszard i Urszula. Ich wspomnienia dotyczą historii rodu w dalszej i bliższej przeszłości, ważnych spotkań, śmiesznych zachowań, konstruktywnych rozmów, dziecięcych wybryków oraz wszystkiego, co stanowi bogactwo każdej rodziny. Chociaż wymienione osoby są postaciami fikcyjnymi, czytelnik ma wrażenie, jakby naprawdę żyły i dzieliły się rodzinnymi wspomnieniami.

Stałe miejsce w zaprezentowanych przepisach mają takie elementy, jak: nazwa potrawy, składniki oraz sposób wykonania, natomiast całość przetworów przyporządkowano do następujących rozdziałów: konfitury, dżemy, powidła i wytrawne owoce, soki i kompoty, przetwory warzywne, grzyby, nalewki i likiery oraz przepisy na przetwory różne, które zgromadzono w rozdziale „Inne”. Każda strona posiada gotowy układ graficzny, pozwalający na zachowanie przejrzystości zanotowanych przepisów. Piękna szata graficzna z kwiatowymi i owocowymi motywami oraz dające efekt trójwymiarowości kolorowe zdjęcia i ilustracje sprawiają, że czytelnik natychmiast chciałby skosztować prezentowanych rarytasów.

Opublikowane nakładem Wydawnictwa Zwierciadło Przysmaki rodziny Winnych pozwalają cieszyć się pysznymi przetworami, wykonanymi w łatwy sposób, przy minimalnym nakładzie sił. Dzięki zawartym w książce propozycjom nawet długie zimowe miesiące będzie można zaliczyć do udanych – czyż nie jest warta uwagi nalewka na suszonych śliwkach, jarzębinówka, likier morelowy lub wiśniak na miodzie? Nawet najbardziej wybredne podniebienie będzie usatysfakcjonowane. I to by było na tyle. Pozostaje już tylko życzyć smacznego!

Tagi: bóg Przepisy kulinarne i gotowanie

Kup książkę Przysmaki Rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Przysmaki Rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory
Inne książki autora
Stulecie Winnych. Początek
Ałbena Grabowska0
Okładka ksiązki - Stulecie Winnych. Początek

Poznaj początek historii rodu Winnych z podwarszawskiego Brwinowa. W książce Stuleciu Winnych. Początek Ałbena Grabowska ukazuje pierwsze dekady historii...

Rzeki płyną, jak chcą
Ałbena Grabowska0
Okładka ksiązki - Rzeki płyną, jak chcą

Trzy siostry, których życie skomplikowały wojna i miłość. Klara, Róża i Amelka. Panny Terechowiczówny. Przed wojną jeździły z rodzicami do wód, mieszkały...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Upiór w moherze
Iwona Banach
Upiór w moherze
Jemiolec
Kajetan Szokalski
Jemiolec
Pożegnanie z ojczyzną
Renata Czarnecka ;
Pożegnanie z ojczyzną
Sprawa lorda Rosewortha
Małgorzata Starosta
Sprawa lorda Rosewortha
Szepty ciemności
Andrzej Pupin
Szepty ciemności
Gdzie słychać szepty
Kate Pearsall
Gdzie słychać szepty
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Katarzyna Ceklarz; Urszula Janicka-Krzywda
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Zróbmy sobie szkołę
Mikołaj Marcela
Zróbmy sobie szkołę
Siemowit Zagubiony
Robert F. Barkowski ;
Siemowit Zagubiony
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy