Zdjęcie - Zofia Nałkowska

Zofia Nałkowska


Zofia Nałkowska to polska poetka, dramatopisarka, pisarka i dziennikarka, która zasłynęła za sprawą książek Medaliony oraz Granica.

Zofia Nałkowska - biografia, życie i twórczość

Zofia Nałkowska urodziła się 10 listopada 1884 r. w Warszawie. Skończyła prywatną pensję oraz tajny Uniwersytet Latający, jednak ogromną część wiedzy zawdzięczała samokształceniu.

Zofia Nałkowska dwukrotnie wychodziła za mąż. Jej drugim mężem był wojskowy (dosłużył się stopnia generała) Jan Jur-Gorzechowski. Kilkakrotnie zmieniała miejsce zamieszkania- mieszkała w Wołominie, Kielcach, Krakowie, Grodnie i niedaleko Wilna.

W okresie międzywojennym Zofia Nałkowska była pracownicą polskiego rządu- konkretnie była zatrudniona w Biurze Propagandy Zagranicznej. Była też przez długi czas wiceprezesem polskiego PEN- Clubu, aktywną działaczką Zarządu Głównego Związku Literatów Polskich oraz posłanką na sejm PRL. Tuż po II wojnie Światowej pracowała w Międzynarodowej Komisji do Badania Zbrodni Hitlerowskiej w Polce. Świadectwem badań są jej słynne Medaliony. To z nich pochodzi cytat z Zofii Nałkowskiej ludzie ludziom zgotowali ten los

Nałkowska debiutowała bardzo wcześnie jako poetka - mając zaledwie 14 lat zamieściła swój wiersz "Pamiętam" na łamach "Przeglądu Tygodniowego". Po tym debiucie ukazywała się jeszcze parę razy w różnych warszawskich czasopismach. Jednak dość wcześnie zrezygnowała z poezji na rzecz prozy. W 1904 r. ukazała się jej debiutancka powieść Lodowe pola, stanowiąca pierwszą część wydanej dwa lata później trylogii "Kobiety". Początkowo jej twórczość nie miała większych związków z realnym życiem. Stopniowo jednak zwracała się coraz silniej ku rozważaniom psychologicznym, czego bodaj najwybitniejszym przykładem są "Charaktery"- miniaturowe szkice pisane przez wiele lat (pierwsza część ukazała się w r. 1922).

Za swoją twórczość uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia. Została na przykład nagrodzona dwukrotnie Państwową Nagrodę Literacką (pierwszy raz w 1936 r. za "Granicę", powtórnie w 1953 r.), a także Złotym Wawrzynem Polskiej Akademii Literatury. Zmarła 17 października 1954 r.

Kalina Beluch

Zofia Nałkowska - bibliografia

Zofia Nałkowska - Powieści

1906 Kobiety
1907 Książę
1909 Rówieśnice
1911 Narcyza
1911 Noc podniebna
1914 Węże i róże
1920 Hrabia Emil
1922 Na torfowiskach
1923 Romans Teresy Hennert
1925 Dom nad łąkami
1927 Choucas
1928 Niedobra miłość
1935 Granica
1938 Niecierpliwi
1948 Węzły życia
1953 Mój ojciec

Zofia Nałkowska - dramaty

1930 Dom kobiet
1931 Dzień jego powrotu
1935 Renata Słuczańska

Zofia Nałkowska - zbiory nowel, opowiadań i szkiców

1909 Koteczka czyli białe tulipany
1914 Lustra
1915 Między zwierzętami
1917 Tajemnice krwi
1922 Charaktery
1925 Małżeństwo
1927 Księga o przyjaciołach
1931 Ściany świata
1946 Medaliony
1948 Charaktery dawne i ostatnie
1957 Widzenie bliskie i dalekie

Zofia Nałkowska - dzienniki

1970 Dzienniki czasu wojny (z lat II wojny światowej)
1975 Dzienniki z lat 1899- 1905
1976 Dzienniki z lat 1909- 1917
1980 Dzienniki z lat 1918- 1920


Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zofia_NaA?kowska

Zofia Nałkowska - twórczość

Cytaty Autora

Samotność jest złudzeniem. Myśli człowieka krążą zawsze koło innych ludzi i łączą go z ich obcym losem, który na próżno stara się odepchnąć.


Więcej

Umiera się w byle jakim miejscu życia. I dzieje człowieka zawarte'między urodzeniem jego


Więcej
Wszystkie cytaty tego autora Dodaj cytat tego autora
Reklamy