Poradnik M. Kuźmińskiego kieruje czytelnika ku poznaniu kwestii kulinarnych, związanych z kuchnią z nieco innych i różnorodnych punktów widzenia. Jest to wgląd w tematykę z perspektywy medycyny, paleontologii, antropologii, dietetyki, fizyki, chemii,biologi i mikrobiologii, a także astronautyki. Sami przyznajcie - dość szerokie spektrum wiadomości różnych dziedzin.
Książka składa się z ośmiu rozdziałów, a każdy z nich poświęcony został badaniu określonych zjawisk kulinarnych. Znajdziemy tu mnóstwo ewolucyjnych informacji. M.in. o pierwszych śladach obróbki termicznej, o badaniach w niejakiej jaskini Wonderwerk nad wykorzystaniem ognia. Poza tym dowiemy się co kryją w sobie i jak "działają" ziarna, dlaczego dla kosmonautów tak bardzo korzystne jest stosowanie ostrych przypraw. Co tak naprawdę oznacza dieta bezglutenowa i co dzieje się z mięsem, kiedy polejemy go winem? Na te i inne pytania odpowiedzą znawcy tematów w niniejszym poradniku. Po warunkiem, że sięgniecie po książkę:)
Informacji jest naprawdę wiele. I dla okraszenia całości czytelnik znajdzie tutaj również kilka przepisów kulinarnych.
Zachęcam do czytania!
Informacje dodatkowe o Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej:
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2019-01-16
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN:
978-83-240-5565-4
Liczba stron: 352
Dodał/a opinię:
KuLtUrAlNiEbp
Sprawdzam ceny dla ciebie ...