Zdjęcie - Astrid Lindgren

Astrid Lindgren


Astrid Lindgren to szwedzka pisarka, autorka książek dla młodych czytelników. 

Astrid Lindgren - biografia, życie i twórczość

Astrid Lindgren przyszła na świat 14 listopada 1907 r. w Vimmerby. Już jako dziewczynka miała zaplanowaną przez rodziców karierę zawodową – wiadomo było, że zostanie sekretarką w jednym z biur w Sztokholmie. W wieku 37 lat napisała książkę dla dzieci Zwierzenia Brit – Marii. Została bardzo ciepło przyjęta. W związku z tym Astrid zajęła się dalszym pisaniem. Opublikowała ponad 20 powieści i zbiorów opowiadań dla dzieci, pisała też sztuki teatralne i słuchowiska radiowe. Wiele z utworów doczekało się realizacji filmowej. Za swoją twórczość doczekała się licznych nagród krajowych i zagranicznych. Dostała między innymi na wniosek polskich dzieci Order Uśmiechu. W 1989 r. została też doktorem honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego. Zmarła 28 stycznia 2002 r. w Sztokholmie. Kalina Beluch

Astrid Lindgren - bibliografia

1944 Zwierzenia Brit – Marii

1945 Pippi Pończoszanka

1946 Pippi wchodzi na pokład

1946 Detektyw Blomkvist

1947 Dzieci z Bullerbyn

1948 Pippi na Południowym Pacyfiku

1949 Nils Paluszek

1963 Rasmus, rycerz Białej Róży

1954 Mio, mój Mio

1955 Braciszek i Karlsson z dachu

1956 Rasmus i włóczęga

1957 Rasmus, Pontus i pies Toker

1958 Dzieci z ulicy Awanturników

1960 Madika z Czerwcowego Wzgórza

1961 Lotta z ulicy Awanturników

1962 Karlsson z dachu lata znów

1963 Emil ze Smalandii

1964 My na wyspie Saltkrakan

1968 Latający szpieg czy Karlsson z dachu

1973 Bracia Lwie Serce

1976 Madika i berbeć z Czerwcowego Wzgórza

1981 Ronja, córka zbójnika


Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Astrid_Lindgren

Astrid Lindgren - twórczość

Astrid Lindgren - wiadomości

Cytaty Autora

Zawsze uważałam, że mój wygląd za bardzo przywodzi na myśl wiejskie dziewczę błądzące po lesie.


Więcej

... nie wychodząc stąd, raczej trudno będzie wam znów tu przyjść.


Więcej
Wszystkie cytaty tego autora Dodaj cytat tego autora
Reklamy