Okładka książki - Pippi Pończoszanka

Pippi Pończoszanka

Tom 1 cyklu Pippi Pończoszanka
Inne wydania:

Pippi Pończoszanka skończyła 80 lat! Pierwsza książka o tej najsilniejszej i najbardziej niesfornej dziewczynce świata ukazała się w Szwecji w 1945 roku. Świętując jubileusz, oddajemy w ręce czytelników jej wydanie specjalne, do którego wstęp napisała Sylwia Chutnik. Uchylamy również drzwi do archiwum wydawnictwa, prezentując rozmaite polskie wydania tej ponadczasowej książki - od pierwszego z 1961 roku.

Pippi wciąż inspiruje kolejne pokolenia dzieci i... dorosłych. Jest symbolem buntu, odwagi i siły. Mieszka samotnie w Willi Śmiesznotce razem ze swoim koniem i małpką, ma walizkę pełną złotych monet i nie chodzi do szkoły. Jej niekonwencjonalne zachowanie jest wyzwaniem dla mieszkańców miasteczka - nie sposób się przy niej nudzić! Tak samo jak podczas lektury tej książki!

Astrid Lindgren (1907-2002) to jedna z najpopularniejszych na świecie autorek książek dla dzieci, tłumaczona na prawie sto języków. Dzieci z Bullerbyn, Pippi Pończoszanka, Emil ze Smalandii, Karlsson z Dachu, bracia Lwie Serce, Madika, Ronja... Tych bohaterów pokochały miliony dzieci i dorosłych, którzy w Willi Śmiesznotce, Nangijali i w zagrodzie Katthult czują się jak u siebie w domu. Powieści Astrid Lindgren osiągnęły łączny nakład około 160 milionów egzemplarzy. Najbardziej znaną postacią stworzoną przez pisarkę jest Pippi Pończoszanka, najsilniejsza dziewczynka na świecie. Książki z jej przygodami zostały przetłumaczone na 80 języków. To dzięki nim Astrid Lindgren zaistniała jako autorka. Pierwsza część ukazała się w 1945 roku, zaraz po zakończeniu drugiej wojny światowej. Na podstawie serii powstały filmy, seriale telewizyjne i sztuki teatralne. Astrid była odważną i wpływową osobą, walczyła o prawa dzieci, równość oraz humanitarne traktowanie zwierząt i szacunek do przyrody, sprzeciwiała się przemocy. Przyczyniła się do utraty władzy przez socjaldemokratów oraz wprowadzenia wielu praw, na przykład znowelizowanej ustawy o ochronie zwierząt. Jej znaczenia dla szwedzkiej kultury i społeczeństwa nie sposób przecenić.

Ingrid Vang-Nyman

Powyższy opis pochodzi od wydawcy

Informacje dodatkowe o Pippi Pończoszanka:

Pippi Pończoszanka - opinie o książce

Avatar użytkownika - owuwu
owuwu
Przeczytane:2019-03-10,

Zawsze zastanawiało mnie to dlaczego Pippi mieszka sama, bez rodziców.
Ale mimo to uważam, że jest to świetna książka dla dzieci. Uczy ona prawdziwych, zdrowych relacji międzyludzkich i pobudza do wyobraźni.
Jest ona napisana dosyć ciekawym, prostym dziecięcym językiem co zachęca młodego czytelnika do odkrywania życia tej młodej rudej dziewczynki.

Znana przez dzieci na całym świecie i od wielu lat bawiąca do łez historia rudowłosej Pippi, której znakiem rozpoznawczym są sterczące warkocze i twarz usiana piegami... Dziewczynka przeżywa wiele perypetii zwłaszcza w szkole lecz nie boryka się z nimi sama, gdyż ma u swojego boku dwójkę przyjaciół Tommy'ego i Annikę... Na kartach powieści podziwiamy także odwagę Pippi, która udaremnia kradzież walizki oraz bardzo wiele ciekawych, zapierających dech w piersiach i bardzo zabawnych przygód... Jedna z najsłynniejszych historii dla dzieci, która zyskała uznanie wielu pokoleń podobnie jak "Dzieci z Bullerbyn" będące w dorobku artystycznym autorki.
Avatar użytkownika - joseheim
joseheim
Przeczytane:2025-04-01, Ocena: 4, Przeczytałem,

Miły powrót do czasów dzieciństwa.

Avatar użytkownika - jagna1978
jagna1978
Przeczytane:2020-06-30, Ocena: 5, Przeczytałam,

Bohaterka ksiazki jest Pippi ,dziewczynka z wybujala wyobraznia i zamilowaniem do robienia psikusow. Ma konia i malpke .Nie chodzi do szkoly i ciagle laduje sie w nowe tarapaty.Ksiazke czyta sie z ogromna przyjemnoscia i usmiechem na buzi.

Avatar użytkownika - luimig
luimig
Przeczytane:2017-12-30, Ocena: 6, Przeczytałam,

doskonała jak każda książka Lindgren :)

Pippi Pońszoszankę chyba każdy zna, albo przynajmniej słyszał o tej niesfornej dziewczynce o rudych warkoczach. Dziewczynce, która lubi buntować się i nie chodzi do szkoły. Jej towarzysze to małpka i koń. Jest odważna i silna.

Mała rozrabiara w tym roku kończy już 80 lat! Z tej okazji Wydawnictwo Nasza Księgarnia oddaje w ręce specjalne wydanie. W środku znajdziemy dużo, kolorowych ilustracji, takich jaki ja pamiętam ze starszych wydań. I muszę przyznać, że najpierw obejrzałam książkę, a dopiero wraz z dziećmi przeczytałam.

Wspaniale było sobie na nowo przypomnieć tę małą łobuziarę i na nowo przeżyć wraz z nią okres buntu. Przygody Pippi są ciekawe, potrafią bawić, ale czasami również powodują napięcie u małych czytelników.

Książka posiada dużą czcionką i napisana jest prostym językiem, dlatego młodsze dzieci nie będą męczyć się w trakcie czytania. W środku znajdują się kolorowe ilustracje, które na pewno przykują oko zarówno młodszego jak i starszego czytelnika.

Bonusem w tej książce jest pokazanie polskich wydań po 1961 roku. Fajnie, jest zobaczyć okładki poprzednich książek, które bawiły pokolenia dzieci.

Jeśli chcecie wyruszyć w podróż do swojego dzieciństwa, to bardzo polecam ,,Pippi Pońszoszankę".

Avatar użytkownika - Rainbow
Rainbow
Przeczytane:2019-08-07, Ocena: 4, Przeczytałem,
Zwierzenia Britt-Mari
Astrid Lindgren0
Okładka ksiązki - Zwierzenia Britt-Mari

Pewnego dnia w życiu piętnastoletniej Britt-Mari zdarzy się coś, z czego zwierzy się swojej przyjaciółce słowami: ,,Nie, Kasjo, nie zwariowałam, tylko...

Jak Kalle rozprawił się z bykiem
Astrid Lindgren0
Okładka ksiązki - Jak Kalle rozprawił się z bykiem

To jest opowieść o wielkim byku Adamie Engelbrekcie, który dawno temu, w Niedzielę Wielkanocną, nagle zerwał się z powroza. Ludzie z całej okolicy zbiegli...