Okładka książki - Przygody Madiki z Czerwcowego Wzgórza

Przygody Madiki z Czerwcowego Wzgórza

Zbiorowe wydanie dwóch książek Astrid Lindgren: ,,Madika z Czerwcowego Wzgórza" oraz ,,Madika i berbeć z Czerwcowego Wzgórza".

Madika i Lisabeth - dwie pełne wdzięku i fantazji dziewczynki - żyją w domu na Czerwcowym Wzgórzu. Madika chce być miła i grzeczna, niestety rzadko jej się to udaje. Ale to chyba nie jej wina, że bez przerwy wpada na takie wspaniałe pomysły? Czasem nawet duże dziewczynki muszą sprawdzić, jak się lata z parasolem z dachu drewutni i czy w pralni sąsiadów naprawdę mieszkają duchy. Przecież liczy się dobra zabawa!

Te pogodne, pełne mądrości opowieści o dzieciństwie, o tym, co małe bohaterki bawi i cieszy, i o tym, co je nierzadko głęboko zasmuca, są wyrazem prawdziwej radości życia.

Astrid Lindgren (1907-2002) to jedna z najpopularniejszych na świecie autorek książek dla dzieci, tłumaczona na prawie sto języków. Dzieci z Bullerbyn, Pippi Pończoszanka, Emil ze Smalandii, Karlsson z Dachu, bracia Lwie Serce, Madika, Ronja... Tych bohaterów pokochały miliony dzieci i dorosłych, którzy w Willi Śmiesznotce, Nangijali i w zagrodzie Katthult czują się jak u siebie w domu. Powieści Astrid Lindgren osiągnęły łączny nakład około 160 milionów egzemplarzy. Najbardziej znaną postacią stworzoną przez pisarkę jest Pippi Pończoszanka, najsilniejsza dziewczynka na świecie. Książki z jej przygodami zostały przetłumaczone na 80 języków. To dzięki nim Astrid Lindgren zaistniała jako autorka. Pierwsza część ukazała się w 1945 roku, zaraz po zakończeniu drugiej wojny światowej. Na podstawie serii powstały filmy, seriale telewizyjne i sztuki teatralne. Astrid była odważną i wpływową osobą, walczyła o prawa dzieci, równość oraz humanitarne traktowanie zwierząt i szacunek do przyrody, sprzeciwiała się przemocy. Przyczyniła się do utraty władzy przez socjaldemokratów oraz wprowadzenia wielu praw, na przykład znowelizowanej ustawy o ochronie zwierząt. Jej znaczenia dla szwedzkiej kultury i społeczeństwa nie sposób przecenić.

Ilon Wikland - szwedzka artystka i ilustratorka znana głównie z prac do książek Astrid Lindgren, . ,,Dzieci z Bullerbyn", ,,Braci Lwie Serce" czy ,,Lotty z ulicy Awanturników". Urodziła się w 1930 roku w Estonii, ale od 14 roku życia mieszkała w Szwecji, gdzie uciekła przed sowiecką okupacją. Astrid Lindgren poznała w 1953 roku w szwedzkim wydawnictwie Rabén & Sjögren, w którym ta pracowała jako redaktorka zajmująca się literaturą dziecięcą.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy

Informacje dodatkowe o Przygody Madiki z Czerwcowego Wzgórza:

Kup książkę Przygody Madiki z Czerwcowego Wzgórza

Braciszek i Karlsson z Dachu. Audiobook
Astrid Lindgren0
Okładka ksiązki - Braciszek i Karlsson z Dachu. Audiobook

Rok temu oddaliśmy w Państwa ręce pierwsze audiobooki, na których Edyta Jungowska czyta książki Astrid Lindgren. Zaczęło się od cyklu o Pippi –...

Madika z Czerwcowego Wzgórza
Astrid Lindgren0
Okładka ksiązki - Madika z Czerwcowego Wzgórza

Dwie małe dziewczynki, rozbrykane i pełne fantazji - pięcioletnia Lisabet i siedmioletnia Madika, której pomsyły lęgną się w zastraszającym tempie......