Ta książka zwalcza cukrzycę! Przepis 3

Data: 2013-06-20 13:46:00 | Ten artykuł przeczytasz w 4 min. Autor: Sławomir Krempa
udostępnij Tweet
News - Ta książka zwalcza cukrzycę! Przepis 3

Książka Koniec z cukrzycą i otyłością, która do księgarń trafi 19 czerwca, to rewelacyjny program utraty wagi, zapobiegania chorobom, i znakomitego samopoczucia! 

 

Czy masz nadwagę? 

Czy lekarz powiedział Ci, że Twoje stężenie cukru na czczo jest trochę za wysokie? 

Czy masz niepohamowany apetyt na słodycze i węglowodany wysokoprzetworzone? 

Czy masz wysokie ciśnienie tętnicze? 

Czy w Twojej rodzinie ktoś cierpiał na cukrzycę, choroby serca lub otyłość? 

 

Jeśli Twoja odpowiedź na którekolwiek z powyższych pytań jest twierdząca, to znaczy, że ta książka jest Ci potrzebna.

 

Dzięki zawartym w niej przepisom na śniadania obiady i kolacje, których wykonanie jest nieskomplikowane i mało pracochłonne, schudniesz i unormujesz poziom glukozy we krwi. Ponadto owe przepisy na pełne 6 tygodni programu pozwolą Ci się przestawić na nowy, zdrowy styl życia!

 

Prezentujemy trzeci spośród przepisów, które możesz wykorzystać podczas przygotowywania codziennych posiłków. Kolejne trzy zamieścimy w kolejnych dniach. Po więcej sięgnij do znakomitej książki dr. med. Marka Hymana Koniec z cukrzycą i otyłością, która ukazuje się nakładem Wydawnictwa Nowa Proza. 

 

Przeczytaj przepis 1 na rybę z warzywami w pergaminie!

Przeczytaj przepis 2 na sałatkę z białej fasoli!

 

POŻYWNA ZUPA Z WARZYW OGRODOWYCH Z FASOLĄ PINTO

Porcje: 6 Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 30 minut

Program: plan podstawowy i zaawansowany

 

• 2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia (extra virgin)

• ½ małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę

• 1 łyżka stołowa czosnku, przeciśniętego przez praskę

• 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego

• 1 łyżeczka nasion selera, kopru albo kminku

• 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki

• 1 mała marchewka, pokrojona w kosteczkę

• 1 mała rzepa jadalna, obrana i pokrojona w kostkę

• 2 filiżanki jarmużu lub kapusty ogrodowej, posiekanych

• 1 wielki pomidor, posiekany

• ½ łyżeczki soli morskiej

• 1 puszka (425 g) fasoli pinto

• 1 filiżanka świeżych lub mrożonych ziaren kukurydzy

• 5 filiżanek wody

• 2 łyżki stołowe świeżych listków bazylii albo 2 łyżeczki suszonej bazylii

• sól i pieprz do smaku

• odrobina octu balsamicznego lub świeżego soku z cytryny

 

Duży garnek na zupę postaw na średnim ogniu, podgrzej oliwę i podsmażaj na niej cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj, tak by przykrył całą cebulę. Dodaj nasiona selera, kopru lub kminku, następnie marchewkę i rzepę. Podsmażaj kilka minut, aż warzywa zmiękną.

 

Dodaj zielone warzywa i pomidor, smaż dalej przez 1 minutę, po czym posól. Dodaj fasolę pinto z puszki wraz z zalewą, kukurydzę, wodę i bazylię. Zagotuj, zmniejsz ogień i na najmniejszym gotuj zupę jeszcze 15 minut.

 

Dodaj sól i pieprz do smaku oraz odrobinę ostu balsamicznego albo soku z cytryny.

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji: 

kalorie 340, węglowodany 55,9 g,

błonnik 13,3 g, białko 17,6 g, 

tłuszcz 6, 0 g, cholesterol 0 mg, sód

200 mg, wapń 143 mg.

REKLAMA

Zobacz także

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Reklamy
Recenzje miesiąca Pokaż wszystkie recenzje