Okładka książki - Hologramowy Świat II

Hologramowy Świat II

To unikalne połączenie nauki, historii i duchowości. Spójna, rzadko spotykana wizja człowieka — wielowymiarowa podróż w głąb świadomości widzianej z perspektywy współczesnej wiedzy XXI wieku. Seria nadal poszukuje odpowiedzi na najstarsze pytania: czym jest świat, w którym żyjemy, kim jest człowiek i jaki jest sens istnienia.

W drugiej części cyklu uwaga przenosi się z natury wszechświata na wewnętrzny świat człowieka — jego ego, jaźń, intuicję i myśli. To podróż przez warstwy ludzkiej świadomości, w której doświadczenie historii, kultury i duchowości splata się z psychologią i współczesną refleksją nad naturą umysłu.

Rzeczywistość ukazana zostaje tu ponownie w trzech uzupełniających się wymiarach:

Świat – kontekst rzeczywistości, w której powstaje ludzkie doświadczenie.

Historia – wędrówka przez miejsca i epoki, które odsłaniają przemiany ludzkiej świadomości.

Ja – podróż w głąb człowieka, jego ego, jaźni, intuicji i myśli.

Z tej perspektywy człowiek ukazuje się jako część większej całości — istota zanurzona w historii, kulturze i energii wszechświata, współtworząca jego żywy, holograficzny obraz.

Hologramowy Świat II obejmuje cztery książki i stanowi kolejny etap projektu — opowieść o ludzkiej świadomości, jej rozwoju i miejscu w strukturze rzeczywistości.

Zanurz się w podróży, w której poznawanie świata staje się poznawaniem samego siebie.

Informacje dodatkowe o Hologramowy Świat II:

Hologramowy Świat II - opinie o książce

Avatar użytkownika - Sadu
Sadu
Przeczytane:2026-05-14, Ocena: 4, Przeczytałam, 26 książek 2026,
Druga część Hologramowego Świata to kolejna niezwykła podróż. Tym razem jednak w głównej mierze duchowa, ale też historyczna. Utrzymana w podobnym stylu, lecz nie jest kontynuacją fabularną poprzedniej książki. Mamy tu nową bohaterkę tym razem nie samą autorkę, ale postać przedstawioną jako Elizabeth. Na pierwszy plan wychodzi również jej ego jako osobny byt, który momentami przebywa nawet poza człowiekiem.  Książka, choć jest fabularna ciężko tu mówić o prawdziwej fabule. Choć na początku śledzimy losy bohaterki w czasie podróży samolotem, im dalej tym podróż nabiera bardziej duchowego znaczenia. Mamy tutaj spojrzenie na fragmenty ludzkiej historii w różnych rejonach świata, a w tym wszystkim głównie wgląd na ciemniejszą stronę społeczeństwa, ale także w głąb siebie.  Drugą część czytało mi się dużo trudniej. Mamy tutaj co prawda dużo ciekawostek dotyczących losów ludzkich w różnych rejonach czasu i przestrzeni. Śledzimy tutaj między innymi historię rozwoju Singapuru, oglądamy trudną historię niewolnictwa, czy też wiary ludzi w bóstwa. Ukazane są trudne tematy, ludzkie cierpienie, krzywda, którą człowiek człowiekowi wyrządza na przestrzeni lat. Autorka skupia się na naszych ograniczeniach. Ukazuje, jak sami stajemy się niewolnikami naszego ego. Pokazuje zarówno dobre, jak i te najgorsze elementy wiary. Widzimy plusy, ale także bardzo wiele minusów rozwoju technologicznego. Zostaje nam przedstawiona wizja świata poddanego całkowitej kontroli. Wszytko, to jest ciekawe, ale ukazane bardzo chaotycznie. Częste przeskoki w miejsca i czas bohaterki, opisy skupiające się bardziej na duchowych aspektach wprowadzają czytelnika w zagubienie. Wiele fragmentów może być różnie interpretowanych i właśnie od interpretacji dużo zależy, ile z tej książki wyciągniemy. Czasem ciężko się połapać, w których momentach podawane są fakty, a w których fikcja literacka, bądź mamienie czytelnika, by naprowadzić go na jakąś myśl.  Nasza bohaterka poznaje, czym jest jej ego, jaźń, intuicja oraz myśli. Ta duchowa strona podróży tylko momentami jednak była moim zdaniem ciekawie opisana. Sporą część książki jednak męczyłam się, próbując poskładać coś w tym chaosie. Czasem dochodziłam do wniosku, że nie wiadomo właściwie, do czego zmierza całość.  Myślę więc, że książka nie jest dla każdego. Na pewno po raz kolejny autorka ukazała, że ma dużą wiedzę na różnorodne tematy. Za co można docenić naukową wartość książki, jednak za dużo różnorodności w jednym tytule. Na pewno nie spodoba się osobie, która będzie się tu doszukiwała fabuły i poukładanej historii. Za to może się w niej odnaleźć ktoś, kto lubi pofilozofować, często zadaje sobie pytania o człowieczeństwo. Książka pozwala zastanowić się nad sobą, czym w życiu się kierujemy, czy nie jesteśmy niewolnikami własnych myśli, przekonań, własnego ego. Przede wszystkim jest to książka dla osób, które nie szukają oczywistych i prostych odpowiedzi.      Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

Papierówki w Londynie
Iwona Gajda 0
Okładka ksiązki - Papierówki w Londynie

Marzenia mają ogromną moc. Wciąż szukają dla siebie miejsca i okazji, by żyć. Przekonały się o tym Papierowe Lalki, które wyruszyły w podróż do Londynu...

Powrót Cesarza
Iwona Gajda 0
Okładka ksiązki - Powrót Cesarza

Ziemia znalazła się na liście planet przeznaczonych do zniszczenia. Neo ma przedstawić Duchowi OZZ Raport, który potwierdzi lub cofnie tę decyzję. Na wieść...