Jedz by pokonać chorobę. 5 dróg od jedzenia do uzdrowienia które zna nauka

Ocena: 5.33 (3 głosów)

W Twoim ciele nieustannie zachodzi pięć procesów, od których zależy Twoje zdrowie: 

- tworzą się nowe naczynia krwionośne, 
- replikuje się DNA, 
- komórki macierzyste naprawiają zniszczone tkanki, 
- mnoży się flora bakteryjna, 
- komórki odpornościowe zwalczają intruzów np. wirusy

Jeśli któryś z nich nie zachodzi prawidłowo, zaczynasz chorować. 
Jeśli któryś z nich odpowiednio wzmocnisz, zaczynasz zdrowieć. 
A to wszystko zależy od tego, co jesz!

Informacje dodatkowe o Jedz by pokonać chorobę. 5 dróg od jedzenia do uzdrowienia które zna nauka:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Andromeda
Data wydania: 2020-09-16
Kategoria: Poradniki
ISBN: 9788395728112
Liczba stron: 576
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Aleksandra Żak

więcej

Kup książkę Jedz by pokonać chorobę. 5 dróg od jedzenia do uzdrowienia które zna nauka

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Jedz by pokonać chorobę. 5 dróg od jedzenia do uzdrowienia które zna nauka - opinie o książce

„Jedz by pokonać chorobę. 5 dróg od jedzenia do uzdrowienia, które zna nauka” to książka przepełniona dużą dawką konkretnej wiedzy na temat zdrowego jedzenia, które może przezwyciężyć wiele chorób. Autor William W. Li jest lekarzem chorób wewnętrznych, nieustannie prowadzi badania naukowe. Jest również autorem ponad 100 artykułów naukowych. Do swojej pracy podchodzi niezwykle rzetelnie i z pasją, o czym świadczy ta właśnie książka.

Nie od dziś wiadomo, że jesteśmy tym co jemy. Dieta wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. Doktor Li postanowił stworzyć książkę, która będzie pewnego rodzaju poradnikiem i kompendium, wyjaśniającym jak dużą rolę w zachowaniu naszego zdrowia odgrywa jedzenie. Autor w dogłębny sposób przeanalizował pod względem molekularnych składników odżywczych wiele produktów i tym samym poznał ich działanie w zakresie zapobiegania chorobom i polepszania zdrowia. Wszystko zostało wyjaśnione w sposób dość szczegółowy więc jest tu sporo zagadnień biochemicznych i medycznych. Co za tym idzie czytanie tej książki wymaga większego skupienia niż czytanie książek czysto rozrywkowych.

Książka podzielona jest na 3 części, które składają się z kilku rozdziałów. Ja po każdej przeczytanej części sięgałam po książkę lżejszą, aby mój mózg mógł na spokojnie uporządkować przeczytane informacje i przyswoił je sobie. W pierwszej części autor dokładnie wyjaśnia naturalne mechanizmy obronne zachodzące w ludzkim organizmie. Część druga przedstawia dowody na to, że jedzenie jest lekarstwem. Ostatnia trzecia część to konkretne porady na temat wyjątkowych pokarmów, które przysłużą się naszemu zdrowiu. W tym celu autor stworzył model 5 x 5 x 5, który pomoże nam dobrać do każdej choroby ulubione pokarmy, które pomogą ją zwalczyć.

Osobiście jestem zaskoczona tym, że tak wiele łatwo dostępnych i popularnych produktów z naszych kuchni może przyczynić się do polepszenia naszego zdrowia, wydłużenia życia, czy też zwalczania różnych chorób, w tym nawet raka. Ważne jest to, że autor nie narzuca nam absurdalnych teorii żywieniowych, które cudownie nas ozdrowią. Doktor Li każdą swoją teorię popiera badaniami klinicznymi. Jasno stwierdza, że jedzenie nie zastąpi leczenia medycznego, ale w znacznym stopniu przyczynia się naszemu zdrowiu. Trzeba też pamiętać o zachowaniu zdrowego rozsądku i o tym, że każdy człowiek ma indywidualne potrzeby związane z żywieniem.

Książkę odebrałam za punkty w portalu Czytam Pierwszy.

Link do opinii
Avatar użytkownika - Moniczkasia
Moniczkasia
Przeczytane:2020-10-25,

Książka jest bogatym źródłem informacji.  Moim zdaniem przeznaczona jest dla każdej osoby, która chce zadbać o swoje zdrowie i życie. Myślę, że wielu lekarzy powinno zapoznać się z tym materiałem i wdrożyć go do swojej pracy, aby uświadamiać pacjentów, że poprzez prawidłowe odżywianie dłużej będziemy cieszyli się zdrowiem.

Warto, aby każdy z nas miał tę książkę i korzystał z niej przez całe swoje życie. Nie jest to książka do przeczytania i zapamiętania na raz. Zawarta w niej wiedza jest bardzo obszerna i poparta wieloma badaniami.

Dokładnie opisano w niej jakie produkty są korzystne dla naszego zdrowia, jak przechowywać produkty żywnościowe, jakie narzędzia do ich przygotowywania są najwłaściwsze, jakie stosować techniki gotowania. Autor wspomógł nas również przepisami na wiele gotowych dań.

Bardzo ważne jest, aby przeczytać książkę od początku do końca, nie pomijając żadnego rozdziału. Na początku wydaje się to być lekko męczące, ale z biegiem czasu każdy zrozumie jak ważne są te wszystkie informacje w zrozumieniu całości książki i utrwalaniu w nas jak ważne jest wdrożenie tej wiedzy w nasze życie.

Link do opinii
Avatar użytkownika - ilona001
ilona001
Przeczytane:2020-10-25,

Do pewnych spraw trzeba w życiu dorosnąć, również do decyzji żywieniowych, które być może kiedyś nie odgrywały w moim życiu aż tak istotnego znaczenia. Kiedyś nie przypuszczałabym, że to co ląduje na moim talerzu ma wpływ na ryzyko zachorowań np. na nowotwór czy cukrzycę. A tu mamy bardzo ciekawą książkę, która nie jest kolejnym przepisem na dietę cud , to nie kolejna książka kucharska z przepisami fit, nic w tym stylu. Autor w sposób niezwykle zrozumiały opisuje, jak wybierając pewne produkty możemy zniwelować powstawanie komórek nowotworowych. Odpowiada na pytanie czym jest odporność i jakimi produktami możemy ją wzmocnić, ile jeść, żeby się najeść, jak złagodzić objawy powstałej już choroby. Ta książka to prawdziwa skarbnica wiedzy, znajdziemy w niej gotowe przepisy z użyciem produktów, które przyniosą naszemu organizmowi samych korzyści, mam również garść przydatnych informacji np. jak wyposażyć kuchnię w niezbędne narzędzia. Nie zamierzam tracić czasu, lista produktów, które autor zamieścił w tym opracowaniu w ramach nowego modelu żywieniowego 5x5x5 już wisi u mnie na lodówce, zamierzam z niej codziennie korzystać. Zmiany zostały wdrążone, bo moje zdrowie i zdrowie mojej rodziny jest w moich rękach. Polecam

Link do opinii
Avatar użytkownika - gosiaaa
gosiaaa
Przeczytane:2020-10-11,

Myślę, że każdy z nas zastanawiał się nad tym, co jeść, żeby być zdrowym, albo aby pokonać choroby. Co jeść, żeby zyskać odporność? Jak pokarm działa na poszczególne choroby i czy na prawdę jedzeniem da się wyleczyć. Na te pytania odnajdziecie odpowiedź właśnie w tej książce. Znajdziecie dużo informacji na temat zdrowia, również z medycznego punktu widzenia, A na dodatek przepisy na zdrowe potrawy. Dla tych co interesują się zdrową żywnością to ta książka będzie prawdziwą perełką, polecam:)

Link do opinii


Rewelacyjna książka, która może świetnie się sprawdzić w dzisiejszych czasach, gdy żywność i to co jemy staje się tak ważne.
Książka nie dość, że zawiera wiele świetnych rad, to posiada również przykładowe jadłospisy, które są strzałem w dziesiątkę.
Książkę odebrałam za punkty w portalu Czytam Pierwszy.

Link do opinii

Jak zobaczyłam pierwszy raz tę książkę, pomyślałam, że to pewnie kolejna książka kucharska, coś bardziej jak album, z pięknymi zdjęciami, który ogląda się raz i potem zdobi regał, zamiast zmieniać nasze kuchenne życie. A to treściwa "cegła", z masą tekstu i przepisów. Chociaż książka prezentuje się dobrze, jest fajnie wydana, to nie jest to pozycja tylko do oglądania. Znajdziecie tam charakterystykę wielu warzyw, owoców i innych składników potrzebnych do przyrządzania posiłków. Są tam również przepisy, plany żywieniowe i wiele przydatnych (a zarazem ciekawych) informacji. Nie jest to lektura na jeden wieczór, raczej traktowałabym to jako podręcznik, ktory możemy czytać powoli i w skupieniu, zapamiętując najważniejsze kwestie. Jest to książka dla każdego, kogo interesują składy potraw i to jak wpływają na nasze zdrowie.

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
The Paper Dolls
Natalia Grzegrzółka
The Paper Dolls
Słowa wdzięczności
Anna H. Niemczynow
Słowa wdzięczności
Zranione serca
Urszula Gajdowska
Zranione serca
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy