Nimona jest młodą i porywczą zmiennokształtną. Marzy o zostaniu łotrzycą.
Lord Ballister Czarneserce to arcyłotr pragnący zemsty.
Oboje szykują potężną rozróbę. Zamierzają udowodnić mieszkańcom królestwa, że sir Ambrozjusz Złotobiodry i jego kamraci z Instytutu Porządku Publicznego i Bohaterstwa nie są tak szlachetni, jak się powszechnie wydaje. Gdy drobny sabotaż kończy się zaciekłą bitwą, lord Czarneserce uświadamia sobie, że moce Nimony są równie mroczne i tajemnicze co jej przeszłość... Jej nieprzewidywalna, dzika natura może być o wiele groźniejsza, niż gotów jest przyznać.
Eksperymenty naukowe, eksplozje, zacięta walka, smoki i... rekiny - to wszystko znajdziecie w tej przewrotnej i zuchwałej opowieści N.D. Stevenson.
Wydawnictwo: We need YA
Data wydania: 2015-05-19
Kategoria: Komiksy
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Agata Cieślak
Przeczytane:2026-03-15, Ocena: 4, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, 2026,
Nie jestem fanką kreski tego komiksu i zdecydowanie uważam, że film jest w dużej ilości aspektów o niebo lepszy. Co nie zmienia faktu, że ciekawie było wyłapywać paralele między tymi dwoma dziełami i patrzeć, gdzie komiks raczkował, by film mógł biec. Geneza postaci Nimony jest tu inna, historia Ballistera jest znacznie prostsza, acz nie mniej dramatyczna. Siłą rzeczy chce się porównywać pierwowzór do ekranizacji, ale muszę przyznać, że najzwyczajniej w świecie każde dzieło położyło nacisk na co innego i finalnie poszło zupełnie inną ścieżką artystyczną. Szczerze powiedziawszy obniżyłam ocenę tylko ze względu na niezbyt przyjemną w odbiorze warstwę graficzną. Może kogoś to zachwyci, ale te ilustracje są kompletnie nie w moim stylu.