Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia?
Czy liczenie kalorii ma sens?
Czy istnieją dowody na to, że kawa jest dla nas szkodliwa?
Dzięki swoim pionierskim badaniom profesor Tim Spector obala te i wiele innych mitów na temat jedzenia. W książce Podano do stołu analizuje skandaliczny brak wiarygodnych badań stojących za wieloma planami dietetycznymi, oficjalnymi zaleceniami i cudownymi kuracjami, i zachęca nas do ponownego przemyślenia naszej relacji z jedzeniem - nie tylko dla naszego zdrowia jako jednostek, ale dla przyszłości planety.
NR 1 NA LIŚCIE BESTSELLERÓW ,,SUNDAY TIMESA", bestseller Amazona
,,Fascynujące i krytyczne spojrzenie na popularne mity o jedzeniu".
Michael Mosley, autor książki Jelita wiedzą lepiej
,,Ta książka powinna być dostępna na receptę".
Felicity Cloake, autorka książek, dziennikarka specjalizująca się w kulinariach
,,Rewolucja żywieniowa już trwa, a Tim Spector stał się jednym z jej pionierów. To, co pisze, jest pouczające i niezwykle aktualne".
Yotam Ottolenghi, pisarz, restaurator i pisarz kulinarny
,,Ta książka pomoże ci zdecydować, co dodać do listy następnych zakupów w sklepie spożywczym... To jedna z najbardziej klarownych i przystępnych książek o odżywianiu, jakie czytałam. Odświeżająco bezstronna, głęboko pouczająca i wolna od modnych zasad dietetycznych".
Bee Wilson, ,,Guardian"
,,Dementuje dekady fałszywych informacji. Podano do stołu to fascynująca lektura".
Tony Turnbull, ,,The Times"
,,Podano do stołu to przebój literatury na temat żywienia".
Niall Toner, ,,Sunday Times"
,,Obok tej książki nie można przejść obojętnie. Jest punktem wyjścia do dyskusji na temat żywienia w Polsce".
dr inż. Agnieszka Leciejewska, specjalista dietetyk
Tim Spector - profesor epidemiologii genetycznej w King's College w Londynie i honorowy konsultant w szpitalach Guy's i St Thomas'. Wielokrotnie nagradzany ekspert w dziedzinie medycyny personalizowanej i mikrobiomu jelitowego oraz autor książek, w tym bestsellerowych Podano do stołu, Food for Life i The Diet Myth. Regularnie występuje w telewizji, radiu i podcastach na całym świecie i stał się jednym ze stu najczęściej cytowanych naukowców. Jest współzałożycielem firmy ZOE zajmującej się spersonalizowanym żywieniem i kieruje największym na świecie obywatelskim projektem naukowym dotyczącym zdrowia - badaniem ZOE Health. W 2020 roku został nagrodzony Orderem Imperium Brytyjskiego za swoją pracę przy zwalczaniu epidemii COVID-19.
Wydawnictwo: Luna
Data wydania: 2023-03-08
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 336
Tytuł oryginału: Spoon Fed. Why Almost Everything Weve Been Told About Food Is Wrong
KSIĄŻKA ROKU według ,,THE TIMES" i ,,THE SUNDAY TIMES" ,,JEŚĆ ZDROWO" TO COŚ WIĘCEJ NIŻ KSIĄŻKA - TO NOWE, INSPIRUJĄCE I PRAKTYCZNE, PODEJŚCIE DO JEDZENIA:...
W ostatnich latach w genetyce nastąpiła prawdziwa rewolucja. Długo utrzymujące się dogmaty naukowe mówiły, że gdy już odziedziczymy geny, środowisko...
Przeczytane:2025-03-04, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2025, 2025,
Autora miałam okazję poznać jakiś czas temu podczas wywiadu, w którym bardzo zainteresowało mnie jego podejście do diety i tego, jak się odżywiać, aby lepiej czuć się we własnej skórze. To właśnie ten wywiad zainspirował mnie do poszerzenia swojej wiedzy w oparciu o jego doświadczenie. W rezultacie trafiłam na tę książkę w bibliotece i postanowiłam ją przeczytać.
Książka jest naprawdę świetna - napisana w przystępnej formule, gdzie każdy rozdział poświęcony jest innemu mitowi dotyczącymi odżywiania. Niektóre z tych mitów były mi już znane, a nawet wcześniej wyjaśnione, ale autor potrafił wzbogacić je o ciekawe szczegóły i anegdoty, które sprawiły, że spojrzałam na te tematy z jeszcze większym zainteresowaniem. Przygnębiające jest jednak to, jak wiele wartościowych informacji zawartych w książce jest łatwo dostępnych dla każdego, ale giną one w natłoku szumu informacyjnego związanego z dietami i zdrowym odżywianiem.
Jednym z moich ulubionych mitów poruszonych w książce był ten dotyczący alkoholu - że w małych ilościach nie jest szkodliwy. Autor jasno wyjaśnia, że alkohol to trucizna niezależnie od ilości czy częstotliwości spożycia. Kolejnym interesującym mitem była kwestia kawy - często słyszymy, że jest zdrowa, ale autor wskazuje, że nawet jeśli pochodzi z bardzo sprawdzonego źródła i spożywana jest w minimalnych ilościach, to nadal nie należy jej traktować jako idealny produkt. Podobnie rzecz ma się z łososiem - kiedyś uważany za zdrową rybę, dziś ze względu na masową produkcję zawiera wiele zanieczyszczeń. Co więcej, dodawane są do niego barwniki, aby miał ten charakterystyczny różowy kolor, który konsumenci tak lubią.
Podsumowując - choć książka porusza tematy znane i popularne, to sposób ich przedstawienia jest wyjątkowo lekki i przystępny. Autor unika moralizatorskiego tonu czy przesadnych porad typowych dla wielu osób zajmujących się doradzaniem w kwestii zdrowego stylu życia. To po prostu fajna książka - ciekawa, rzeczowa i przyjemna w odbiorze.