Okładka książki - Poza podejrzeniem

Poza podejrzeniem

AUTOR NAJLEPSZYCH POWIEŚCI SZPIEGOWSKICH WSZECH CZASÓW

Kolejna znakomita powieść Daniela Silvy, który zyskał już miliony fanów na całym świecie i jest też niezwykle popularny w Polsce.

Ciało młodej kobiety unosi się na wodach Laguny Weneckiej. Kiedy włoska policja nie jest w stanie ustalić jej tożsamości, proszą znanego konserwatora sztuki Gabriela Allona o wykonanie portretu sądowego jej twarzy.

Jeden rzut oka na szkic wystarcza, by Gabriel przypomniał sobie, że niedawno ofiara siedziała obok niego w kawiarni na Campo dei Frari. Wkrótce okazuje się, że była to młoda zdolna konserwatorka sztuki Penelope Radcliff, która niedawno ukończyła praktykę w Muzeach Watykańskich. To miejsce, które Gabriel dobrze zna. W końcu restaurował kilka obrazów dla Watykanu.

Co kryje się za śmiercią dziewczyny?

Jaką rolę w sprawie odgrywa Watykan?

DANIEL SILVA wielokrotnie nagradzany autor bestsellerów ,,New York Timesa", ma w dorobku ponad 20 tytułów, m.in. ,,Zakon", ,,Wiolonczelistkę", ,,Portret nieznanej kobiety", ,,Kolekcjonera" i ,,Śmierć w Kornwalii". Sławę przyniosła mu długa seria thrillerów o szpiegu i konserwatorze sztuki Gabrielu Allonie. Książki Silvy stały się bestsellerami na całym świecie i zostały przetłumaczone na ponad 30 języków.

Informacje dodatkowe o Poza podejrzeniem:

Wydawnictwo: HarperCollins Polska
Data wydania: 2025-11-26
Tytuł oryginału: An Inside Job

Tagi: Thrillery szpiegowskie Detektywistyczna powieść obyczajowa (cosy mystery) Kryminały detektywistyczno-policyjne

Kup książkę Poza podejrzeniem

Opinie o książce - Poza podejrzeniem

Avatar użytkownika - Ewa_czytajac
Ewa_czytajac
Przeczytane:2025-12-10, Ocena: 5, Przeczytałam,
Dzieła sztuki są smakowitym kąskiem dla koneserów i muzeów, niestety kuszą również wytrawnych oszustów. Drogocenne obrazy przez lata skrupulatnie chronione, pod wpływem różnorodnych okoliczności mogą stać się łupem złodziei. Niestety nie ma tu znaczenia stanowisko czy wykształcenie, kiedy w grą wchodzą ogromne pieniądze...   Gabriel Allon jest konserwatorem sztuki, obecnie pracuje przy renowacji malowidła w świątyni. Przypadkiem zauważa coś, co unosi się na wodzie. Podpływając bliżej odkrywa ciało kobiety. Od razu sprawa zaczyna być nagłośniona w mediach, służby pracują nad wyjaśnieniem zdarzenia. Kim była znaleziona kobieta? Z watykańskiego muzeum znika wybitne dzieło malarskie, do tej pory było dobrze strzeżone, ślady kradzieży prowadzą w zaskakującym kierunku. Gabriel przez wiele lat był doskonałym szpiegiem, obecnie już nie para się tym zajęciem. Jednak ze względu na swoje umiejętności i doświadczenie na własną rękę podejmuje się rozwiązać zagadkę.   Fabuła książki osadzona w znacznej większości we Włoszech, lecz główny bohater podróżuje również w inne miejsca. Powieść jest fikcją literacką, pełną zwrotów akcji i zagadek kryminalnych. Szpiegowski charakter opowieści budzi ciekawość, a postacie wydają się skrywać wiele tajemnic. Wzajemne powiązania, intrygi i sekrety sprawiają, że akcja powieści toczy się szybko i bardzo wciąga. Autor wplótł także odniesienia do historii sztuki z piętnastego wieku. Książka jest kolejną
Avatar użytkownika - zaczytanaiska
zaczytanaiska
Przeczytane:,
„Nie potrzebuję szczęścia – odparł generał. Mam Gabriela Allona.”   Gabriel Allon to uznany konserwator obrazów oraz doskonały szpieg. Pewnego dnia podczas przechadzki odkrywa on w wodach Laguny Weneckiej ciało młodej kobiety. Staje się to początkiem wielkiej afery, która obejmie znaczną część Europy, poruszy świat sztuki i nielegalnych biznesów oraz wstrząśnie Watykanem.   „Poza podejrzeniem” nie zwalnia szybkiego tempa ani na sekundę. Zdarzenia uderzają w czytelnika niczym dżdżysty deszcz, zaskakują go i przyprawiają o szybsze bicie serca.  Allon i jego sprzymierzeńcy sięgają po niemożliwe, ryzykują życie, czepiają się brawurowych rozwiązań.    Dynamiczna akcja przeskakuje niczym iskra pomiędzy różnymi miejscami i krajami. Luksusowe samoloty i wille, niesamowite dzieła sztuki i rozpieszczająca podniebienia kuchnia włoska stanowią malownicze tło tej książki. Dygresje dotyczące sztuki i jej twórców uatrakcyjniają fabułę.   Gabriel to szarmancki, diabelnie zdolny i inteligentny człowiek. Nic nie ucieka jego wyczulonej i obdarzonej fotograficzną pamięcią uwadze. Wiele jego akcji mogłoby się jednak nie powieść gdyby nie jego partnerzy. Na czoło jego współpracowników wysuwa się bardzo intrygująca postać zadziornej hakerki i niesamowicie skutecznej złodziejki Ingrid.   Pomimo,  że jest to 25  tom serii jest dalej intensywnie, dynamicznie i bardzo ciekawie. Jeśli ktoś nie czytała poprzednich tomów nie musi się obawiać, że się nie odnajdzie w fabule, książka jest tak napisana, że można ją czytać oddzielnie.
Avatar użytkownika - olilovesbooks2
olilovesbooks2
Przeczytane:2025-12-02, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,

*współpraca reklamowa*

Okładka nie mówi za wiele, zaś tytuł już zaczynał naprowadzać na jakiś tory, z kolei czytając opis już wiedziałam, że to będzie dobra lektura dla mnie. Nie znałam dotychczas tej serii, ale po tej książce wiem, że jeśli będę miała możliwość to z pewnością ją nadrobię, nawet pomimo tego, że to ponad dwadzieścia tomów. Powieść szpiegowska z elementami kryminału i tajemnicami Watykanu.

Odnalezione zostało ciało młodej kobiety, unoszące się na wodzie. Gdy policja nie potrafi niczego wskórać, proszą o pomoc konserwatora sztuki Gabriela Allona o wykonanie portretu denatki. Gabriel już po chwili uświadamia sobie, że nie dawno widział tę kobietę, jak się później okazuje była ona konserwatorką sztuki, która niedawno ukończyła praktykę w Muzeach Watykańskich.

Powiem szczerze, że nie wiedziałam czego się spodziewać, miałam jednak nadzieję że ten obiecywany już na okładce wątek szpiegowski będzie ciekawy i dominujący. Gabriel okazał się emerytowanym szpiegiem, zajmującym się konserwacją sztuki, a jako postać był on po prostu genialny, zachwycam się bo po raz pierwszy się z nim spotkałam, zrobił na mnie piorunujące wrażenie. Do tego autor w przecudowny sposób połączył elementy śledztwa z wątkami sztuki, i oczywiście z wątkiem watykańskim, że tak powiem. Nie wiem jak wy ale ja jak wiem, że coś ma związek z tym miejscem bo będzie to mocne, tajemnicze, pełne sprzeczności i na pewno mi się spodoba, a jak wytyka się przy tym brudy, niedociągnięcia i hipokryzję to już w ogóle jestem w niebie. Jako, że jestem fanką teorii spiskowych, to gdzieś tam pojawiła się ciekawość ile z tego wszystkiego jest prawdą a ile fikcją literacką. Oczywiście widoczna większość stanowi tę fikcję, jednak z pewnością jakieś ziarenko prawdy w tym jest, bo o Watykanie i jego działaniach można snuć legendy.

Autor dał nam bardzo ciekawe śledztwo oparte na poszlakach, na domysłach, na działaniach trochę za plecami policji, ale na jej pozwolenie. Zagłębiamy się nie tylko w sprawie kryminalnej, ale też w świecie sztuki, poznając jej tajniki, do tego zaglądamy za watykańskie mury, poznając część z jego brudnych tajemnic. Patrzymy na niecodziennego papieża, którego wizja bardzo mi się spodobała. Jak ktoś czytał poprzednie tomy tej serii to Gabriela pewnie zna lepiej, ale ja zaczynając z nią przygodę mogłam też dość dobrze go poznać, a przynajmniej na tyle, żeby wiedzieć, że może się on stać jednym z moich ulubionych szpiegów/detektywów.

Książka mi się podobała, troszkę się jej obawiałam, bo jednak ze szpiegami nie miałam zbyt wiele do czynienia w książkowym świecie, niemniej jestem pod wrażeniem. Historia napisaną w świetnym stylu, nieco lekkim ale zajmującym, pozwalającym na domysły i spekulacje, po części możemy tę sprawę w pewnym stopniu rozwiązać. Powieść okazała się szeroko rozbudowana, wielowątkowa, pełna ciekawych tematów i interesujących zwrotów akcji. Wciągnęłam się w historię już po kilku pierwszych stronach, i nie potrafiłam się od niej oderwać, przeczytałam ją co prawda na dwa razy, ale nie z własnej woli tę przerwę musiałam zrobić.

To była mega intrygująca książka, która czytała się sama, która dostarczyła mi wielu wrażeń, zmusiła do zastanowienia i podążania za elementami śledztwa. Gdzieś tam mi się skojarzyła z Danem Brownem i jego słynnym "Kodem da Vinci", bo ten malarz tutaj też mimo wszytko odgrywa pierwsze skrzypce. Jeśli znacie i lubicie czy to tę serię to musicie przeczytać kolejny tom, jeśli nie znacie to warto poznać Gabriela i jego tajną świtę. A jeśli tak jak ja macie sentyment dla pana Browna to jak najbardziej też powinniście się skusić na tę lekturę. Ja polecam i zaczynam szukać poprzednich tomów do nadrobienia.

Avatar użytkownika - Krukrenata
Krukrenata
Przeczytane:2025-12-03, Ocena: 5, Przeczytałam,

,,Poza podejrzeniem" Daniela Silvy to thriller szpiegowski, który wciąga w świat wysokiej klasy oszustw, tajnych operacji i skomplikowanych bohaterów. To kolejna odsłona serii z Gabrielem Allonem - szpiegiem i konserwatorem sztuki, chociaż ja dopiero poznałam tę postać. Muszę przyznać, że zauroczył mnie włoski dżentelmen  o ogromnej wiedzy i niezwykłej intuicji.

Akcja powieści rozpoczyna się od przypadkowego odkrycia ciała w lagunie. Okazuje się, że to Gabriel identyfikuje denatkę dzięki swej fotograficznej pamięci. Czy to rzeczywiście możliwe, by ta kobieta niedawno siedziała przy sąsiednim kawiarnianym stoliku? Tymczasem w świecie sztuki pojawia się kolejny trup i chociaż tym razem we Florencji, a nie w Wenecji, to również powiązany jest ze słynnym Leonardem da Vinci.

Gabriel współpracuje z Brygadą Sztuki, jednostką policji prowadzącą śledztwa w sprawach związanych ze zwalczaniem przestępstw dotyczących dóbr kultury. Pojawiają się kolejne postaci, kolejne wątki, prowadzące nawet do magazynów w Muzeum Watykańskim.

Przyjaźń z papieżem nadaje historii niezwykłego charakteru. Śledztwo Gabriela ujawnia, że kradzież cennego obrazu jest tylko wierzchołkiem góry lodowej. Szybko prowadzi go to do świata skorumpowanych watykańskich finansów oraz przestępczości zorganizowanej, w tym włoskiej mafii Camorra. Pieniądze, które miały zostać zainwestowane przez Watykan, zostały skradzione w wyniku oszustw finansowych i malwersacji. Fabuła nawiązuje do głośnego skandalu z udziałem prawdziwego kardynała, co autor celowo wykorzystał w swojej powieści.

Historia jest prowadzona szybko, rozdziały są krótkie i dynamiczne, dzięki czemu akcja jest intensywna. Pisarz zabiera nas w podróż po całym świecie - od luksusowych kurortów po zaciszne wille i tajne biura. Silva ma talent do malowania wiarygodnego tła operacji. Widać, że do każdego miejsca i każdego aspektu technicznego (czy to operacji wywiadowczej, czy fałszerstwa dzieła sztuki) przykłada ogromną wagę.

Powieść jest wspaniałą podróżą po mrocznej stronie świata sztuki i sekretach Watykanu, ukazując Gabriela Allona w roli detektywa i szczerego przyjaciela, który musi zmierzyć się z intrygą wycelowaną w sam szczyt władzy kościelnej. Uwierzcie, zakończenie Was zaskoczy.

Czarna wdowa
Daniel Silva0
Okładka ksiązki - Czarna wdowa

Potężna siła eksplozji wyrwała na paryskiej rue de Rosiers krater głębokości sześciu metrów. W całej dzielnicy pękły gazociągi, wagony rozpędzonego...

Śmierć w Wiedniu
Daniel Silva0
Okładka ksiązki - Śmierć w Wiedniu

Gabriel Allon, konserwator sztuki i as izraelskiego wywiadu w jednej osobie, zostaje wysłany do Wiednia. Ma zbadać okoliczności zamachu na biuro zajmujące...