Patrząc z zewnątrz życie Mii Döring nie wydawało się niczym niezwykłym, studiowała na renomowanej dublińskiej uczelni artystycznej zanurzonej w tętniącej życiem scenie społecznej.
Jednak otaczający ją ludzie nie wiedzieli, że życie Mii nie było zwyczajne. W wieku szesnastu lat dziewczyna została wykorzystana seksualnie przez starszego mężczyznę. To doświadczenie otworzyło jej bezpośrednią drogę do świata prostytucji. Pozostawała w nim przez kilka lat, spotykając się z nadużyciami, przemocą i poniżeniem, ostatecznie porzucając go w wieku dwudziestu czterech lat.
W literackich wspomnieniach Mia z pasją i determinacją dzieli się swoją niezwykłą historią, by rzucić wyzwanie dominującemu dziś postrzeganiu prostytucji, które afirmuje i pochwala uprzemysłowione molestowanie seksualne kobiet i dziewcząt.
Zwykła dziewczyna to radykalnie szczera, odważna i pełna nadziei relacja z pierwszej ręki na temat tego, jak przetrwać wykorzystywanie w irlandzkim handlu usługami seksualnymi.
Mia Döring jest pisarką i psychoterapeutką specjalizującą się w problemie traumy seksualnej. Mieszka i pracuje w Dublinie. Publikowała eseje, prozę i materiały dziennikarskie w ,,Litro Magazine", ,,The Bohemyth", ,,Ropes Journal" i ,,Huffington Post". Zwykła dziewczyna to jej pierwsza książka.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2024-01-24
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Any Girl
Przeczytane:2025-04-29, Ocena: 5, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, 12 książek 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025,
,,Zwykła dziewczyna. Moja historia wykorzystania seksualnego i uleczenia traumy" Mii Döring to niezwykle śmiałe wyznanie, ponieważ opowiadanie o własnych doświadczeniach związanych z wykorzystaniem seksualnym i procesie leczenia to krok wymagający niezwykle dużej odwagi.
Döring szczerze opowiada o trudnych tematach -- od wykorzystania seksualnego w młodym wieku, przez lata życia w świecie prostytucji, aż po powrót do normalności i próbę zmiany narracji społecznej wokół prostytucji i przemocy seksualnej. Autorka rzuca wyzwanie dominującym stereotypom i uprzedzeniom, podkreślając, że ofiary przemocy seksualnej nie są jedynie statystykami, lecz ludźmi o złożonych historiach i potrzebach. Po tej lekturze na pytanie "Czy można zgwałcić prostytutkę?", mimo powszechnych mitów i uprzedzeń każdy powinien odpowiedzieć jednoznacznie odpowiedzieć tak, gdyż zgwałcenie prostytutki jest przestępstwem, tak samo jak zgwałcenie osoby, która nie świadczy usług seksualnych!
Połączenie osobistych wspomnień z refleksjami na temat społecznych i politycznych aspektów handlu usługami seksualnymi w Irlandii, sprawia, że książka ta jest nie tylko relacją ukazującą skomplikowaną rzeczywistość ofiar - jej opowieść stanowi ważny głos w debacie publicznej, podkreślający konieczność zrozumienia problemów związanych z seksualną traumą i wsparcia dla osób, które przeżyły wykorzystywanie seksualne, jak i zmiany w społecznym postrzeganiu prostytucji. Styl pisania autorki cechuje się szczerością, naturalnością i dobitnoscią, co pozwala głęboko zanurzyć się w jej przeżycia i emocje. Dla wielu kobiet, które utożsamiają się z jej doświadczeniami, może stanowić źródło nadziei, że nawet po przeżyciu traumy związanej z wykorzystaniem seksualnym można wrócić do normalnego życia, a nawet, jak w przypadku Mii walczyć o ofiary przemocy seksualnej oraz nieusprawiedliwianie mężczyzn jej dopuszczających się. Mimo wszystko, książkę czytało mi się dość sprawnie, a wiele fragmentów wydało mi się szczególnie wartościowych. To bez wątpienia lektura trudna, ale jednocześnie bardzo ważna i potrzebna, ponieważ statystyki odnoszące się do doświadczenia przemocy seksualnej są zatrważające. Nie można na ten temat milczeć!!