Ostatnio mam szczęście to czytania bardzo ciekawych poradników. Tym razem mam dla Was polecajkę świetnej książki jaką jest 50 zdań, które ułatwią Ci życie. Napisana przez Karin Kuschik jest zbiorem zdań, które nie tylko pozwolą osiągnąć Ci wolność a jednocześnie dzięki nim zaoszczędzisz czas i zyskasz pewność siebie.
Każdy rozdział to jedno zdanie. Znajdziemy w nim m.in wyjaśnienie tego jak proste użycie jednego zdania potrafi zmienić i ułatwić kontakty z innymi ludźmi.
Spójrzmy na to z innej strony. Ile razy zdarzało nam się w trakcie rozmowy "wdepnąć" z rozmówcą na tematy polityczne, religijne czy też inne bardziej lub mniej kontrowersyjne. Im dłużej rozmówca mówił tym bardziej nie chcąc go urazić nie sposób było z takiej rozmowy "wyjść". A wystarczyło by jedno zdanie - Tak się składa, że ten temat nie za bardzo mnie interesuje. Nie jest ani napastliwe, ani w żaden sposób krzywdzące rozmówcę, a co najważniejsze daje jasny sygnał o zakończeniu tegoż temat. A my zyskujemy dzięki temu ulgę i odprężenie.
Takich zdań jak wyżej jest całe mnóstwo.
Przepraszam, pomyliłem się, dobrze to rozumiem, mówiłam już czy też zawsze masz wybór.
To tylko kilka przykładów jakie spotkacie w tej książce. To fantastyczna lektura i nauka o stawianiu granic. O zdobywaniu i budowaniu pewności siebie. A myślę, że jest nam to bardzo potrzebne!
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2023-02-08