🎼 „𝓓𝓻𝓾𝓰𝓪 𝔃𝔀𝓻𝓸𝓽𝓴𝓪” 𝓜𝓪ł𝓰𝓸𝓻𝔃𝓪𝓽𝓪 𝓦ł𝓸𝓭𝓪𝓻𝓼𝓴𝓪🎼
Kojąca opowieść o dobrych ludziach, odnajdywaniu drogi do siebie i muzyce, która leczy najgłębsze rany. I o tym, że życie nie musi być idealne, żeby było dobre.
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
„Druga zwrotka” to opowieść skupiająca się w głównej mierze na przestawieniu historii Andy, kobiety udręczonej przez los, która każdego dnia doświadczała wielu przykrych sytuacji ze strony swojej matki. To zakorzeniło w niej wiele traum i braku poczucia bezpieczeństwa. Na kartach tej powieści śledzimy losy Andy przez trzy etapy jej życia. Wiele razy miałam ochotę wybuchnąć płaczem, poznając jej historię, która była bardzo bolesna. W to wszystko autorka wplotła niebywały talent muzyczny, który posiadała Anda. Dzięki niemu dziewczyna mogła doświadczyć choć namiastkę dobra w swoim życiu.
Potrafię wczuć się w sytuację głównej bohaterki, wiem ile musiała wycierpieć, by odnaleźć radość z życia. Ta historia porusza wiele ciężkich tematów. Autorka zagłębiła się w psychikę dziewczyny udręczonej przez swój los i matkę, która tylko dokładała jej cierpienia, włożyła w to tyle emocji, że za każdym razem miałam ochotę wybuchnąć płaczem, gdy taka niesprawiedliwość spotykała tą wrażliwą dziewczynę. Pojawił się także motyw matki, która była potworem w ludzkiej skórze, swoim postępowaniem sprawiła, że znienawidziłam ją do głębi. Miałam ochotę kilkakrotnie nią potrząsnąć, by otworzyła oczy i zobaczyła jaką cudowną ma córkę. A co najważniejsze Małgorzata Włodarska wplątała w to wszystko muzykę- w której bohaterka zatraciła się bez granic. Dzięki niej odnalazła spokój i radość. Muzyka wyzwalała z niej wszystkie emocje, te dobre, jak i te złe. I to było cudowne doznanie, być z nią w tej wielkiej dla nich chwili, gdy wykonywała swoją muzykę.
Każda strona przesycona jest niezwykłymi emocjami, które wylewają się wprost do naszego serca. Życie pisze różne scenariusze, tą historią autorka uświadamia nas jak takie zmiany kształtują naszą osobowość. Czasem jednak potrzeba drugiej osoby, która wskaże nam drogę i pomoże dostrzec prawdę. Poruszyła mnie, sprawiła, że nie mogłam wyjść z podziwu, zawładnęła moim sercem.
„Druga zwrotka” w przejmujący sposób obrazuje nam historię dziewczyny, która została okradziona z beztroskiego dzieciństwa i pozostawiona sama sobie, wyrosła na pełną strachu, ale i poczucia siły dziewczynę, która pozwoliła jej podnieść się z kolan, wygrać walkę z depresja i na nowo pokazać światu swój niebywały talent muzyczny pisząc drugą zwrotkę swojej niedokończonej piosenki.
Ta książka to dobry przykład tego, że pomimo cierpienia i złych doświadczeń, każdy z nas skrywa w sobie tę siłę, która odkurzona potrafi zdziałać wiele dobra w naszym życiu. Niech złe doświadczenia nie definiują tego kim możecie być bądź się stać. To od nas zależy jak potraktujemy każde doświadczenie, które spotyka nas w codziennym życiu. 🎼
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2024-09-18