Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że Claire Spruce ma idealne życie. Nie musi pracować. Jej dobrze zarabiający mąż - Miles, który pracuje jako chirurg, przynosi do domu wystarczające zarobki, żeby jego kochana żona mogła siedzieć w domu i zajmować się ich jedynym małym synkiem. Jednak z czasem Claire pragnie czegoś więcej. Chce znów poczuć zapach młodzieńczych lat.
Kobieta zaczyna czuć się coraz bardziej samotna. Dla kariery męża, poświęciła swoją własną, wyprowadzając się z miasta, gdzie czekała na nią świetlana przyszłość. Porzuciła wszystko. Przyjaciół, pracę, rodzinę i swoje ukochane morze dla mężczyzny, który nie miał dla niej czasu. Mąż pracoholik i niekończąca się zima zaczynają doprowadzać naszą główną bohaterkę do obłędu. Aż pewnego dnia logując się na Facebooka zauważa wiadomość od swojej dawnej miłości.
Początkowo wszystko wydaje się nie mieć żadnego podtekstu. Zwykłe rozmowy, wspominanie przeszłości i wymiana zdań na temat tego, jak potoczyło się ich życie przez te kilkanaście lat. Jednak z czasem Dean zaczyna nalegać. Chce się spotkać, chce sprowadzić kobietę z powrotem do jej rodzinnego miasta. Potrzebuje jej pomocy i to nie do końca legalnej.
Jak skończy małżeństwo Claire? Co z tym wszystkim wspólnego ma kometa Halleya? Jak bardzo dzieciństwo może wpłynąć na dorosłego człowieka? Do czego człowiek jest w stanie się posunąć z miłości? Tego dowiecie się czytając "Gwiazdy, które spłonęły".
więcej na blogu: https://shadowbookczyta.blogspot.com/2017/10/przedpremierowo-gwiazdy-ktore-sponey.html
Informacje dodatkowe o Gwiazdy, które spłonęły:
Wydawnictwo: Kobiece
Data wydania: 2017-10-21