"Nauczyciele, których najbardziej potrzebujemy to ludzie, z którymi obecnie żyjemy"
Byron Katie
@empikgo e-book/audiobook
Zdumiewa mnie ta książka, jej przesłanie. Siła miłości, zrozumienia i absolutny brak szacunku dla prawdy.
Na kartach powieści autorka przedstawia słabości i małostkowość mężczyzny-ojca, męża, oraz energię kobiety- matki, żony.
Nie tak moim zdaniem powinno wyglądać partnerstwo. Razem idziemy, razem jesteśmy, razem trwamy. Ale może to mrzonka, którą sobie wymyśliłam.
Całość opowiada o uczuciach, łączących ludzi w różnych odsłonach, na przestrzeni lat. Jest o destrukcji, powstawaniu z kolan, wsparciu. Nie jest o tolerancji, jest o zrozumieniu drugiego człowieka i akceptowaniu go takim jaki jest, bez patrzenia na niego przez kolorowe okulary.
I chociaż nie popieram ukrywania przeszłości I wątpliwych postępków to mogę przyjąć postępowanie Elżbiety, która wybiera Prospera, pomimo i wbrew wszystkiemu, ale zgodnie z biciem własnego serca. To jest jej móc. Jest jak skała i przystań dla zbłąkanych.
Wysłuchałam audiobooka bardzo uważnie, łowiłam słowa. Po czym jeszcze raz przeczytałam, by móc mocniej/bardziej poznać emocje.
Książka trafiła we mnie idealnie. Wpasowała się w mój nastrój, dała posmak realności.
Bardzo intymna, wrażliwa i szokująco prawdziwa.
Zostały we mnie poruszone struny złości, żalu, trochę zazdrości.
Z pewnością uzupełnię bibliotekę o pozostałe książki autorki.
Wydawnictwo: Luna
Data wydania: 2022-04-27
ja-carpe_diem
Łatwo jest być szczęśliwym, kiedy wszystko układa się po naszej myśli, a niezwykle trudno odnaleźć w sobie szczęście, gdy splot niefortunnych zdarzeń zdaje się nie mieć końca.
W życiu nie ma przypadków, wszystko jest przeznaczeniem Paulina, studentka pedagogiki, ma dobry, ciepły dom, wspaniałych rodziców i cudownie zapowiadającą...
Moc w słabości się doskonali, a nic, co ludzkie, nie jest nam obce. Na drodze ziemskiej wędrówki doświadczamy różnego rodzaju zdarzeń. W dobie...
Nie zawsze decydujemy o naszym losie, chociaż uczą nas tego poradniki pozytywnego myślenia. Czasami trzeba po prostu poddać się życiu i przyglądać temu, co przyniesie.