Ostatnio dość ciężko znaleźć pięknie wydaną książkę, w której będzie pełno kolorowych ilustracji, a jednocześnie będzie niezwykle przyjazna dla dzieci pod kątem dłuższej treści. Starannie przeglądam każdą, zanim pokażę córce. Unikam książek, w których byłaby przemoc czy też inne niezbyt dobre wzorce zachowań, które nie są objaśniane jako stanowiące coś złego. Zdecydowanie wolę też opowieści, w których nie ma wszechobecnych smartfonów czy streamów. I wbrew pozorom ostatnio coraz ciężej o takie historie, w których główną rolę odgrywają przyjaźni bohaterowie, a morał jest zrozumiały dla młodego odbiorcy, a nie tak zawiły, że i dorosłemu czasami trudno go wyjaśnić. Tym razem więc skusiłam się na książkę, która porusza bardzo ważny, ale jednocześnie trudny temat, jakim są uczucia i emocje. I przyznać muszę, że autor świetnie poradził sobie z zadaniem przedstawienia ich w prosty i zrozumiały sposób.
"Magiczny Ogród Uczuć i Emocji" to niezwykła książka, która w sposób oryginalny i kreatywny wprowadza młodych czytelników w świat emocji i ich konsekwencji. Autor, umiejętnie łącząc elementy fantastyki z edukacyjnym przesłaniem, stworzył opowieść, która zachwyca zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Głównymi bohaterami są królicze bliźnięta, które, mimo że pochodzą z tej samej rodziny, różnią się w swoich zachowaniach i podejściu do życia. Każda sytuacja, w której się znajdują, jest doskonałą okazją do eksploracji różnych emocji — od radości i życzliwości, po smutek i brak empatii. Dzięki temu młodzi czytelnicy mają szansę zrozumieć, jak ich wybory wpływają na innych, a także na nich samych.
Magiczny Ogród, w którym rozgrywa się akcja, to nie tylko tło dla przygód bliźniaków, ale również symboliczna przestrzeń, w której uczucia nabierają realnych kształtów i kolorów. To miejsce, a także jego mieszkańcy reprezentują różne emocje, co sprawia, że książka jest nie tylko wizualnie atrakcyjna, ale także angażująca. Dzieci mogą z łatwością zidentyfikować się z emocjami bohaterów, co ułatwia im naukę o empatii i zrozumieniu dla innych.
Narracja jest lekka i przystępna, a jednocześnie pełna mądrości, co sprawia, że książkę z przyjemnością czytają również dorośli. To idealna lektura na wspólne wieczory w rodzinnym gronie, kiedy rodzice mogą nie tylko zabawić swoje dzieci, ale także poruszyć ważne tematy dotyczące emocji i relacji międzyludzkich.
"Magiczny Ogród Uczuć i Emocji" to książka, która w piękny sposób łączy edukację z zabawą. Dzięki niej dzieci uczą się, jak ważne jest zrozumienie swoich uczuć i odpowiedzialność za swoje czyny, a rodzice mają szansę na ciekawe rozmowy z pociechami. Podróż króliczków jest niezwykle atrakcyjna, ponieważ od samego początku poruszamy się po mapie i odkrywamy kolejny miejsce, które oznaczają konkretną emocję. To lektura, która z pewnością zostanie w sercach młodych czytelników na długo. Gorąco polecam!
Data wydania: 2021-05-07
natalia6202