Okładka książki - Mała Nina i wakacje

Mała Nina i wakacje

„(…) z upływem lat robimy się coraz bardziej i bardziej bojaźliwi. Im jesteśmy starsi, tym bardziej nasza odwaga się kurczy, aż w końcu zupełnie znika.”

To 2 tom serii. Jej bohaterką jest rezolutna dziewczynka, która ma specyficzne spojrzenie na świat i własne zdanie na temat dorosłych.
„Wydaje mi się, że nasz sąsiad stał się takim starym marudą, bo kiedy był dzieckiem, rodzice nigdy nie kupili mu waty cukrowej na kiermaszu.”

9-letnia Nina mieszka wraz z mamą i psem Kismetem. Jej rodzice są po rozwodzie. Dziewczynka kończy trzecią klasę i już na początku wakacji dowiaduje się,  że jej planowany, upragniony wyjazd z tatą w góry nie dojdzie do skutku. Mamę z opresji ratuje sąsiadka, która godzi się pod jej nieobecność zaopiekować się Niną. Bohaterka nie smuci się długo, gdyż plany na drugą część wakacji również są atrakcyjne, a dodatkowo sąsiadką jest mama jej przyjaciółki Luizy. Dziewczynki całe dnie spędzają razem i m.in. urządzają domek, biorą udział w konkursie, szukają pomocy u zaprzyjaźnionego doktora, kiedy Luiza wchodzi na gwóźdź i sprzedają czereśnie za 1 Euro…
Wakacyjne plany Luizy również się komplikują, gdyż jej tato spada z drabiny i ma nogę w gipsie. W rewanżu mama Niny proponuje im wyjazd na wyspę Föhr, położoną u wybrzeża Morza Północnego. Jakie pomysły wpadną do głów dziewczynek na wyjeździe?

Nina to pozytywnie nastawiona dziewczynka z mnóstwem pomysłów. Nawet w trudnych chwilach nie traci głowy i poczucia humoru. Cieszy się z najdrobniejszych rzeczy i krótko się smuci.
Książka jest bardzo pozytywna. Bohaterkę lubi się od pierwszych stron. Książkę czyta się szybko. Akcja płynie wartkim tempem. Czytelnik nie będzie się nudził, a wręcz przeciwnie będzie zastanawiał się co też jeszcze dziewczęta wymyślą.
Chłopcy mają swojego Mikołajka, a dziewczynki – Ninę. I super… Nie znaczy to, że po tę książkę nie mogą sięgać panowie.

Nie czytałam 1 tomu. Muszę to nadrobić.
Zdecydowanie jest to jedna z tych książek, które warto przeczytać (nie tylko w wakacje).

Informacje dodatkowe o Mała Nina i wakacje:

Kup książkę Mała Nina i wakacje

Mała Nina
Sophie Scherrer0
Okładka ksiązki - Mała Nina

Kim jest Nina? Katoliczką, ewangeliczką, a może wegetarianką? Czy istnieje niebo dla zwierząt? Mała bohaterka książki rozmyśla o wielu ważnych sprawach...

Mała Nina. Audiobook
Sophie Scherrer0
Okładka ksiązki - Mała Nina. Audiobook

Kim jest Nina? Katoliczką, ewangeliczką, a może wegetarianką? Gdzie jest Bóg? Czy istnieje niebo dla zwierząt? Mała bohaterka książki rozmyśla o wielu...