"Niedokończony list"Ewa Szymańska Wydawnictwo Szara Godzina to wzruszająca historia matki i córki . Człowiek buduje swoją osobowość i tożsamość identyfikując się z ważną osobą w naszym życiu . Między innymi pierwszą z takich osób dla córki jest matka. Zadajemy sobie wtedy wiele pytań :kim jestem w jej oczach, jak jestem przez nią postrzegana ,czy mama kocha mnie wystarczająco ..te i inne pytania mogłaby zadać sobie Marta . Ale na wiele pytań odpowiedzi powinna szukać też jej mama Elżbieta .
"Sama w zasadzie nie wierzyła w przeznaczenie ,od wczesnej młodości była zwolenniczką poglądu,że to człowiek w największym stopniu wpływa na to ,co się z nim dzieje ".
Marta pod wpływem impulsu wraca do rodzinnej wsi Grabów . Musi poukładać swoje rozsypane na kawałki życie . W trakcie przeglądania rzeczy po zmarłej matce odnajduje list, nie wiedząc jeszcze jak ogromną skrywa tajemnicę . Co takiego przed córką ukrywała Elżbieta ? Czy to zmieni coś w życiu dziewczyny ? Czy Robert okaże się lekarstwem na złamane serce ?
Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedzi czytając tą wzruszająca historię . Często niedopowiedzenia powodują szereg wydarzeń ,których nie da się już cofnąć po utracie bliskiej osoby . Poznana prawda ,wspomnienia mogą pomóc odnaleźć szczęście i swoją tożsamość oraz zrozumieć postępowanie drugiej osoby .
Autorka pokazała ,że przeszłość może zburzyć naszą przyszłość . Widać w tej historii jak wielką rolę w naszym życiu odgrywają podjęte decyzje. Często prowadzą do niedomówień i pretensji. Warto się zatrzymać i zastanowić, czy chcemy zostać tylko ze wspomnieniami nie zawsze tymi dobrymi ,czy jedną słusznie podjętą decyzją i rozmową zawalczyć o swoje szczęście .
Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2023-09-11
Kumbrysia
Anka to bystra złodziejka, która kradnie tożsamości w internecie, zaciąga na nie kredyty i pożyczki, oraz wyłudza pieniądze internetowymi szantażami....
Mijasz ją codziennie na schodach. Spotykasz w parku, kiedy spaceruje z córką. Widzisz, jak wsiada do samochodu z mężem. Kobieta taka jak ty.Paulina...