Okładka książki - Śmierć, bale i skandale. Arystokraci, kolekcjonerzy, skandaliści

Śmierć, bale i skandale. Arystokraci, kolekcjonerzy, skandaliści

książka śmierć, bale i skandale

Książka, jak sugeruje już sam tytuł, opisuje barwne fragmenty życia dawnej arystokracji, o których nie zawsze znajdziemy informację w podręcznikach, lecz wzmianki o ich poczynaniach można było odnaleźć w codziennej prasie, często w tzw. kronikach towarzyskich, a nie rzadko w doniesieniach... sądowych. W książce tej znajdziemy wiele informacji o życiu arystrokacji, wielu ich konfliktach, rozwodach i małżeństwach. Są tam opisane historie o których wcześniej nie słyszałam jak ta gdy ruda piękna arystokratka musiała ostatecznie zarabiać na swoje życie swoim ciałem oraz jak rozkochała w sobie czterech mężczyzn, którzy w tym samym tygodniu popełnili samobójstwo. Inna histria która mnie zainteresowała i zszokowała to histria z kozłem. Dalej mnie się to w głowie nie mieści.
Sposób przedstawienia historii był bardzo przejrzysty i jasny. Obrazy przedstawione w książce pomogły wyobrazić sobie jeszcze mocniej jak w reczywistości wyglądały te posiadłości oraz osoby. Wiele można było się dowiedzieć ich życiu a których nigdy nam nie opowiedzą w szkole.
Według mnie książka jest napisana na tyle prostym językiem, że każdy zrozumie tekst. Książka jest skierowana do osób, którzy interesują się historią lub poprostu chcą się dowiedzieć czegoś nowego. Na pewno nie jest to pozycja dla osób, które nie lubieją czytać opisów, reprtaży czy bibliografii.

Informacje dodatkowe o Śmierć, bale i skandale. Arystokraci, kolekcjonerzy, skandaliści:

Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2022-07-07
Dodał/a opinię: Jolanta Marciniak

Zobacz opinie o książce Śmierć, bale i skandale. Arystokraci, kolekcjonerzy, skandaliści

Kup książkę Śmierć, bale i skandale. Arystokraci, kolekcjonerzy, skandaliści

Najpiękniejsze zamki, pałace i dwory w Polsce
Marek Gaworski0
Okładka ksiązki - Najpiękniejsze zamki, pałace i dwory w Polsce

Publikacja przedstawia 600 najpiękniejszych zamków i pałaców - rezydencji możnych polskich rodów. Wielkim atutem są fotografie pokazujące...

Leksykon zamków w Polsce
Marek Gaworski0
Okładka ksiązki - Leksykon zamków w Polsce

Najobszerniejsza na rynku publikacja na temat zamków w Polsce w zaktualizowanym wydaniu z całkowicie nowymi zdjęciami Marka Gaworskiego. Album szczegółowo...