Okładka książki - Trylogia władzy. Król uciekinier

Trylogia władzy. Król uciekinier

Na szczęście udało mi się szybko natrafić na drugą część. To dobrze, bo po "Fałszywym księciu" wręcz nie mogłam doczekać się kontynuacji. Druga część okazała się być (niestety) trochę słabsza od pierwszej, ale mimo wszystko jest naprawdę dobra. W tym tomie na pierwszy plan wysuwają się piraci i możemy lepiej poznać ich barbarzyńskie zwyczaje. Oczywiście Jaron nadal pozostaje głównym bohaterem i to wokół niego koncentruje się akcja powieści. Na szczęście młody król nie wyzbył się całkowicie swojego sarkazmu i niektóre jego uwagi są naprawdę kąśliwe. Tak w ogóle, bardzo podoba mi się charakter głównego bohatera, mimo tego, że został królem nie próbuje jakoś specjalnie wpasować się w dworską etykietę i zostaje sobą. Pod jednym względem ta część jest lepsza od poprzedniej: jest zdecydowanie mniej przewidywalna. W "Fałszywym księciu" bardzo łatwo było przewidzieć zakończenie (a przynajmniej mieć nadzieje, że właśnie takie będzie), tu akcja bardziej się komplikuje, jest bardziej zagmatwana, ale przez to jeszcze bardziej ciekawa. Ale to zakończenie... Jak można skończyć książkę w takim momencie? Tym bardziej jeśli kolejna część jest jeszcze niewydana.

Informacje dodatkowe o Trylogia władzy. Król uciekinier:

Wydawnictwo: Egmont