Broadmoor to najsłynniejszy szpital psychiatryczny o najwyższym poziomie bezpieczeństwa w Crowthorne w Berkshire w Anglii.
Ze względu na wysokie mury i inne widoczne zabezpieczenia przez wielu mylony jest z więzieniem.
Wielu pacjentów trafiało do niego za sprawą wymiaru sprawiedliwości stąd skojarzenia "zajmowaniem się" przestępcami.
Od przeszło stu pięćdziesięciu lat w jego murach przebywali najbardziej brutalni i najgroźniejsi przestępcy Wielkiej Brytanii.
Wśród słynnych pensjonariuszy byli m.in. Kuba Rozpruwacz, seryjny morderca Peter Sutcliffe znany jako Rozpruwacz z Yorkshire, bandyci, gangster Ronnie Kray i jego brat bliźniak Reginald czy kanibal Peter Bryan.
"Za murami Broadmoor" to książka praktycznie w całości poświęcona historii szpitala, zasadom i metodom działania, personelowi oraz ogromu informacji związanych z funkcjonowaniem.
O samych pensjonariuszach jest dosyć mało napisane, a przyznam, że na to liczyłam najbardziej.
Zasugerowałam się tytułem, po którym liczyłam na więcej historii skazanych, ale pod tytuł wskazuję, że to historia szpitala.
Ten mały minus nie zmienia faktu, że książka jest warta przeczytania jeśli interesują Was takie tematy.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2022-05-18