Recenzja książki: Ta druga

Recenzuje: Sławomir Krempa

Ta druga Tomasza Betchera to opowieść o dorastaniu i dojrzewaniu, o przyjaźni i siostrzeństwie. A także o relacjach międzyludzkich, które bywają dużo bardziej skomplikowane, niż mogłoby się wydawać.

recenzja Ta druga

W powieści Tomasza Betchera poznajemy troje przyjaciół. Paula, Zuza i Bartek znają się praktycznie „od zawsze", jeszcze z czasów, gdy chodzili do szkoły. Od tamtych chwil zmieniło się sporo, przetrwała tylko ich przyjaźń.

Paula pochodzi z zamożnej rodziny, zawsze miała niemal wszystko. Zuzanna z kolei o wszystko musiała walczyć. Każdego dnia robiła co mogła, by zrealizować swoje marzenia, by nie powtórzyć błędów rodziców. Bartek jest przede wszystkim uzupełnieniem tej relacji. Człowiekiem ważnym dla każdej z kobiet. Dopiero czas pokazuje, jak ważnym.

Drogi tych trojga rozeszły się, gdy weszli w dorosłość. Poznajemy ich, gdy ponownie się spotykają, Paula bowiem powraca do Polski, do rodzinnego miasta. Ich przyjaźń przetrwała próbę czasu i odległości. Jak zniesie ponowne spotkanie?

Tomasz Betcher w powieści Ta druga podejmuje wiele ważnych tematów. Przede wszystkim jednak mówi o życiu – zwyczajnym życiu, jakie wiedzie każdy człowiek. Życiu, które ma swoje blaski i cienie, które zmienia się – podobnie jak zmieniamy się i my. Tomasz Betcher opowiada o dorastaniu, o konieczności przewartościowania pewnych spraw, emocjach, które na poszczególnych etapach życia przeżywamy w różny sposób. Mówi też o marzeniach i o tym, jak często zdarzają się one z rzeczywistością. Mówi o tym, że życie to nieustający ciąg kryzysów – mniejszych i większych. Kryzysów, z którymi człowiek musi się mierzyć.

Ale Ta druga to również opowieść o emocjach. O miłości, która może mieć różne oblicza. O tysiącach radości i smutków, które przeżywamy każdego dnia.

Ta druga to na pewnym poziomie romans, ale Tomasz Betcher łamie reguły gatunkowe i bawi się z konwencją. Gra z czytelnikiem, niejednokrotnie zaskakując i stosując nieoczywiste rozwiązania fabularne. Tworzy bohaterów pełnokrwistych, a jednak zaskakująco zwyczajnych – takich, z którymi czytelnikom łatwo będzie się identyfikować.

Wszystko to sprawia, że książkę Ta druga czyta się znakomicie. To angażująca, wielowymiarowa powieść obyczajowa, która przy tym skłania do refleksji i o której nie sposób zapomnieć tuż po ukończeniu lektury.

Tagi: obyczajowe

Kup książkę Ta druga

Zobacz opinie o książce Ta druga
Książka
Ta druga
Tomasz Betcher
Po tamtej stronie piekła
Tomasz Betcher0
Okładka ksiązki - Po tamtej stronie piekła

Drugi tom emocjonującej sagi sięgającej czasów drugiej wojny światowej. O bliznach, które noszą ci, którzy przeżyli. O tym, że o pewnych sprawach nigdy...

Szczęście z piernika
Tomasz Betcher0
Okładka ksiązki - Szczęście z piernika

Święta o zapachu piernika... Poznaj najbardziej smakowitą świąteczną powieść tego roku! Szczęście z piernika to historia trojga ludzi, których...

Jak ograłem PRL. Na rowerze
Jak ograłem PRL. Na rowerze