Okładka książki - 100 lat Teatru Polskiego Radia. Tworzenie teatru wyobraźni

100 lat Teatru Polskiego Radia. Tworzenie teatru wyobraźni

Nie kryję wielkiej mej radości, że oto po wielu miesiącach oczekiwania otrzymałam do rąk książkę Sto lat Teatru Polskiego Radia 1925–2025. Z jej autorem, dr. Tomaszem Lerskim, rozmawialiśmy od wielu długich miesięcy. Popierałam jego wielki zamiar, aby z okazji Jubileuszu stulecia Teatru Polskiego Radia oddać głos jego rzeczywistym i najbardziej cenionym twórcom, to jest wykonawcom (niekiedy nawet tysiąca ról),kreującym słuchowiska, które zapisały się w pamięci pokoleń słuchaczy. Wielu z nich przeszło wszak do historii teatru radiowego, ale też legendy polskiego teatru. Przez blisko dwa lata miałam także wiele interesujących sposobności, aby poznać opowieści dr. Lerskiego o tych niezwykłych artystach, z których wielu zapraszało go do swych domów na rozmowę, ale również aby pochwalić się pamiątkami z osobistej działalności radiowej. Nie mam wątpliwości, że te pamiątki powinny kiedyś znaleźć się – uzupełniając cenne zbiory – w Muzeum Teatru Wyobraźni, utworzonym w Baranowie Sandomierskim przez Janusza Kukułę, wieloletniego dyrektora Teatru Polskiego Radia. Właśnie obu Panom, Januszowi Kukule i Tomaszowi Lerskiemu, zawdzięczam bliższą i niezmiernie pożyteczną znajomość tej niezwykłej i bardzo ważnej sztuki. Przed laty miałam okazję poznać blisko Państwa Irenę i Tadeusza Byrskich, którzy odwiedzali na Uniwersytecie Łódzkim moją protektorkę prof. Stefanię Skwarczyńską, wybitną polską teatrolog. Ta para zapisała się złotymi zgłoskami w dziejach radiowej sceny. Odwiedzała nas również prof. Elżbieta Olejniczakowa, wybitna historyk teatru radiowego, która m.in. przysyłała do mnie przez wiele lat – z prośbą o konsultację z zakresu teatrologii – swoich magistrantów i doktorantów. Tym przypomnieniem uzasadniam moje kompetencje do wystawienia wysokiej oceny książce Tomasza Lerskiego. Cieszę się, że wybitne osiągnięcia Teatru Polskiego Radia udało się w dniu jego stulecia uczcić tak cenną publikacją.

prof. dr hab. Anna Kuligowska-Korzeniewska

Informacje dodatkowe o 100 lat Teatru Polskiego Radia. Tworzenie teatru wyobraźni:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Adam Marszałek
Data wydania: 2025-12-18