Òkrëszënë ¿ëcégò Òkrëszënë ¿ëcégò
Bo¿ena Ugowska
Òkrëszënë ¿ëcégò (Okruchy ¿ycia)
20,00 z³
Drugi tomik poezji znanej pisarki kaszubskiej Bo¿eny Ugowskiej. Jak mówi sama autorka „Òkrëszënë ¿ëcégò” to mój drugi tomik wierszy, który mówi o rado¶ciach i blaskach ¿ycia”.
Ilo¶æ
Udostêpnij
Udostêpnij
Tweetuj
Opis
Szczegó³y produktu
Òkrëszënë, òkrëszënczi colema³o sã par³±cz± z chlebã. To je ò wiele, wiele mni ni¿le nëpczi, sztëczczi czë òd³ómczi („Òd³ómczi”, 1997), jak to bë³o w nôdpisu pierszëznowi pòétny ks±¿czi rodzonégò w Miastkù Roberta ¯mùda – Trzebiatowsczégò. Kòl nas, na Kaszëbach, té¿ to sã jednô z drobnotkama casta z cëkrã, chtërné sã sëpie na m³odzowégò kùcha. Równak drëd¿i zbiérk wiérztów Bò¿enë Ùgòwsczi (z doma Szëmañsczi) bënômni na pòcz±tkù ni mô nick wespólnégò z wiodrã domôcëznë, z miodnyma szmakama. Lëreczny pòdmiot przed wszëtczim òtmikô swòje dëchòwé bënë, a tamò jak w schòrza³im cele widzec je rena za ren±, bòl±cé za bòl±cym.
Jakò czëtiñc pierwszi ks±¿czi z wiérztama aùtorczi „Zdeb³o na swiat cësniãté” (1996), jô móg³ tak samò rzec, jak to prawie zakùrôtni³ redaktor Stanis³ôw Pestka (piesniodzejôrz Jan Zbrzëca) w swòji recenzji òg³oszony w „Pòmeranii” (gromnicznik 1997, str. 44): „W ji wiérztach zebrónëch w debiutancczim tomikù (…), wëprzednioné òsta³ë pòsobné domôcé wôrtnotë: proscëzna, wiara w jistnienié wë¿szégò pòrz±dkù i szëkù, ùsadzonégò przez Bòga, òczarzenié snô¿ot± przemijaj±cégò swiata, chwôlba bezùstanny robòtë, òblubienié tegò wszëtczégò, co je domôcé, pòkòra, chtërna par³±czi cz³owieka z jegò kawlã, wzbògacenié i pòg³ãbianié swòji to¿samòscë”.
Jô zapamiãtô³ tã pierszëznow± pòétn± ks±¿kã òsoblëwie z wiérztë „Rozpôl w sobie g³ód jistnieniô”. To bé³ wedle mie taczi apartny manifest m³odegò pòkòleñstwa - òsoblëwie pòetów i artistów - Kaszëbów lat dzewãcdzes±tëch dwadzestégò stalata. Òn mie zwãczi³ prawie jak „Òda do m³odectwa” Adama Mickewicza czë „Daremné ¿ôle”(„Trzeba ale z ¿ëwima w przód jic…”)Adama Asnyka.
Në i terô më jesmë ò dwadzesca lat starszi. Jak tamto wò³anié brzëmi dzys? Czë jesz ¿ëwo je ùdba, ¿e trzeba rozwalëc stôri swiat, a zbùdowac nowi? Czë lërëczny pòdmiot mô jesz tak wiele w se rësznotë, chãcë i zôwzãcô? Czë dali më chcemë sygac pò nowé zëcé? Czë jesz dali chce sã nama jic stronã romanticznëch rojitwów?
Jawernota biwô smãtnô i parcanô, biédnô i krëjamnô, nafùlowônô je tim co tuwò i ters. Starszi i starkòwie pòkazëj± sã w chlëchnëch i sentimentalnëch òbrôzkach, nawetka dzectwò òtmikô sã bar¿i na stronã smãtkù ni¿le bezjiscenkù. Drësze, chtërny òstawilë pò sobie mileczné zrëchë, mùszële òdiñc, òddzãkòwac sã nawetka czasã bez s³owa, jak Òjc Swiãti Jan Pawe³ II, chtërnémù na kùñc ¿ëcô òdebra³o mòwã. Czemù przë jich przëwò³iwanim towarzi tëlé i ja¿ tëlé ³zów? Czë je to leno bia³g³owskô s³abòta? Jô mògã sã leno doscygac. A tak pò prôwdze w pòézji òsoblëwie mùszi bëc krëjamnota; bez ni ma ani mô³i, a tim bar¿i wiôld¿i lëteraturë.
Piesniodzejôrka je nadzwëczôj wra¿ëlwô na lëdzk± krziwdã – òsoblëwie dzecy, lëdzy òdsadzonëch, s³abëch, schòrza³ëch. Nawetka sóm Bóg w pòezje Bò¿enë Ùgòwsczi je jakbë daleczi òd Wszechmòg±cégò, a czësto krótkò wëòbra¿eniô cz³owieka zajisconégò, jakbë ùrzas³egò swiatã, a jesz do tegò sómnégò, òpùszczonégò. A równak pòétka mô mòcn± swi±dã, ¿e swiat – òkróm tegò òdwiecznégò smãtkù – je sóm w se cëdowny, widza³i jakò stwôrzba, ¿e cëdã je samò jistnienié, ¿e òno je dobroc± i bëlnot±; co wicy, ¿e nen swiat pòwstô³ z mi³osnégò chùchù Przedwiecznégò, a Òn z mi³oscë do grzésznëch lëdzy, chtërny Gò òdrzucëlë, dô³ jima Jedinégò Sëna, ¿ebë Nen przëniós³ Ùsprawielëwienié, to je w ca³oscë Zbawienié.
Tak ju je, ¿e swiat z dzectwa, m³odoscë chùtkò òdchôdô; zd¿in±³ celesno, a ters jesz stôwô sã corôz bar¿i daleczi, nie do ùchwôceniô i nié do pòwróceniô. Òstôwaj± leno miona, nôzwëska, néga je ju jakbë za dôk±. Ale piesniodzejôrka jidze dali, niedos³ownô prawie sã pitô : co bãdze pò ¿ëcym tuwò na zemi. Ju terô w jaczis mierze òddzãklòwuje sã z tim nôdzwëczôj apartnym, òsoblëwim jistnienim, chtërnégò wëfùlowanim je czas i zdrzi tamò, gdze je ”wiecznosc bezczasu”, gdze „w mòdrim Jeruzalemie - jak pòdczôrchùje Ewanieliô, Apòkalipsa swiãtégò Jana - w nòwim swiece, nie bãdze ³zów, smãtwë, ani krzikù, ani bólu”. A tuwò na zemi jesz kò¿dimu, czë bëlnymù, czë zlecziñce równô zelono rosce trôwa na grobie.
Cz³owiek w pòezje Ùgòwsczi prawie na zemi, na ti dolëznie jiwru, je na wiedno spar³±czony z samòtnosc±, cerpienim, bólem, bò tuwò je wpisóny w materiã ¿ëw± i nieò¿ëwion±, a ta gò we wszëtczim ògraniczô. Lëdze z nôtërë s± dobri, ale krëjamnot± je czëmù jid± w stronã z³égò. Cã¿kò je rozmiec krzi¿, pò co i dlôcze òn je; më jidzemë pò ti zemi jak slepi, ùpôdómë i sã dwigómë, i tak pò prôwdze jesmë niezaradny jak dzece. Ni ma jiny radë dlô cz³owieka wiarë, jak w ca³oscë òddac sã Bògù, zawierzëc jemù dëcht prawie jak dzece starszim. Pòdmiot lërëczny kò¿dégò dnia – òd wczasnégò rena pò pózny wieczór, abò jesz nawetka òbczas nieprzespójny nocë, ¿ëje w rozmòwach, rozmiszlaniach z Jezësa, Marij±. Zwierzô sã jima z nôdrobniészëch jiwrów, ¿ôli sã, ale té¿ rozmieje pòdzãkòwac za kò¿di sztërk redosce. Bóg w jegò ¿ëcym je jak nôbar¿i òsobòwi, personalny, mò¿emë rzec jistniej±cy baro krótkò cebie i mie, jidze z nim pògadac jak z òtemk³im i wërozmia³im zemsczim òjcã; tak na pòzdrzatk Òn nie òdpòwiôdô, mô³czi, ale pò prôwdze z kò¿dim, chto sã do niego zwrócô, ùtrzimiwô rozmòwã przez znaczi, przez to co tobie sã prawie w tim czë w jinym sztóce zdarzi, wës³ëchiowô ce, czerëje twòjim ¿ëcym, ¿ele te tegò prawie chcesz.
Pòétnô ks±¿ka Bò¿enë Ùgòwsczi tak jak w ró¿añcu sk³ôdô sã w krëjamnotów bòlesny i widù, redosny i chwalebny. Të ji òkrëszene tak pò prôwdze pòkazëj± sã jak pôcôrczi. Lëreczny pòdmiot rozmieje sã redowac z wszëtczégò, co sã nazéwô ¿ëcym. To s± na nen przimiôr „òkrëszenë gòdowégò rozredaniô”. Czedë Pón sã rodzy tej Jegò jasnota rozwidniwô nawetka kòmùdnosc, smãtk, jak w wiecznoscë sëszi ³zë, rozséwô Mi³osc. Dëcht to samò je òbczas Jastrów, czej nie wiedzec jak i czedë wëchôdô wid, „Wiôld¿i Noce nôdzeja redosnô”. W ca³oscë wszëtczé swiãta, wspòminanié swiãtëch mionów, Dëcha Swiãtégò w zemsczim kalãdôrzu s± pòwtôrzaj±cyma dlô nas lëdzy sztërkama Bò¿i chwa³ë, redosce i widù. Gòdë i Jastrë s± w nas, le mùszimë chcec je ùzdrzec i pamiãtac: Jëzes ùmar³, ale pò trzech dniach Zmartwëchwstô³, to je zrobi³ nama niezniszczaln± turã do Nieba.
To je prawie alegòriczny òbrôz ti ks±¿czi – pò cemnicach bólu i smãtkù, cierpieniô i jiwru przëchôdô jasnisti wid, chtëren nawetka przeñdzewô przez tã bezstialsk± materiã. Na kùñcu ks±¿czi „Òkrëszëné ¿ëcégò”, aùtorka rodã z £ebiñsczi Hëte wsadzë³a dwadzesca dwa wiérztë w pòlsczim jãzëkù. Òne sã dosc jistné do tëch kaszëbsczich z zmëszleniama nad zmùd± codniowégò ¿ëcô, cã¿arama jistnieniô i przemijaniô, ale òstateczno dobëwô Mi³osc, dëch ta z ewanielicznégò himnu swiãtégò Paw³a, co, „…wszëtkò znosy, wszëtczémù wierzi, we wszëtczim pòk³ôdô nôdzejã, wszëtkò przetrzimô. Mi³osc nijak nie ùstôwô”.
Stanis³ôw Janka
Data wydania: 2016 (data przybli¿ona)
Kategoria: Poezja
Jêzyk orygina³u: kaszubski