Esej Zygmunta Baumana - pierwszy raz po polsku!
Gdyby majątek skupiony w rękach nielicznych naprawdę ,,spływał w dół", świat wyglądałby zupełnie inaczej. W tej prowokującej i przenikliwej książce Zygmunt Bauman rozwiewa to wygodne złudzenie. Zadaje pytanie: czy w miarę jak bogaci stają się coraz bogatsi, reszta z nas naprawdę na tym zyskuje?
Z charakterystyczną dla siebie precyzją rozumowania Bauman:
demaskuje ukryte założenia, które usprawiedliwiają nierówność,
pokazuje, że nadmiar bogactwa rzadko jest korzystny dla wszystkich,
zachęca do ponownego przemyślenia pojęć rozwoju gospodarczego, wartości i odpowiedzialności społecznej,
prowokuje do stawiania nowych pytań o moralność, demokrację i wspólne dobro.
Łącząc socjologię, etykę i filozofię polityczną, Bauman tworzy argumentację zarówno wnikliwą, jak i przystępną. Ten porażający tekst to lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce zrozumieć -- lub zakwestionować -- logikę współczesnego porządku ekonomicznego.
,,Mistrzowska, niepokojąca krytyka -- potrzebujemy więcej Baumana w naszych czasach."
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-11-20
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: Does the Richness of the Few Benefit Us All?
Kolejna błyskotliwie napisana książka Zygmunta Baumana. Autor na nowo próbuje opisać współczesny świat przy pomocy zaproponowanej wcześniej kategorii „płynnej...
Zastosowanie metafory płynności służy obrazowemu opisaniu struktur społecznych i państwowych. Posługując się tą metaforą autor poddaje refleksji mechanizmy...
Przeczytane:2025-12-10, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025, 12 książek 2025, Posiadam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025,
Zygmunt Bauman w swojej krótkiej, ale niezwykle treściwej książce podejmuje temat, który staje się coraz bardziej palący w XXI wieku – nierówności społeczne i koncentracja bogactwa w rękach nielicznych. Esej, mimo niewielkich rozmiarów, jest intelektualnie intensywny i wciągający, a jego przesłanie wykracza daleko poza czysto ekonomiczne rozważania. Bauman obala mit „spływania w dół” bogactwa – przekonanie, że wzrost majątku elit automatycznie przynosi korzyści reszcie społeczeństwa. Pokazuje, że jest to w gruncie rzeczy ideologia usprawiedliwiająca nierówności i działająca na szkodę wspólnoty.
Autor trafnie zwraca uwagę, że nadmiar bogactwa nie tylko nie podnosi poziomu życia większości ludzi, ale tworzy dystans społeczny, osłabia więzi wspólnotowe i podważa moralne fundamenty demokracji. Bauman wskazuje, że nierówność nie jest jedynie różnicą w zarobkach – to także głęboka przepaść symboliczna i etyczna, która wpływa na sposób, w jaki społeczeństwo funkcjonuje i współdziała.
Siłę książki podkreślają także osobiste doświadczenia autora. Dorastając w przedwojennej Polsce, uciekając przed nazizmem, służąc w wojsku i później emigrując po wydarzeniach 1968 roku, Bauman ukształtował wrażliwość na kruchość ludzkich więzi i zagrożenia, jakie niesie świat podporządkowany logice władzy lub rynku. Te doświadczenia nadają jego analizom autentyczność i głębię. Pojawiające się w eseju wątki płynnej nowoczesności przypominają, że w świecie, w którym instytucje wspólnotowe słabną, odpowiedzialność spoczywa głównie na jednostce, a elity ekonomiczne coraz bardziej oddzielają się od życia codziennego większości ludzi.
Styl Baumana jest jasny, krytyczny i pozbawiony uproszczeń. Książka nie daje łatwych odpowiedzi, ale prowokuje do myślenia, zachęca do refleksji nad tym, czym jest prawdziwy rozwój, komu służy bogactwo i jaką cenę społeczeństwo płaci za jego koncentrację. To lektura nie tylko dla ekonomistów czy socjologów, ale dla każdego, kto chce lepiej rozumieć współczesny świat, mechanizmy nierówności i wyzwania stojące przed demokracją.
Osobiście uważam, że książka jest niezwykle wartościowa i warta przeczytania. Zmusza do zmiany perspektywy, pobudza świadomość społeczną i pozostaje aktualna w dyskusjach o sprawiedliwości społecznej, solidarności i kondycji współczesnych społeczeństw.