Okładka książki - Debiuty

Debiuty

Najtrudniejszy jest pierwszy krok. Szczególnie, jeśli chcemy związać swoje życie z show-biznesem - kapryśnym, nieprzewidywalnym, wymagającym wytrwałości i poświęcenia. Takie wyzwanie podjęło wiele debiutujących gwiazd, które dziś są bardzo popularne. Autor stworzył subiektywne zestawienie, w którym zastanawia się, co sprawiło, że piosenkarkom udało się wspiąć na szczyty list przebojów: przypadek, łut szczęścia, uśmiech losu, a może ciężka praca i wiara w swój talent? Jedno jest pewne: początki zawsze są trudne, więc czasami koniecznością były występy w ,,Klubie Myszki Miki" albo praca w restauracji w Hollywood. Oto ,,Debiuty" - książka, która wtajemnicza nas w przeszłość gwiazd.

Informacje dodatkowe o Debiuty:

Debiuty - opinie o książce

Avatar użytkownika - zainspirowanawku
zainspirowanawku
Przeczytane:2025-10-19,

Macie swojego ulubionego artystę muzycznego? Ja kilku ich mam, chociaż ogólnie lubię słuchać rozmaitej muzyki. Dzisiaj przychodzę do Was z ciekawą książką Jarka Słoty pod tytułem "Debiuty". Jest to zbiór informacji o początkach kariery 20 piosenkarek. Autor książki od najmłodszych lat fascynuje się muzyką i to widać w tej książce. Mimo iż jest to cieniutka książka to każda piosenkarka ma tu swoje osobne miejsce. Poznajemy historię gdzie zaczynały i jak potoczyła się ich kariera. Czy tylko talent wystarczył czy może potrzebne było też szczęście, wytrwałość albo zbieg okoliczności. Mamy tutaj światowej sławy nazwiska oraz polskie artystki. Pamiętajmy to nie jest biografia artystyk tylko zarys ich drogi do kariery. Lektura krótka ale i bardzo treściwa. Do tego świetna okładka i grafiki poprzedzające każdy rozdział.

Avatar użytkownika - Alexia_Berg
Alexia_Berg
Przeczytane:2025-09-19, Ocena: 2, Przeczytałam, Borgis, Mam, Współpraca,

📚#Debiuty📚 trudno uznać za wysokiej klasy książkę dokumentującą pierwsze kroki wielu rozpoznawalnych dziś gwiazd w show biznesie. „Udany debiut to wyzwanie” – czytamy w notce prasowej dołączonej do książki i tu pełna zgoda. Jeśli ta książka jest debiutem Jarka Słoty, to słabym… niestety.

Książka krótka, więc tylko kilka słów na jej temat. Okładka miękka, niewymagająca i wyraźnie zdradzająca, o czym w środku będzie mowa. Płyta CD zapełniona nazwiskami i pseudonimami artystycznymi to jednoznaczny omen. I to właśnie otrzymujemy – krótkie, zwięzłe podsumowania początków karier wskazanych person.

📚#Debiuty📚 to raptem 140 stron tekstu… albo raczej książki, bo duża przestrzeń została zagospodarowana na upiększacze. Ryciny prezentujące kolejne gwiazdy to bez wątpienia piękne wyróżnienie tej pozycji. Ale jednocześnie drobne marnotrawstwo papieru. Strona z ilustracją, strona pusta i strona tekstu zapełniona praktycznie od połowy. Tytuły, nie zawsze dobrane adekwatnie do treści, wcale nie muszą zajmować 50% przestrzeni. Nie można zaprzeczyć, że zabieg ten przykuwa uwagę i czyni pozycję elegancką.

Niestety szybko przekonujemy się, iż nie jest to dzieło wytworne ani z klasą. O ile jestem skłonna poprzeć zastosowanie wulgarnych zwrotów przy cytowaniu cudzych wypowiedzi, o tyle z „ust” autora uważam je za zbędne i nieprofesjonalne. To właśnie dzięki nim odniosłam wrażenie, iż Jarek Słota wylewa prywatne animozje wobec konkretnych wokalistów, a to odebrało pozycji miano rzetelnej oraz obiektywnej. Subiektywizm rzucił cień aż po ostatnią stronę tekstu, choć ostatecznie podobnych niszowych określeń można na palcach jednej ręki policzyć.
I gdyby nie te pojedyncze, acz rażące oczy wpadki, uznałabym, że książkę spisano bardzo przystępnym językiem, który okazał się przyjazny czytelnikowi.

Niestety… pojedyncze, ale przy tym zbyt duże „wtopy” mi na to nie pozwalają. Sięgając po tę pozycję oczekiwałam merytorycznego podejścia do sprawy poszczególnych debiutów. Nie zabrakło mi danych, tylko kultury przekazu.

Poza tym, jeśli mam być szczera, momentami odnosiłam przykre wrażenie, jakby autor streścił wikipedię. W niektórych przypadkach ładnie i treściwie opisano działania gwiazd, ich perypetie w walce o sławę, w innych – przeskoczono po łebkach.
Paradoksalnie, 📚#Debiuty📚 zachwycają równie mocno, co zniechęcają. Niemniej jestem ciekawa drugiej książki autora oraz sposobu przekazu, jakiego dokonał w „1999”. Możliwe że podsumowanie najważniejszych wydarzeń końca lat 90. zeszłego wieku poszło autorowi płynniej. W końcu „najtrudniejszy pierwszy krok”. Tu zdecydowanie autor zaistniał, aczkolwiek udanego debiutu pogratulować z czystym sumieniem nie mogę.

Komu poleciłabym tę pozycję – jeśli w ogóle?
Ludziom, którym być może zdaje się, że osiągnięcie sukcesu to raptem pstryknięcie palca i znajomości. Fanom wspomnianych w książce gwiazd, a ze względu na ich mnogość – czytajcie amatorzy dobrych brzmień, lecz uważajcie… możecie nie doznać spełnienia.

[współpraca recenzencka]
[współpraca barterowa]

Witajcie moi kochani

Macie swojego ulubionego artystę bądź ulubionych artystów? Zastanawialiście się może kiedyś jaka była ich droga do sławy?

Dziś chciałabym zaprezentować Wam książkę, dzięki której poznałam początki karier znanych gwiazd muzyki.

Tytuł: Debiuty

Autor: Jarek Słota

Wydawnictwo: Borgis

Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Borgis - współpraca reklamowa

#współpracareklamowa #współpracabarterowa #współpracarecenzencka

To była przyjemna i ciekawa lektura.

Książka zawiera w sobie opisy początków karier gwiazd muzyki, dla przykładu piosenkarki Cher, Britney Spears, Christiny Aguilery, Madonny, czy zespołu Spice Girls i wielu innych artystów.

Zawarte historie idealnie obrazują, iż droga do sławy nie zawsze usłana jest różami. Wręcz przeciwnie bardzo często okazuje się być bardzo wyboistą drogą. Uświadamiają również, iż posiadanie niezwykłego talentu nie zawsze wystarczy, aby odnieść międzynarodowy sukces. Za sukcesem stoi również bardzo ciężka praca oraz ogrom wyzwań i wyrzeczeń.

Zawarte historie bardzo mnie zaciekawiły. Jednakże zauważyłam, iż są one bardzo krótkie. Stanowią podstawowe informacje dotyczące początku kariery danego artysty. Także nie zawierają w sobie szczegółów z ogólnej jego działalności, lecz tylko z jej początku. Także z jednej strony jest to plus, ponieważ czytelnik poznaje tylko szczegóły z początku kariery danego artysty. Dzięki czemu może zorientować się co go interesuje. Zaś z drugiej strony może to być minus, ponieważ czytelnik może odczuć niedosyt pod względem zawartych informacji. Wszystko zależy jak na tę kwestię spojrzeć.

Ogólnie byłam zadowolona z lektury. Choć momentami również czułam niedosyt pod względem zawartych informacji. Jednakże stwierdziłam, iż oznacza to, że historia danego artysty bardziej mnie zainteresowała. W związku z czym muszę, we własnym zakresie, pogłębić swoją wiedzę na dany temat.

Zwróciłam jeszcze uwagę na samo wydanie książki, które bardzo przypadło mi do gustu. Ciekawa grafika na okładce imitująca płytę CD, która kojarzy mi się z dzieciństwem, oraz grafiki rozpoczynające dany rozdział. Dla mnie bardzo estetycznie wydana książka.

Reasumując, ,,Debiut" to książka, w której znajdują się podstawowe informacje dotyczące początków kariery znanych muzycznych artystów. Dla mnie była to ciekawa lektura, która napisana została w bardzo przystępny i lekki sposób.

Polecam, strona.394