Feynman. Życie pełne fizyki to fascynująca podróż przez życie słynnego Noblisty, który ponad wszystko kochał docierać do sedna prawdy. Jörg Resag zaprasza nas do świata, w którym historia życia Feynmana staje się kluczem do zrozumienia najtrudniejszych zagadnień współczesnej nauki.
Drugie polskie wydanie książki to unikalne połączenie biografii Feynmana z pasjonującym wykładem o prawach fizyki.
Autor nie tylko przybliża barwny charakter charyzmatycznego Noblisty - jego zamiłowanie do rysowania czy gry na bongosach - ale przede wszystkim wyjaśnia przełomowe idee, które Feynman wniósł do nauki: od słynnych diagramów, przez nanotechnologię, aż po grawitację kwantową. ,,Pierwsza zasada brzmi, że nie wolno wam oszukiwać siebie samych, a osobą, którą najłatwiej wam będzie oszukać, jesteście właśnie wy sami" - mawiał Feynman.
Niniejsza książka to hołd dla tej uczciwości intelektualnej i zaproszenie do zrozumienia współczesnej fizyki ramię w ramię z jednym z najbardziej inspirujących umysłów XX wieku.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2026-03-13
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: Feynman und die Physik: Leben und Forschung eines außergewöhnlichen Menschen
,,Kiedy Feynman wcześnie rano został obudzony ze snu przez reportera i dowiedział się, że ma otrzymać Nagrodę Nobla, na początku nie bardzo wiedział, czy...