Okładka książki - Four Good Liars

Four Good Liars

Czy nieznajomi ludzie mogą sobie ufać i dochować tajemnicy? Tego felernego dnia czwórka uczniów wsiada do szkolnego autobusu, nie znają się i nie mają ze sobą nic wspólnego oprócz tego, że wyruszając w drogę popełnili największy błąd w życiu. Podczas jazdy ktoś strzela do kierowcy, autobus stacza się z drogi, panuje chaos i zamieszanie. Layla, Kai, Liam i Fliss, próbując wydostać się z wraku, znajdują torbę martwego kierowcy z milionem funtów oraz broń.

Każdy z nich potrzebuje tych pieniędzy dla swoich tajemniczych celów. Zaginionej torby szuka ktoś bardzo niebezpieczny i bezwzględny. Jeśli Layla, Kai, Liam i Fliss chcą przeżyć, muszą trzymać się razem. Ale czy czworo dobrych kłamców naprawdę może sobie zaufać?

Informacje dodatkowe o Four Good Liars:

Four Good Liars - opinie o książce

Avatar użytkownika - czarksiazek
czarksiazek
Przeczytane:2025-12-26, Ocena: 5, Przeczytałam,

(...) Czwórka uczniów liceum w wyniku wypadku autobusowego znajduje mnóstwo pieniędzy i broń. Właściciel tej nietypowej zguby zrobi wszystko, by ją odzyskać, a to oznacza, że młodym osobom grozi wielkie niebezpieczeństwo. Czy tego chcą, czy nie muszą stanąć po jednej stronie. Tylko czy będą potrafili dochować tajemnicy i zaufać sobie nawzajem?

"Four good liars" to książka z gatunku młodzieżowej literatury, więc i problemy w niej poruszane są głównie takie, z którymi mierzą się młodzi ludzie. I tak też było w tym przypadku. Fabuła zaprezentowana z perspektywy czterech osób. Poznajemy codzienność każdej z nich, to co przeżywają, ich problemy, i te rodzinne, i te w relacjach z rówieśnikami, ale głównym tematem jest wypadek, który połączył licealistów i ściągnął na nich zagrożenie życia. Każde z nich jest dobrym kłamcą, potrafią kombinować, każdy z nich również skrywa sekrety. Czy w takiej sytuacji jest możliwe zaufanie sobie nawzajem, szczególnie gdy w grę wchodzą tak duże pieniądze i niebezpieczeństwo. Walka toczy się o życie. Obserwujemy wewnętrzne zmagania tych młodych ludzi z samym sobą, decyzje jakie przed nimi stają do podjęcia. Książka wciąga, zaskakuje zwrotami akcji, a ogrom kłamstw i niedopowiedzeń sprawia, że czytelnik też nie wie co jest prawdą, a co nie.
Fani gatunku YA nie będą zawiedzeni.

Czwórka nastolatków, która nie zna się zbyt dobrze, niektórzy tylko z widzenia jak to zwykle bywa w szkole. Przypadek sprawia,że wszyscy znajdują się w autobusie szkolnym ściganym przez dziwnego kierowcę audi. Ewidentnie prowadzący autobus przed czymś ucieka, a sytuacja robi się dramatyczna gdy pojazd zawisa nad urwiskiem. Kolejnym przypadkiem jest użycie dla uratowania życia podejrzanie ciężkiej torby. Trwa walka z czasem i grawitacją. Nastolatkowie stają przed wielką pokusą, okazuje się, że w torbie znajduje się milion funtów. Czy będą potrafili sobie zaufać?

Kto by nie chciał zostać posiadaczem ot tak miliona funtów, a nawet i złotych...pokusa skorzystania z okazji ogromna. Troszkę gorzej bo trzeba tę kwotę podzielić na cztery równe części i powierzyć tę tajemnicę praktycznie obcym osobom. Cała czwórka bohaterów ma powody aby zabrać pieniądze.

Jedne mogą uratować komuś życie, a inne zapewnić je jeszcze lepszym. Dylematy moralne, myślenie typowo nastoletnie, niby znają konsekwencje wykorzystania tych pieniędzy ale jednak chęć posiadania jest większa. W powieści zostały poruszone tematy walki ze śmiertelną chorobą, odrzucenie przez najbliższych, bezdomność, pozostawianie dziecka samemu sobie oraz związki homo#eksualne. Każdy z bohaterów z czymś się zmaga i ma swoje za uszami, a zaufanie, cóż, wisi na cieniutkiej niczym pajęczyna nitce. Cała zaś fabuła oparta jest na kłamstwach i kombinowaniu. W zasadzie nawet sam czytelnik nie wie co jest prawdą, a co nie. W książce przeplatają się narracje całej czwórki i tylko z jedną postacią miałam problem. Bardzo źle czytało mi się fragmenty gdzie udział w rozmowie brała osoba niebinarna.

Mnóstwo niespodziewanych zwrotów akcji i decyzji jakie muszą podjąć młodzi ludzie...a umówmy się nie są to decyzje zbytnio przemyślane i odpowiedzialne. Polecam.