Droga od pieluchy do nocnika nie jest wcale prosta. Towarzystwo Tomka i jego przyjaciół sprawi, że będzie przyjemniejsza i dla rodziców, i dla maluchów. Sympatyczni bohaterowie uwielbianej przez dzieci kreskówki, a do tego zabawne i przynoszące satysfakcję aktywności, naklejki i karta postępów pomogą dziecku szybciej wprawić się w korzystaniu z prawdziwego nocnika. Maluch uczy się tego małymi krokami, trenując po kolei czynności takie jak wkładanie i zakładanie bielizny czy mycie rąk. Zawarte w książce zadania zwracają również uwagę na konieczność oderwania się od zajmujących zajęć celem skorzystania z toalety i zachowanie higieny. Książka w przyjazny, zabawny i wyważony sposób prezentuje pomysły na zabawy, które pozwolą szybciej pozbyć się pieluchy, stanowiąc przy okazji ściągawkę dla rodziców i dziadków, którzy mogą czuć się niezręcznie, rozmawiając z dzieckiem o sprawach związanych z toaletą.
Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2026-02-25
Dla zafascynowanych światem Minecrafta Absolutny rarytas dla wszystkich grających w Minecrafta oraz tych, którzy pragną ten świat bliżej poznać. Rodzaj...
Co zrobić, żeby zwrócić na siebie uwagę chłopaka, który ci się podoba? Jak poznać, że ty też mu się podobasz? Kiedy powinnaś sama wykazać inicjatywę, a...
Przeczytane:2026-03-18, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2026, 26 książek 2026, 12 książek 2026, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026,
Tomek i przyjaciele to bajka lubiana przez duże grono dzieci, przyznam, że nawet ja lubię ją oglądać, postacie są ciekawe i bardzo sympatyczne, a same historie bardzo wciągające.
Gwiazda nocnika to książka z zadaniami, dzięki którym przybliżymy dzieciom temat odpieluchowania i tego, jak fajne jest korzystanie z toalety. Mamy tutaj takie zadania jak kolorowanie gatek, liczenie nocników, rysowanie szlaczków, labirynty czy też odznaczanie osiągniętych umiejętności. Do książeczki dołączone są też naklejki, których musimy użyć do odpowiednich zadać, a na końcu mamy kartę postępów, za każde osiągnięcie typu siusianie na nocnik, dzień bez wpadki i inne w tym stylu otrzymujemy gwiazdki.
Temat odpieluchowania przerabiałam dwa razy i to już jakiś czas temu, za każdym razem było całkiem nieźle, ale wiem, że są dzieci, które potrzebują wsparcia w pozbyciu się pampersa. Takie tematyczne książki na pewno wesprą malucha w tak dużej zmianie, a tabelka gdzie za osiągnięcia będą mogły zdobywać kolorowe gwiazdki, jest zdecydowanie świetnym motywatorem, ponieważ pewnie każde dziecko będzie chciało zdobyć je wszystkie.