Ok³adka ksi±¿ki - Hologramowy ¦wiat I

Hologramowy ¦wiat I

Ocena: 4 (1 g³osów)

"Hologramowy ¦wiat I" to wielowymiarowa podró¿ przez naukê, historiê i ¶wiadomo¶æ. To poszukiwanie odpowiedzi na najstarsze pytania: Czym jest ¶wiat, w którym ¿yjemy? Kim jest cz³owiek? Jaki jest sens istnienia?

Ka¿da z ksi±¿ek ukazuje ten ¶wiat z innej perspektywy — raz jako strukturê energii i informacji, raz jako zapis ludzkich dziejów, a czasem jako wewnêtrzny krajobraz ¶wiadomo¶ci.

Autorka ³±czy naukowe teorie – od fizyki kwantowej po genetykê – z duchow± intuicj± i historyczn± pamiêci± miejsc. Z jej wizji wy³ania siê wszech¶wiat, bêd±cy ¿ywym organizmem, w którym ka¿dy atom, cz³owiek i historia s± czê¶ci± jednego hologramu.

Seria ma trzy wymiary:

¦wiat – badanie natury rzeczywisto¶ci, jej energii, czasu i materii.
Historia – wêdrówka przez miejsca i epoki, które ujawniaj± duchow± ewolucjê ludzko¶ci.
Ja – osobista podró¿ autorki, w której odkrywanie ¶wiata staje siê odkrywaniem siebie.

Od Planety Ziemi i Cz³owieka po Zmys³y, od Ego po Intuicjê, ksi±¿ki tworz± wspóln± opowie¶æ o przemianie ¶wiadomo¶ci – od zewnêtrznego poznania ku wewnêtrznej jedno¶ci.

To cykl, który przekracza granice gatunków i nauk, zapraszaj±c czytelnika do wej¶cia w przestrzeñ, gdzie wiedza, historia i duchowo¶æ staj± siê jednym.

Informacje dodatkowe o Hologramowy ¦wiat I:

Wydawnictwo: BPC GROUP POLAND
Data wydania: 2026-01-28
Kategoria: Popularnonaukowe

wiêcej

POLECANA RECENZJA

Kup ksi±¿kê Hologramowy ¦wiat I

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Hologramowy ¦wiat I - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - Sadu
Sadu
Przeczytane:2026-05-10, Ocena: 4, Przeczyta³am, 26 ksi±¿ek 2026,

Iwona Gajda zabiera nas w niezwyk³± intelektualn± podró¿. Ksi±¿ka  wielow±tkowa, mo¿na powiedzieæ dos³ownie wielowymiarowa, bo przechodzimy  w niej przez ró¿ne wymiary. Uczy, zachwyca, ale te¿ momentami  przyt³acza i w ca³o¶ci wyda³a mi siê zbyt chaotyczna.

G³ówna  bohaterka -- mo¿na powiedzieæ sama pisarka (choæ nie wiadomo, kim w tej  powie¶ci dok³adnie jest i wydaje siê, ¿e ona sama szuka odpowiedzi na to  pytanie), ma mo¿liwo¶æ rozmowy z hologramowymi lud¼mi. Naukowcy ró¿nych  dziedzin, filozofowie, znane osoby z historii wychodz± do jej ¶wiata  prawdopodobnie z pomoc± komputera. Nastêpnie to ona rozpoczyna podró¿ do  ich ¶wiatów. Przekazuj± jej swoj± wiedzê, od tej powszechnie znanej, po  ró¿norodne teorie. Wszystko to by dowiedzieæ siê, czym jest ¶wiat,  cz³owiek, jaki jest sens jego istnienia.

Dialogi, które  prowadzi bohaterka, dotycz± trudnych tematów, ale s± napisane prostym  jêzykiem. Dociekliwe rozmowy, pe³ne pytañ i ¿±dañ ci±g³ych wyja¶nieñ  pozwalaj± przeciêtnemu czytelnikowi zrozumieæ wiele ciekawych teorii.

Poznajemy  nasz wszech¶wiat, wspólnie z bohaterami zastanawiamy siê, w jaki sposób  powsta³ i jak mo¿e siê skoñczyæ. U¶wiadamiamy sobie, i¿ mimo ci±g³ych  badañ i poszerzania wiedzy, tak ma³o wiemy.

Autorka skupia siê  na zagro¿eniach, jakie czyhaj± na planetê i jej mieszkañców. Zwraca  uwagê, ¿e przyczyn± wielu z nich jest cz³owiek i jednocze¶nie to w³a¶nie  tylko my ludzie mo¿emy co¶ z tym zrobiæ. Krytykuje nieumiejêtno¶æ  podejmowania rozs±dnych decyzji, zbytnie skupianie siê na tym, co  nieistotne. Mimo i¿ ksi±¿ka jest dzie³em wyobra¼ni autorki, pokazuje  prawdê o cz³owieku. Czêsto tê bardzo niewygodn±. Wszytko, po to, by  ostrzec nas przed tym, do czego zmierzamy.

Momentami ksi±¿ka  jest jak powie¶æ sci-fi. Podró¿ujemy w czasie, poznaj±c ró¿ne momenty w  historii niektórych krajów i ludów. Przenosimy siê w przysz³o¶æ, by  poznaæ mo¿liwy los czekaj±cy ludzko¶æ. Zwiedzamy organizm cz³owieka,  patrz±c, jak powstaje idealna jednostka. Stajemy siê cz±steczk± energii,  poszukuj±c samych siebie.

Plusem tej ksi±¿ki jest na pewno  spora dawka wiedzy w ³atwo przyswajalnej formie. Jednak ³±czenie tutaj  fizyki, biologii, filozofii, historii tworzy te¿ trochê chaosu. Wydaje  siê, ¿e ksi±¿ka jest jednocze¶nie o wszystkim i o niczym. Zostawia nas  trochê z niedosytem, trochê z mêtlikiem w g³owie, trochê z poczuciem  niepewno¶ci dok±d to w³a¶ciwie wszystko mia³o prowadziæ. Nie mamy tu te¿  tylko skupienia na nauce, ale odp³ywanie w ró¿ne teorie i ksi±¿ka staje  siê bardziej filozoficzno-duchowa, choæ na pocz±tku trzyma³a siê  bardziej ¶cis³o¶ci.

Ksi±¿ka wprowadza momentami tak¿e w  bardzo pesymistyczny nastrój. Nie nazwê jednak tego jej minusem.  ¦wiadomo¶æ ile z³a by³o i jest w cz³owieku, to temat, którego nie wolno  pomijaæ. Sama bohaterka walczy z tym i nie zgadza siê na ¶wiat, jaki  dane jest jej odkrywaæ, ale niewiele mo¿e zrobiæ. Przez to staje siê nam  bliska. Ka¿dy z nas do¶wiadczy³ bezradno¶ci na wady ¶wiata, które  nieustannie nas otaczaj±.

Ksi±¿kê polecam osobom, które lubi±  odp³yn±æ w filozoficzne rozwa¿ania. Które zastanawiaj± siê nad sensem  ¿ycia i chc± co¶ sobie pouk³adaæ. Choæ po przeczeniu pojawia siê wiêcej  pytañ ni¿ odpowiedzi.

Sama doceniam nietuzinkow± formê, choæ  wola³abym, ¿eby mia³a w sobie mniej chaosu w niektórych miejscach.  Momentami ilo¶æ historycznych przyk³adów ju¿ siê d³u¿y³a. Fabu³a niby  by³a, a jednak g³ównie skupia³a siê na dialogach i sam± bohaterkê te¿  niezbyt mogli¶my poznaæ.

Ksi±¿ka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

Inne ksi±¿ki autora
Droga do Raju
Iwona Gajda 0
Ok³adka ksi±zki - Droga do Raju

W Izraelu znika woda. Z dnia na dzieñ wysychaj± koryta rzeczne, a wraz z nimi ginie przyroda. Neo zostaje oddelegowany przez CIA do zbadania sprawy. Jednocze¶nie...

Powrót Cesarza
Iwona Gajda 0
Ok³adka ksi±zki - Powrót Cesarza

Ziemia znalaz³a siê na li¶cie planet przeznaczonych do zniszczenia. Neo ma przedstawiæ Duchowi OZZ Raport, który potwierdzi lub cofnie tê decyzjê. Na wie¶æ...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje