"Hologramowy ¦wiat I" to wielowymiarowa podró¿ przez naukê, historiê i ¶wiadomo¶æ. To poszukiwanie odpowiedzi na najstarsze pytania: Czym jest ¶wiat, w którym ¿yjemy? Kim jest cz³owiek? Jaki jest sens istnienia?
Ka¿da z ksi±¿ek ukazuje ten ¶wiat z innej perspektywy — raz jako strukturê energii i informacji, raz jako zapis ludzkich dziejów, a czasem jako wewnêtrzny krajobraz ¶wiadomo¶ci.
Autorka ³±czy naukowe teorie – od fizyki kwantowej po genetykê – z duchow± intuicj± i historyczn± pamiêci± miejsc. Z jej wizji wy³ania siê wszech¶wiat, bêd±cy ¿ywym organizmem, w którym ka¿dy atom, cz³owiek i historia s± czê¶ci± jednego hologramu.
Seria ma trzy wymiary:
¦wiat – badanie natury rzeczywisto¶ci, jej energii, czasu i materii.
Historia – wêdrówka przez miejsca i epoki, które ujawniaj± duchow± ewolucjê ludzko¶ci.
Ja – osobista podró¿ autorki, w której odkrywanie ¶wiata staje siê odkrywaniem siebie.
Od Planety Ziemi i Cz³owieka po Zmys³y, od Ego po Intuicjê, ksi±¿ki tworz± wspóln± opowie¶æ o przemianie ¶wiadomo¶ci – od zewnêtrznego poznania ku wewnêtrznej jedno¶ci.
To cykl, który przekracza granice gatunków i nauk, zapraszaj±c czytelnika do wej¶cia w przestrzeñ, gdzie wiedza, historia i duchowo¶æ staj± siê jednym.
Wydawnictwo: BPC GROUP POLAND
Data wydania: 2026-01-28
Kategoria: Popularnonaukowe
Iwona Gajda zabiera nas w niezwyk³± intelektualn± podró¿. Ksi±¿ka wielow±tkowa, mo¿na powiedzieæ dos³ownie wielowymiarowa, bo przechodzimy w niej przez ró¿ne wymiary. Uczy, zachwyca, ale te¿ momentami przyt³acza i w ca³o¶ci wyda³a mi siê zbyt chaotyczna.
G³ówna bohaterka -- mo¿na powiedzieæ sama pisarka (choæ nie wiadomo, kim w tej powie¶ci dok³adnie jest i wydaje siê, ¿e ona sama szuka odpowiedzi na to pytanie), ma mo¿liwo¶æ rozmowy z hologramowymi lud¼mi. Naukowcy ró¿nych dziedzin, filozofowie, znane osoby z historii wychodz± do jej ¶wiata prawdopodobnie z pomoc± komputera. Nastêpnie to ona rozpoczyna podró¿ do ich ¶wiatów. Przekazuj± jej swoj± wiedzê, od tej powszechnie znanej, po ró¿norodne teorie. Wszystko to by dowiedzieæ siê, czym jest ¶wiat, cz³owiek, jaki jest sens jego istnienia.
Dialogi, które prowadzi bohaterka, dotycz± trudnych tematów, ale s± napisane prostym jêzykiem. Dociekliwe rozmowy, pe³ne pytañ i ¿±dañ ci±g³ych wyja¶nieñ pozwalaj± przeciêtnemu czytelnikowi zrozumieæ wiele ciekawych teorii.
Poznajemy nasz wszech¶wiat, wspólnie z bohaterami zastanawiamy siê, w jaki sposób powsta³ i jak mo¿e siê skoñczyæ. U¶wiadamiamy sobie, i¿ mimo ci±g³ych badañ i poszerzania wiedzy, tak ma³o wiemy.
Autorka skupia siê na zagro¿eniach, jakie czyhaj± na planetê i jej mieszkañców. Zwraca uwagê, ¿e przyczyn± wielu z nich jest cz³owiek i jednocze¶nie to w³a¶nie tylko my ludzie mo¿emy co¶ z tym zrobiæ. Krytykuje nieumiejêtno¶æ podejmowania rozs±dnych decyzji, zbytnie skupianie siê na tym, co nieistotne. Mimo i¿ ksi±¿ka jest dzie³em wyobra¼ni autorki, pokazuje prawdê o cz³owieku. Czêsto tê bardzo niewygodn±. Wszytko, po to, by ostrzec nas przed tym, do czego zmierzamy.
Momentami ksi±¿ka jest jak powie¶æ sci-fi. Podró¿ujemy w czasie, poznaj±c ró¿ne momenty w historii niektórych krajów i ludów. Przenosimy siê w przysz³o¶æ, by poznaæ mo¿liwy los czekaj±cy ludzko¶æ. Zwiedzamy organizm cz³owieka, patrz±c, jak powstaje idealna jednostka. Stajemy siê cz±steczk± energii, poszukuj±c samych siebie.
Plusem tej ksi±¿ki jest na pewno spora dawka wiedzy w ³atwo przyswajalnej formie. Jednak ³±czenie tutaj fizyki, biologii, filozofii, historii tworzy te¿ trochê chaosu. Wydaje siê, ¿e ksi±¿ka jest jednocze¶nie o wszystkim i o niczym. Zostawia nas trochê z niedosytem, trochê z mêtlikiem w g³owie, trochê z poczuciem niepewno¶ci dok±d to w³a¶ciwie wszystko mia³o prowadziæ. Nie mamy tu te¿ tylko skupienia na nauce, ale odp³ywanie w ró¿ne teorie i ksi±¿ka staje siê bardziej filozoficzno-duchowa, choæ na pocz±tku trzyma³a siê bardziej ¶cis³o¶ci.
Ksi±¿ka wprowadza momentami tak¿e w bardzo pesymistyczny nastrój. Nie nazwê jednak tego jej minusem. ¦wiadomo¶æ ile z³a by³o i jest w cz³owieku, to temat, którego nie wolno pomijaæ. Sama bohaterka walczy z tym i nie zgadza siê na ¶wiat, jaki dane jest jej odkrywaæ, ale niewiele mo¿e zrobiæ. Przez to staje siê nam bliska. Ka¿dy z nas do¶wiadczy³ bezradno¶ci na wady ¶wiata, które nieustannie nas otaczaj±.
Ksi±¿kê polecam osobom, które lubi± odp³yn±æ w filozoficzne rozwa¿ania. Które zastanawiaj± siê nad sensem ¿ycia i chc± co¶ sobie pouk³adaæ. Choæ po przeczeniu pojawia siê wiêcej pytañ ni¿ odpowiedzi.
Sama doceniam nietuzinkow± formê, choæ wola³abym, ¿eby mia³a w sobie mniej chaosu w niektórych miejscach. Momentami ilo¶æ historycznych przyk³adów ju¿ siê d³u¿y³a. Fabu³a niby by³a, a jednak g³ównie skupia³a siê na dialogach i sam± bohaterkê te¿ niezbyt mogli¶my poznaæ.
Ksi±¿ka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.
W Izraelu znika woda. Z dnia na dzieñ wysychaj± koryta rzeczne, a wraz z nimi ginie przyroda. Neo zostaje oddelegowany przez CIA do zbadania sprawy. Jednocze¶nie...
Ziemia znalaz³a siê na li¶cie planet przeznaczonych do zniszczenia. Neo ma przedstawiæ Duchowi OZZ Raport, który potwierdzi lub cofnie tê decyzjê. Na wie¶æ...