Zajrzyj do środka i odkryj tajemnice drzew, które są fascynujące. Poprzez zabawę z okienkami dowiedz się, jak drzewa rosną i zmieniają się wraz z upływem pór roku.
Wytrzymała książka z twardymi stronami, idealnymi do wielokrotnego oglądania przez dzieci. Piękne ilustracje rozbudzające ciekawość, a do tego tekst poszerzający wiedzę o świecie. To wszystko sprawi, że czas spędzony z książką będzie niesamowitą zabawą, a jednocześnie - nauką.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2025-07-30
,,Jak to działa? Drzewo" to kartonowa książka z wycięciami, fascynującymi małych czytelników. Na kilku stronach poznajemy ciekawostki na temat drzew, ich budowę, cykl życia oraz zmiany następujące o każdej porze roku, od wiosennej pobudki aż po opadanie liści i zimowe ,,przesypianie". Drzewa to także schronienie dla różnych zwierząt, których można wypatrywać na ilustracjach. To solidnie wykonana książeczka, z krótkimi zdaniami, zawierająca podstawowe ale najważniejsze informacje odpowiednio podane maluchom. Tu zdecydowanie uwagę będą przyciągać wycięcia i barwne, ciepłe ilustracje! Książka należy do serii ,,Jak to działa?", w której znajdziecie też tytuły: - ciało - rakieta - traktor - dinozaur - rekin - koparka - wóz strażacki
,,Jak działa. Drzewo" to książka, dzięki której małe dzieci poznają budowę drzewa. To jak zmienia się w poszczególnych porach roku i kto mieszka w jego konarach.
Książeczka uczy tego poprzez zabawę z okienkami. Dzieci dzięki nim ćwiczą motorykę małą. I chociaż nie jest to duża książeczka to zawiera ona naprawdę dużo informacji o drzewach i ich mieszkańcach oraz zmianach jakie zachodzą w ciągu roku.
W środku znajdziemy kolorowe strony. Napisana jest ona dużą czcionką i prostym językiem. Znajdują się tutaj również podpisy do ilustracji. Książeczka przeznczona jest dla dzieci od 0-2 lat. Posiada kartonowe strony, które łatwo utrzymać w czystości oraz zaokrąglone krawędzie dzięki czemu jest bezpieczna dla najmłodszych czytelników.
Przeczytane:2025-11-09, Ocena: 5, Przeczytałam,
„Czy to książka z dziurą?” Junior był ewidentnie zaskoczony po otwarciu przesyłki, ale swoim zwyczajem zaczął badać książeczkę. Co zauważył? „Mama, to drzewo!” - wykrzyknął z błyskiem w oku. „Poczytamy o drzewach?” I poczytaliśmy.
Książka „Jak to działa? Drzewo” to oryginalna kartnówka. Na środku okładki widnieje wielka dziura, ale jak tylko się przyjrzymy dostrzeżemy, że strony publikacji komponują się w obrazek drzewa, a dokładniej jabłoni. Przekładając je będziemy obserwować, jak roślina zmienia się w ciągu roku. Jak zakwita, rodzi owoce i gubi liście. Jak radzi sobie ze zmieniającą się pogodą i jest schronieniem dla różnych zwierząt.
Zaskoczenie, ale pozytywne. Uwielbiam ten moment, kiedy dzieci badają książkę i odkrywają kolejne detale. I ta publikacja nam to daje. Bo poza tym, że pociecha dowie się co nieco z botaniki to mamy tu wartości sensoryczno-poznawcze. Doskonałą zabawę polegającą na badaniu konturu drzewa i odrywaniu szczegółów na ilustracjach. Zapewniam was, że te wszystkie zwierzaczki w norkach i na drzewie spodobają się maluchowi.
W naszym domu jest bardzo dużo książek i mogłoby się wydawać, że już nic nie zaskoczy moich dzieciaków. A jednak. „Jak to działa? Drzewo” okazało się dla nich czymś nowym. Czymś, co oglądali i czytali z zaciekawieniem. Czymś, co dało im nowe możliwości zabawy.