Ok³adka ksi±¿ki - Ma³y ¿ó³ty i ma³y niebieski

Ma³y ¿ó³ty i ma³y niebieski

Ocena: 6 (1 g³osów)
Ksi±¿ka Leo Lionniego (1910-1999) zaskakuje prostot± formy i g³êbi± tre¶ci. To nie tylko historia o przyja¼ni w¶ród dzieci i potrzebie wspólnej zabawy, ale te¿ m±dra opowie¶æ o tolerancji oraz akceptacji odmienno¶ci.

Lionni zachêca dzieci do my¶lenia abstrakcyjnego, pobudza wyobra¼niê czytelników do kreatywno¶ci. Zmusza do zastanowienia nad powa¿nymi sprawami w ¿yciu ma³ego cz³owieka: pos³uszeñstwem i niepos³uszeñstwem wobec rodziców, przynale¿no¶ci± do grupy i rodziny, konsekwencjami w³asnych wyborów.

Prosta w formie, a niezwykle bogata w tre¶ci ksi±¿ka Leo Lionniego doczeka³a siê kilkunastu wydañ i wielu t³umaczeñ na ca³ym ¶wiecie.

"Ma³y ¿ó³ty i ma³y niebieski" to najs³ynniejsza oraz najczê¶ciej nagradzana ksi±¿ka Leo Lionniego, uznana m.in. przez New York Timesa oraz American Institute of Graphic Arts za najlepsz± ilustrowan± ksi±¿kê dla dzieci (Best Illustrated Children's Book). Sta³a siê te¿ inspiracj± dla Herve Tulleta, autora bestsellera "Naci¶nij mnie".

Informacje dodatkowe o Ma³y ¿ó³ty i ma³y niebieski:

Data wydania: 2015-03-01

wiêcej

Kup ksi±¿kê Ma³y ¿ó³ty i ma³y niebieski

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Ma³y ¿ó³ty i ma³y niebieski - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - domiczyta
domiczyta
Przeczytane:2017-03-04, Ocena: 6, Przeczyta³am, 2017, Alusiowe, Mam, Recenzenckie,
"Ma³y ¿ó³ty i ma³y niebieski" to króciutka historia o dwójce ma³ych przyjació³ - ¿ó³tej i niebieskiej plamce, które razem chodz± do szko³y, bawi± siê i psoc±. Pewnego dnia z po³±czenia obu kolorów powstaje jeden - zielony, co powoduje, ¿e nawet ich w³asna rodzina przestaje poznawaæ ¿ó³tego i niebieskiego. Wszystko jednak dobrze siê koñczy, a czytaj±ca tê historyjkê Ala nie mo¿e siê powstrzymaæ, ¿eby za ka¿dym razem po zamkniêciu ksi±¿ki nie pobiec po farby i nie poeksperymentowaæ z kolorami. Ksi±¿ka stworzona przez Leo Lionniego jest zaliczana do listy najlepszych ilustrowanych ksi±¿eczek dla dzieci i sta³a siê inspiracj± na przyk³ad dla Herve Tulleta przy jego pracy z kolorami dla najm³odszych. Wydawa³oby siê, ¿e trzylatkê mog± na d³u¿ej zatrzymaæ przy sobie wy³±cznie bardziej skomplikowane wzory czy tre¶ci, a tu proszê: oszczêdne ilustracje i prosta fabu³a z powodzeniem zajmuj± jej czas. Wydawnictwo Babaryba ma talent do wynajdywania w¶ród literatury dzieciêcej wydawanej na ca³ym ¶wiecie takich pere³ek, które przemawiaj± do dzieciaków i zachêcaj± je do odkrywania nowych zjawisk i zale¿no¶ci. Ala poleca! I jej mama równie¿ ?
Inne ksi±¿ki autora
Fish Is Fish
Leo Lionni0
Ok³adka ksi±zki - Fish Is Fish

A modern fable of a minnow who wants to follow his tadpole friend-who becomes a frog-onto land. After Fish tries to see the marvelous world described by...

Color of His Own
Leo Lionni0
Ok³adka ksi±zki - Color of His Own

A sad chameleon wishes he could have one permanent color, rather than always having to change hues to match his surroundings. Collage illustrations accompany the text....

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje