Okładka książki - Minorki, czyli małe, mniejsze i najmniejsze stworzenia świata

Minorki, czyli małe, mniejsze i najmniejsze stworzenia świata

Minorki, czyli małe, mniejsze i najmniejsze stworzenia świata to książka autorstwa Marcina Minora, utalentowanego ilustratora, który jest ceniony za swój niepowtarzalny styl.

Opowiada o zwierzętach, które łączy to, że są jednymi z najmniejszych, jakie żyją na kuli ziemskiej, czasem są mniejsze od ludzkiego palca. Kogo spotkamy? Kolibra? Fenka? Oczywiście, ale także morświna kalifornijskiego, wydraka morskiego czy malutką małpkę - pigmejkę.

Zachwycające kolorystyką i precyzją ilustracje przeniosą czytelnika do najodleglejszych zakątków świata, w których będzie mógł podglądać małe, mniejsze i najmniejsze stworzenia.

Informacje dodatkowe o Minorki, czyli małe, mniejsze i najmniejsze stworzenia świata:

Wydawnictwo: Kropka
Data wydania: 2026-03-25
ISBN: 9788368382037

Tagi: Encyklopedie ogólne dla dzieci i młodzieży Publikacje tematyczne dla dzieci i młodzieży Publikacje o przyrodzie zwierzętach i świecie natury dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Minorki, czyli małe, mniejsze i najmniejsze stworzenia świata

Opinie o książce - Minorki, czyli małe, mniejsze i najmniejsze stworzenia świata

Avatar użytkownika - katechetka
katechetka
Przeczytane:2026-04-20, Ocena: 6, Przeczytałam,
Zwierzęta są najbardziej zróżnicowanym gatunkowo królestwem organizmów. Celem bogato ilustrowanej książki Minorki czyli małe, mniejsze i najmniejsze zwierzęta świata jest nie tylko wprowadzenie młodego czytelnika w królestwo zwierząt małych, mniejszych i tych najmniejszych, ale również rozbudzenie w nim troski o przyszłość naszej planety. By wiedza czytelnika została usystematyzowana, Marcin Minor zadbał o każdy szczegół. Przydzielił omawiane zwierzęta do podtypu kręgowców i bezkręgowców, podtypom przyporządkował gromady, gromadom rzędy, a rzędom gatunki. Dla każdego z omawianych zwierząt przeznaczył dwie sąsiadujące ze sobą strony (w dwóch przypadkach – cztery), na których zapisał nazwę polską i łacińską (przy niedawno odkrytych – tylko łacińska), miejsca występowania oraz informacje szczegółowe dotyczące wymiarów ciała, żerowania, odżywiania, rozmnażania, wychowywania młodych i przystosowywania ich do samodzielnego życia, zachowania, ochrony przed niebezpieczeństwem, wytrzymałości, przemieszczania się oraz porozumiewania między sobą. Obok potwierdzonych badaniami faktów znalazły się również ciekawostki i osobliwości. Treść wzbogacają kolorowe ilustracje oraz schematyczne rysunki wzmacniające przekaz. Książka Minorki czyli małe, mniejsze i najmniejsze zwierzęta świata bez wątpienia zostanie przyjęta z zainteresowaniem. Chętnie sięgną po nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Dzięki lekturze czytelnik pozna podskoczka