Zanim powstały miasta, prawa i religie, pojawił się język. Pięć tysięcy lat temu pramowa połączyła ludzi zamieszkujących ogromne obszary Eurazji i dała początek większości współczesnych języków - także polskiemu. Jej ślady odnajdujemy zarówno w codziennych słowach (,,mama", ,,brat", ,,dom"), jak i w opowieściach oraz wyobrażeniach, które do dziś porządkują nasze myślenie o rzeczywistości.
Laura Spinney prowadzi czytelnika przez stepy, pierwsze szlaki handlowe i zamglone świątynie, śledząc ludzi, którzy nieświadomie nieśli ten język dalej. Sięgając po odkrycia archeologów, lingwistów i genetyków, odsłania fundamenty kultur od materialnych śladów dawnych osad po idee i zwyczaje zapisane w języku.
Wpływ naszego prajęzyka odnajdziemy zarówno w eposach Homera, jak i we Władcy Pierścieni. Te wierzenia, mity i fantazje nadal tętnią w naszych sercach, głowach, a nawet w naszym DNA.
Proto to opowieść o wspólnym języku i wspólnym początku: o tym, co łączy ludzi ponad granicami i epokami, i co do dziś kształtuje nasz sposób myślenia o świecie.
* * *
,,Fascynująca opowieść o pradawnych słowach" The Guardian
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-03-11
Kategoria: Historyczne
Przeczytane:2026-04-07, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026,
Zanim powstało wiele starożytnych cywilizacji, ich miasta, prawa i religie powstał język. Wiele tysiącleci temu pramowa połączyła ludzi zamieszkujących sporą część Eurazji i dała początek wielu współczesnym językom. Jej ślady odnajdziemy w codziennych słowach, opowieściach i wyobrażeniach porządkującym nasze myślenie o rzeczywistości. Proto. Jak nasz prajęzyk dotarł na krańce świata to opowieść o wspólnych początkach wielu języków, które łączą miliony ludzi na całym świecie.
Nie wszystko to z czym się spotkałam się w niniejszej książce było dla mnie nowością. Wszak w trakcie studiów miałam zajęcia z prahistorii Polski, więc niektóre kultury, które poznaliśmy dzięki Proto. Jak nasz prajęzyk dotarł na krańce świata były mi dość dobrze znane. Jednak generalnie Proto. Jak nasz prajęzyk dotarł na krańce świata to spora dawna wiedzy. Wiedzy, której raczej nie da się zdobyć na zajęciach w szkole. Wiedzy, która pozwoli spojrzeć na świat i na nasz język innymi oczyma. Pozwoli lepiej zrozumieć historię, wierzenia oraz tradycje wielu narodów. Wiedzy, która z pewnością zaciekawi niejednego czytelnika. W moim odczuciu Proto. Jak nasz prajęzyk dotarł na krańce świata pozwala odkryć nam początki naszego języka i wspólnych cech z innymi językami, które używane są na wielu kontynentach. Jednocześnie warto zaznaczyć, że pomimo tematyki, którą porusza pozycja czyta się ją z największą przyjemnością. Ponadto autorka używa przystępnego języka, który pozwoli zagłębić się w treść książki osobom, które niekoniecznie przyswoili sobie w przeszłości specjalistyczny język używany m.in. przez środowisko autorki.
Proto. Jak nasz prajęzyk dotarł na krańce świata to lektura, po która absolutnie warto sięgnąć. Pozwoli docenić język i słowo pisane. A tak zupełnie na marginesie mi osobiście niniejsza książka pozwoliła mi wrócić myślami do radosnych czasów studenckich... Czasów, w których z przyjemnością chłonęłam wiedzę z zakresu historii Polski i świata. Serdecznie ją polecam.