Okładka książki - Przewodnik dla nastolatek. Jak być szczęśliwą nieidealną?

Przewodnik dla nastolatek. Jak być szczęśliwą nieidealną?

Masz dość porównywania się i nie wiesz, jak w końcu polubić siebie? Zastanawiasz się, jak radzić sobie z emocjami i budować silne relacje? Nie musisz być idealna, by być szczęśliwa.

Ta książka to Twój niezwykły przewodnik, który pomoże Ci lepiej poznać siebie i odkryć własną siłę. Autorka, która sama była kiedyś nieidealną nastolatką, łączy cenną wiedzę psychologiczno-pedagogiczną z autentycznymi, osobistymi historiami ze swojego życia – pełnymi emocji i życiowych lekcji.

Dzięki skutecznym ćwiczeniom z autoterapii i inspirującym pytaniom ta książka pomoże Ci zaakceptować siebie, zbudować pewność siebie, która jest kluczem do rozpoznawania wartościowych osób i budowania relacji opartych na szacunku i prawdziwej bliskości. Twój czas jest teraz!

Rekomendacja Eksperta: „Treści tego nowoczesnego przewodnika znajdują uzasadnienie w podstawach psychologii rozwoju człowieka i w aktualnych problemach młodych ludzi. Ta książka może z powodzeniem pomagać każdemu z nas w różnych momentach życia” – Dr Małgorzata Sitarczyk, psycholog, adiunkt w Wyższej Szkole Ekonomii i Innowacji w Lublinie.

Informacje dodatkowe o Przewodnik dla nastolatek. Jak być szczęśliwą nieidealną?:

Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2025-12-17
Kategoria: Poradniki

Kup książkę Przewodnik dla nastolatek. Jak być szczęśliwą nieidealną?

Przewodnik dla nastolatek. Jak być szczęśliwą nieidealną? - opinie o książce

Avatar użytkownika - Chwilapauli
Chwilapauli
Przeczytane:2026-02-21, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

"...nikt nie jest idealny. Ty też nie musisz być idealna. Nie musisz być osadzona w ramce. Masz prawo popełniać błędy, gafy, masz prawo podejmować złe decyzje. Masz prawo czegoś nie wiedzieć, mylić się, nie mieć racji, nie być perfekcyjna. Masz prawo być zmęczona, zła czy sfrustrowana..."

Tak często o tym zapominamy, a to tyczy się tak naprawdę nas wszystkich, nie tylko kobiet, nie tylko nastolatek. Wiadomo, że od nastolatków wymaga się wiele. Dużo wymagają od nich rodzice, nauczyciele w szkole. Ale też dużo wymagają znajomi. A nikt tak naprawdę nie musi być idealny. Każdy popełnia błędy przez całe życie. Mniejsze lub większe, ale je popełnia niemalże na każdym kroku. I jak Autorka nam tutaj mówi, to jest w porządku. Każdy ma prawo się pomylić. Każdy ma prawo się potknąć i upaść. Może też poleżeć i poczekać, aż nabierze sił by się podnieść, albo może od razu się zerwać i ruszyć dalej. To od nas zależy jak postąpimy, ale ważne jest byśmy pamiętali, że nie musimy patrzeć na innych i nie musimy być idealni.

Ta książka jest jednak idealna dla każdego. Zdecydowanie każdy powinien ją przeczytać. Nie tylko nastolatki, młode dziewczyny czy kobiety. Ale także nastolatkowie, młodzi chłopcy, dorośli też. Bo ta książka jest dla każdego odpowiednia.

Znajdziecie w niej ćwiczenia do wykonania by lepiej zrozumieć siebie. Jest miejsce na zapisywanie swoich odpowiedzi, jest trochę miejsca na zapisanie swoich notatek, a papier jest taki grubszy, biały, ale taki przyjemny, po którym będzie się wam miło pisało.

Ta książka jest jak taka rozmowa z autorką, siadasz sobie wygodnie, z kubkiem herbaty i rozmawiasz o życiu, o tym co można, a czego lepiej nie robić. O twoich uczuciach, zrozumieniu, o tym, że nie trzeba być idealnym, i że nie zawsze wszystko będzie szło tak jak byśmy chcieli, ale że warto i należy walczyć o sobie i swoje marzenia, by się spełniły. Że warto mieć swoje zdanie, że nie zawsze należy być uległym.

Na koniec autorka opowiedziała nam w tej książce kilka fragmentów ze swojego życia, które w różny sposób ją ukształtowały. Które w jakiś sposób nakierowały ją do napisania tej książki.

Książka powiedziałabym, że jest dla starszych nastolatek bardziej, a przynajmniej niektóre fragmenty. Jak zaczęłam czytać, to pomyślałam, że będzie odpowiednia dla takich dziewczynek 10+, jednak w dalszej części pojawiają się poważniejsze tematy, które zdecydowanie zasługują na opisanie ich bliżej 16+. I to nie jest zła etykietka. Czytając fragment tej książki po raz pierwszy, kiedy dostałam propozycję patronowania, pomyślałam sobie, że szkoda, że taka książka nie wyszła w czasach, kiedy ja sama byłam nastolatką. Bo faktycznie niektórym może pomóc.

Opad
Opad