Okładka książki - Psychologia twórczości. Nowe wydanie

Psychologia twórczości. Nowe wydanie

Twórczość jest zjawiskiem, które fascynuje zarówno psychologów, pedagogów, rodziców, historyków sztuki, jak i samych artystów. Edward Nęcka, wybitny badacz i specjalista w dziedzinie psychologii twórczości przedstawia syntetyczny, autorski model teoretyczny tego zjawiska.

Autor wyróżnia cztery poziomy twórczości: ,,twórczość płynną", ,,twórczość skrystalizowaną", dojrzałą i wybitną. Wyróżnianie poziomów twórczości ma tu znaczenie epistomologiczne, dzięki czemu możemy spojrzeć na badane zjawisko z wielu perspektyw. Ale ma też znaczenie ontologiczne, bo dzięki takiemu zabiegowi możemy wyróżnić jakościowo odmienne rodzaje i sposoby istnienia interesującego nas zjawiska. W proponowanej koncepcji teoretycznej autora perspektywa epistemologiczna uzupełnia ontologiczną, prowadząc do ujawnienia jakościowo swoistych poziomów przejawiania się twórczości, które wymagają nieco innych sposobów jej badania i opisu.

Edward Nęcka - profesor psychologii, specjalizujący się w psychologii poznawczej, psychologii twórczości i inteligencji. Członek rzeczywisty Polskiej Akademii Nauk, obecnie dziekan Wydziału Psychologii Uniwersytetu SWPS w Krakowie. Autor wielu artykułów naukowych publikowanych w prestiżowych czasopismach oraz ważnych książek i podręczników z dziedziny psychologii, między innymi "Psychologii poznawczej", "Treningu twórczości", "Inteligencji", "Psychologii. Wprowadzenie" i wielu innych ważnych pozycji książkowych.

Informacje dodatkowe o Psychologia twórczości. Nowe wydanie:

Wydawnictwo: Smak Słowa
Data wydania: 2026-04-15
Kategoria: Psychologia

Tagi: psychologia Teorie systemy szkoły i poglądy psychologiczne Psychologia humanistyczna Psychologia poznawcza kognitywistyka Psychologia dziecięca i rozwojowa Psychologia płci Internet i media cyfrowe: sztuka i twórczość internetowa Procesy poznawcze

Kup książkę Psychologia twórczości. Nowe wydanie

Trening poznawczy. Czy umysł można trenować, tak jak trenuje się mięśnie?
Edward Nęcka0
Okładka ksiązki - Trening poznawczy. Czy umysł można trenować, tak jak trenuje się mięśnie?

Czy umysł można trenować, tak jak trenuje się mięśnie? Jak trzeba zorganizować trening mentalny, aby miał sens? Czy efekty takiego treningu są wydatne...