Okładka książki - Ramajana. Epos staroindyjski

Ramajana. Epos staroindyjski

Staroindyjski epos sanskrycki jako uniwersalna narracja o dharmie i porządku świata

,,Ramajana" to jeden z najważniejszych eposów staroindyjskich, wywodzący się z tradycji ustnej i przypisywany legendarnemu poecie Walmikiemu. Opowiada historię księcia Ramy, który na skutek dworskiej intrygi zostaje zesłany na wygnanie wraz z żoną Sitą i wiernym bratem Lakszmaną. W czasie pobytu w lesie Sita zostaje porwana przez króla demonów Rawanę, co prowadzi do dramatycznej walki dobra ze złem i ostatecznego zwycięstwa Ramy.

Epos ten bywa odczytywany zarówno jako pełna baśniowych motywów alegoria, jak i opowieść mogąca mieć historyczne korzenie. Niezależnie od interpretacji, ,,Ramajana" służy przede wszystkim przekazywaniu dharmy - zasad etycznych hinduizmu, których Rama jest uosobieniem. Ukazując ideały króla, męża, żony, brata i władcy, dzieło to przez wieki dostarczało wzorców postępowania i wyjaśniało, w jaki sposób moralność i prawo podtrzymują harmonię świata.

Ponadczasowość ,,Ramajany" sprawia, że epos ten pozostaje żywy także współcześnie, inspirując twórców literatury i filmu. Jego uniwersalne przesłanie - odwieczna walka dobra ze złem oraz konieczność obrony sprawiedliwości - czyni z historii Ramy opowieść aktualną w każdej epoce, niezależnie od miejsca i czasu.

Informacje dodatkowe o Ramajana. Epos staroindyjski:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2026-04-14
Kategoria: Socjologia, filozofia
Tytuł oryginału: Rmyana

Tagi: Popularne wierzenia i wiedza nienaukowa

Kup książkę Ramajana. Epos staroindyjski

Kaczogród. Carl Barks. Papuga z Singapuru i inne historie z lat 1945-1946
zbiorowe opracowanie 0
Okładka ksiązki - Kaczogród. Carl Barks. Papuga z Singapuru i inne historie z lat 1945-1946

Niniejszy album zawiera komiksy Carla Barksa z lat 1945-1946. Ptak z tytułowej opowieści ma na imię Joe, a jego dziób skrywa niewyparzony język, który...

Nie pytaj o Polskę
Zbiorowe opracowanie0
Okładka ksiązki - Nie pytaj o Polskę

"Nie pytaj o Polskę" to książka, która powstała ze zwątpienia w polskość od święta, ze złości na hurrapatriotów odrzucających wartości ponadnarodowe, ale...