Okładka książki - Sibele

Sibele

Krzysztof T. Rapcia Wydawnictwo: Ridero horror 466 str. 7 godz. 46 min.

Już za 62,40 zł

Mięsowoły, których próżno szukać na mapie. Gdzieś między Bugiem i Radzyminem. Dzieci zaczynają rysować przerażającą maszkarę, dochodzi do kilku zaginięć, a w końcu ktoś odnajduje zwłoki. Wszystkiemu przypatruje się lekko zwariowana staruszka, która zdaje się dużo o tym wiedzieć.
Krzywda i nieukarana wina. Walka, a może tylko potrzeba zrozumienia. Czy świat pozna historię Mięsowołów? Czy grupa mieszkańców poradzi sobie z nieznanym? I kim jest tajemniczy kucharz z Korei?

Informacje dodatkowe o Sibele:

Wydawnictwo: Ridero
Data wydania: 2025 (data przybliżona)
Kategoria: Horror
ISBN: 788384319499

Tagi: horror

Kup książkę Sibele

Opinie o książce - Sibele

Książka "Sibele" to spójnie skonstruowana, choć nieoczywista opowieść z pogranicza grozy, psychologii i realizmu podszytego czymś trudnym do nazwania.   Akcja rozgrywa się w Mięsowołach — miejscu fikcyjnym, „wyjętym” z mapy, położonym gdzieś między Bugiem a Radzyminem. Już od pierwszych stron czuć, że to przestrzeń zamknięta, duszna, rządząca się własnymi prawami. W tej pozornej zwyczajności zaczyna pojawiać się coś niepokojącego: dzieci rysują tę samą, zdeformowaną, przerażającą postać. Z początku wygląda to jak zbiorowa fantazja, ale szybko okazuje się zapowiedzią czegoś znacznie poważniejszego.   Wraz z kolejnymi zaginięciami, a później odnalezieniem zwłok, napięcie rośnie. Jednak Krzysztof T. Rapcia nie prowadzi fabuły w stronę klasycznego kryminału. Zamiast uporządkowanego śledztwa dostajemy obraz społeczności, która próbuje zrozumieć, co się dzieje, ale nie dysponuje ani językiem, ani narzędziami, by to nazwać. Każda postać widzi tylko fragment większej całości.   W centrum tej układanki pojawia się staruszka — postać balansująca między szaleństwem a przenikliwością. To ona zdaje się najbliżej prawdy, choć jej sposób komunikacji jest niejednoznaczny. Nie tłumaczy, raczej sugeruje, prowadzi, zostawia tropy. Wprowadza do powieści element ludowej, niemal pierwotnej mądrości, która stoi w kontrze do bezradności reszty bohaterów.   Najważniejszym spoiwem powieści jest temat krzywdy i nieukaranej

Sibele - opinie o książce

Nie czytuję horrorów. Kiedyś nawet powiedziałam do znajomych, że prędzej piekło zarznie niż mnie spodoba się i wciągnie w czytanie horror. I teraz muszę to odwołać. " Sibele" tak mnie wciągnęła, że trudno było ją odłożyć choć na chwilę.  Autor zupełnie mi nieznany więc zaczynałam czytać z nieufnością. Akcja powieści dzieje się w dwóch płaszczyznach czasowych, współcześnie i w przeszłości. Tło historyczne jest ciekawie narysowane.  i Autor rewelacyjnie buduje atmosferę zagrożenia i ta cały czas jest mroczna, dusza, oblepiająca, złowieszcza i tajemnicza. Intryga rozgrywa się w małej miejscowości  co dodatkowo potęguje złowrogą i zastraszającą atmosferę. Z drugiej strony lubię małe miejscowości, gdzie sąsiedzi doskonale się znają i niemal wszystko o sobie wiedzą. Jednocześnie prawie zawsze nie chcą się tą wiedzą dzielić. Czytając opowieść cały czas czułam niepokój, chwilami miałam ciarki na plecach ale mimo to jakaś siła pchała mnie do dalszego czytania. Powieść wzbudziła we mnie szereg emocji, często sprzecznych ze sobą jak np. strach a jednocześnie spokój, gniew ale i pokorę. Podobali mi się uczestnicy wydarzeń w Mięsowołach ale najbardziej utkwił mi w pamięci ekscentryczny Gniewomir Brąbel. Generalnie nie wierzę w zdolności zjawiska nadprzyrodzone a tutaj autorowi udało się zachwiać moim sceptycyzmem.  Jeśli to jest debiutancka powieść to chętnie sięgnę po inne. Książkę czyta się szybko, lekko i przyjemnie. Fajnie spędzony czas. Myślę, że ta opowieść na dłużej zagości w mojej pamięci.   Za możliwość przeczytania książki dziękuję Dawidowi Gawałkiewiczowi.