Okładka książki - Swojskie opowieści

Swojskie opowieści

Autorka w polecanej publikacji "Swojskie opowieści" zaprasza Was do świata miejskich peryferii, żyjącego w zgodzie z naturą, o ile to jeszcze możliwe. Takie swojskie życie, może nawet sielskie, ma swoje uroki i uczy symbiozy.

Informacje dodatkowe o Swojskie opowieści:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: 2025-09-26

Tagi: Przedszkola Materiały dydaktyczne dla nauczyciela arteterapia Terapia zajęciowa Materiały edukacyjne Nauczanie przedszkolne Dla dorosłych początkujących czytelników

Kup książkę Swojskie opowieści

Opinie o książce - Swojskie opowieści

„Swojskie opowieści” Ewy Albrzykowskiej to książka, która wciąga czytelnika od pierwszych stron i nie pozwala oderwać się aż do ostatniego zdania. Autorka zabiera nas w podróż na miejskie peryferie, w miejsca, gdzie codzienność wciąż toczy się w zgodzie z naturą, a życie, choć proste i swojskie, ma swój własny rytm i niepowtarzalny urok. To opowieść o ludziach, którzy mimo zgiełku miasta próbują żyć w harmonii z otaczającym ich światem, dbając o relacje z innymi i z przyrodą, która staje się niemal współbohaterką książki. Fabuła książki nie jest typowym kryminałem ani powieścią sensacyjną – to raczej zbiór historii z życia mieszkańców tych swojskich zakątków, pełnych ciepła, humoru i codziennych perypetii. Każdy bohater jest inny, a jednocześnie w jakiś sposób podobny – zmagający się z własnymi problemami, troskami i radościami. Spotykamy tu zarówno osoby starsze, które całe życie spędziły w zgodzie z rytmem natury i tradycją, jak i młodszych, którzy próbują odnaleźć swoje miejsce w świecie, gdzie nowoczesność coraz częściej wchodzi w konflikt z prostym, swojskim życiem. Bohaterowie Albrzykowskiej są realistyczni, pełni wad, lęków, ale też ciepła, empatii i humoru. Ich historie są niezwykle przystępne, a jednocześnie skłaniające do refleksji nad własnym życiem i relacjami z innymi ludźmi. „Swojskie opowieści” emanują emocjami – jest w nich radość z drobnych codziennych przyjemności, wzruszenie