Trzymający w napięciu thriller pióra autorki bestsellerowej serii ,,The Naturals". Gra o wysoką stawkę, zdrady i nieprzewidywalne zwroty akcji.
Każdy problem da się naprawić - za odpowiednią cenę...
Kiedy Tess Kendrick przeprowadza się do Waszyngtonu, żeby zamieszkać u starszej siostry, Ivy, nie ma pojęcia, że ta jest najlepszą fixerką w stolicy - osobą, która potrafi wymazać bez śladu skandale z udziałem wpływowych ludzi. Tess zawsze uważała, że z siostrą łączy ją niewiele podobieństw, jednak gdy zostaje przyjęta do ekskluzywnej szkoły Hardwicke, sama błyskawicznie przejmuje rolę szkolnej fixerki wyciągającej z tarapatów dzieci waszyngtońskiej elity.
Z upływem czasu podwójne życie obu sióstr prowadzi do spiętrzenia sekretów oraz zderzenia ich światów, gdy szkolny skandal odbija się echem aż na Kapitolu. Stawka wzrasta i staje się śmiertelnie niebezpieczna, kiedy Tess musi odkryć, kto pociąga za sznurki, zanim sama znajdzie się na celowniku.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-05-20
Tytuł oryginału: The Ruling Class
✨ RECENZJA ✨
„The Fixers. Mroczne sekrety”
Cykl: The Fixer (tom 1)
Autor: Jennifer Lynn Barnes
Wydawnictwo: Must Read
"- Większość z nas idzie przez życie, nie zdając sobie sprawy, w jaki sposób oddziałuje na innych ludzi, ani z tego, że każdy zostawia po sobie ślad na świecie."
Waszyngton, miasto perfekcyjnych garniturów, wyuczonych uśmiechów i sekretów ukrywanych głębiej niż państwowe akta. Tutaj prawda nie jest wartością, jest walutą. A odpowiedni ludzie potrafią sprawić, że skandal znika szybciej, niż zdąży trafić na pierwsze strony gazet. Jennifer Lynn Barnes zabiera czytelnika właśnie do tego świata, świata wpływów, manipulacji i niebezpiecznych półprawd, gdzie każdy coś ukrywa, a zaufanie staje się największym ryzykiem.
„The Fixers. Mroczne sekrety” to thriller młodzieżowy, który zachwyca nie tylko dynamiczną akcją, ale przede wszystkim atmosferą nieustannego napięcia. To historia skonstruowana z politycznych intryg, niedopowiedzeń i moralnych szarości, w której granica między ochroną bliskich a manipulacją zaciera się z każdą kolejną stroną.
W centrum tej opowieści znajduje się Tess Kendrick, inteligentna, błyskotliwa i niezwykle autentyczna bohaterka, która trafia do świata waszyngtońskich elit. Tess nie jest jednak typową literacką heroiną. Popełnia błędy, działa impulsywnie, czasami przecenia własne możliwości, ale właśnie dzięki temu wydaje się prawdziwa. Obserwowanie, jak stopniowo uczy się zasad brutalnej gry prowadzonej przez ludzi posiadających władzę, okazuje się absolutnie fascynujące.
Najbardziej intrygującym elementem powieści jest sam motyw fixerów, ludzi odpowiedzialnych za tuszowanie skandali i wymazywanie niewygodnych problemów z życia wpływowych rodzin. Jennifer Lynn Barnes wykorzystuje ten koncept genialnie, pokazując świat, w którym odpowiednie nazwisko i pieniądze potrafią uciszyć niemal wszystko. Niemal, ponieważ każdy sekret prędzej czy później zaczyna wymykać się spod kontroli.
Autorka fenomenalnie buduje klimat tej historii. Elitarna szkoła Hardwicke przypomina pole bitwy, na którym młodzi ludzie wychowani w cieniu politycznych wpływów uczą się manipulacji równie szybko jak matematyki. Każda rozmowa brzmi tutaj jak subtelne przesłuchanie, każdy gest może coś znaczyć, a nawet pozornie niewinne wydarzenia prowadzą do coraz bardziej niebezpiecznych odkryć. Barnes nie potrzebuje spektakularnych scen akcji, by utrzymać czytelnika w napięciu. Wystarczy atmosfera ciągłej niepewności i świadomość, że praktycznie nikomu nie można ufać.
Ogromnym atutem książki pozostają również relacje między bohaterami, szczególnie więź Tess i Ivy. To relacja zbudowana na dystansie, przemilczeniach i emocjach, których żadna z sióstr nie potrafi wyrazić wprost. Pod powierzchnią chłodnych rozmów wyczuwalne są żal, tęsknota i potrzeba bliskości, co nadaje historii emocjonalnej głębi i sprawia, że nie jest ona jedynie thrillerem o politycznych układach.
Autorka świetnie pokazuje również ciemniejszą stronę władzy, środowisko ludzi przekonanych o własnej nietykalności, funkcjonujących według zasad niedostępnych dla innych. W tle politycznych manipulacji pojawiają się bardziej osobiste dramaty: samotność, poczucie straty, rodzinne konflikty i bezradność wobec rzeczy, których nie da się naprawić nawet największymi wpływami.
Styl autorki jest lekki, dynamiczny i niesamowicie wciągający. Krótkie rozdziały, błyskotliwe dialogi i idealnie dawkowane zwroty akcji sprawiają, że książkę pochłania się niemal obsesyjnie. To jedna z tych historii, przy których mówi się „jeszcze tylko jeden rozdział”, a chwilę później okazuje się, że minęła połowa nocy.
„The Fixers. Mroczne sekrety” to opowieść o sekretach, które mają swoją cenę, o ludziach gotowych zrobić wszystko, by ochronić własne nazwisko, i o świecie, w którym pozory znaczą więcej niż prawda. Inteligentna, pełna napięcia i emocjonalnie angażująca historia, która udowadnia, że największe niebezpieczeństwo często kryje się nie w samych tajemnicach, lecz w ludziach desperacko próbujących je ukryć.
To nie tylko gra o sekrety.
To gra o władzę.
A w Waszyngtonie przegrywają ci, którzy ufają zbyt łatwo.
Lubicie czytać o wyższych sferach? Czy raczej wolicie czytać o zwykłych ludziach i życiu, które mogłoby toczyć się obok nas?
Tess jest zwyczajną dziewczyną. Mieszka z dziadkiem na ranczu, chodzi do szkoły, trenuje lekkoatletykę. Jednak przychodzi moment, kiedy ze względu na stan zdrowia dziadka w życiu dziewczyny na nowo pojawia się jej starsza siostra. Ivy organizuje profesjonalną pomoc dla dziadka i zabiera Tess z sobą do Waszyngtonu, nie pytając jej nawet o zdanie. Szesnastolatka wpada w zupełnie nowy świat! Kręgi władzy, uroczyste kolacje u prezydenta na ponad 300 osób i szkoła dla elit... W dodatku w tej szkole, rówieśnicy zgłaszają się do Tess z różnymi problemami, oczekując, że dziewczyna jest jak jej starsza siostra. Problem w tym, że Tess nawet nie wie czym Ivy się zajmuje! A ta jest tak zwaną fixerką, czyli osobą, która rozwiązuje najróżniejsze problemy. Czy Tess odnajdzie się w nowym świecie? Czy zdoła pomóc swojej nowej przyjaciółce? No i czy odnajdzie osobę która pociąga za sznurki w sprawie tajemniczych zgonów wśród najwyższych kręgów władzy? Od czego jest spryt, brawura i cięty język? Właśnie od tego!
Autorka serwuje nam tutaj thriller skierowany do młodzieży, a dający wgląd w życie pełne blichtru i przepychu. Mamy świetnie zbudowanych bohaterów, którzy zachowują się adekwatnie do wieku i statusu. Mamy lekkość prowadzenia fabuły z jednoczesnym budowaniem napięcia. No i mamy kilka naprawdę zaskakujących zwrotów akcji! A zakończenie? Jest jednocześnie satysfakcjonujące i daje do myślenia nadczynność co się może podziać w kolejnych tomach. Czego chcieć więcej? Brać i czytać! Jest to już kolejna książka tej autorki po którą sięgam i nieodmiennie mnie nie zawodzi. A wydawnictwo naprawdę przykłada się do korekty i redakcji. Z przyjemnością czyta się książki wydawane przez MustRead.
Współpraca recenzencka z wydawnictwem.
Z jaką książką kończycie ten miesiąc?
Ja wczoraj skończyłam czytać pierwszy tom serii ,,The Inheritance Games" autorstwa Jennifer Lynn Barnes, po który sięgnęłam ze względu na to, jak wielkie wrażenie wywarła na mnie właśnie powieść ,,The Fixers. Mroczne sekrety.".
,,- Co robimy? - Asher bez pytania dosiadł się do mojego stolika.
- My? Ty i ja? Nic - ucięłam.
- Aha, no to coś mi się przywidziało. Bo sądziłem, że rzucamy posępne spojrzenia mniej więcej w kierunku Henry'ego. O takie. - Zrobił ponurą minę, a potem wskazał palcem na mnie. - Tobie wychodzi to lepiej.
- Spadaj, Asher.
- Ty mówisz ,,spadaj", a ja słyszę ,,przytul mnie do serca". - Wzruszył teatralnie ramionami. - Ale teraz serio: amulety przyjaźni - wchodzimy w to czy nie?
Nie byłam pewna, w co on pogrywa. Uczyłam się w Hardwicke zaledwie od tygodnia, ale już zdążyłam się zorientować, że Asher Rhodes jest lubianym uczniem. Wręcz popularnym.
- Czego chcesz?
Słysząc to pytanie, Asher nawet nie mrugnął.
- Może po prostu tragicznie się nudzę, jestem potwornie samotny i szukam miłości pod niewłaściwym adresem.
Przewróciłam oczami ze zniecierpliwieniem.
- A może... - powiedział, pochylając się i opierając łokcie na blacie - ...mam już dosyć tego, że wszyscy tak mnie lubią, i czuję się nareszcie wolny w towarzystwie kogoś, kto nie ma wobec mnie żadnych oczekiwań. Albo po prostu sprawiałaś wrażenie kogoś, komu przydałby się przyjaciel. - Nie dał mi szansy na odpowiedź."
Po ,,The Fixers. Mroczne sekrety." sięgnęłam we współpracy barterowej z @mustread.wydawnictwo. Ta powieść napisana jest w narracji pierwszoosobowej, prowadzonej przez główną bohaterkę Tess Kendrick. Los sprowadza ją do Waszyngtonu, gdzie ma zamieszkać ze starszą siostrą, która od tego momentu nie będzie jej jedyną zagadką do rozwiązana. Polityka, wpływy, morderstwa... Czy dziewczynie uda się przed czasem uciec z celownika? Czy prócz wrogów, znajdzie w swoim nowym miejscu na Ziemi również przyjaciół?
Świat stworzony przez Jennifer Lynn Barnes wciągnął mnie do siebie już od pierwszych stron z niezmierną siłą. Wiele rzeczy staje tu pod znakiem zapytania, co mi się bardzo podobało. Autorka posługuje się lekkim, a jednocześnie bardzo angażującym językiem. Z każdym słowem czytelnik chce przeczytać kolejne i kolejne. Nie miałam ochoty choćby na chwilę odrywać się od tej historii. Bohaterowie są wykreowani we wspaniały sposób. Kontrastują ze sobą, a ich natura jest złożona. ,,The Fixers. Mroczne sekrety." jest thrillerem z kategorii young adult, co sprawia, że skupia się w dużej mierze na nastolatkach, ambitnych, odważnych, ale i posiadających również swoje rysy. Słabości, z jakimi często chcą się mierzyć w pojedynkę, choć tak naprawdę zawsze mogą liczyć na siebie nawzajem. Jest to powieść z tajemnicą, śledztwem do rozwiązania, ale opowiada ona o ludziach. Ich wadach oraz wartościach. Tutaj każdy może być łowcą, tak samo, jak i każdy może stać się celem. Pod tym wszystkim na dodatek kryją się tajemnice rodzinne, które wywrócą do góry nogami nie tylko życie Tess. Jeżeli chodzi o wątek romantyczny, to jako takiego tutaj nie ma, ale jestem ciekawa jak rozwiną się co poniektóre relacje, ponieważ pojawia nam się pewien bohater, który całkowicie emanuje specyficznym i jedynym w swoim rodzaju urokiem. A jak już Tess i Asher pojawiali się na jednym planie, to uśmiech nie przestawał schodzić mi z twarzy. Uwielbiam ich relację. Dialogi tej dwójki to złoto. Emanujący z nich upór, humor i te wszystkie przekomarzania tworzą miedzy nimi elektryzujący klimat, jakiegoś rodzaju chemię. Dlatego jestem bardzo ciekawa, jak ten wątek się dalej potoczy. Jeżeli szukacie jakiejś lektury, która sprawi, że zapomnicie o wszystkim, co was dookoła otacza, to polecam wam z całego serca ,,Te Fixers. Mroczne sekrety.". Nie pożałujecie!
Jennifer Lynn Barnes ponownie zachwyca i przybywa z nową serią, przesyconą sekretami, intrygami, niebezpieczeństwem i oszałamiającą dawką zwrotów akcji. Połączenie rodzinnych tajemnic z tymi ważniejszymi, dotyczącymi najbardziej wpływowych ludzi, skomplikowana szkolna rzeczywistość, zagmatwane relacje siostrzane i mistrzowsko nakreślone postacie! Ta perełka usatysfakcjonuje każdego fana mocnych wrażeń.
Gdy Tess Kendrick zostaje zmuszona do przeprowadzki do Waszyngtonu, nie jest zachwycona. Musi zamieszkać z siostrą, z którą od dawna nie utrzymuje kontaktu. Wiele lat temu została przez nią praktycznie porzucona, a gromadzone przez ten cały czas żal i tęsknota przybrały formę potężnej blokady, narzuconej wypracowanej maski obojętności. Brak rozmowy sprawia, że dopiero w szkole dowiaduje się, kim tak naprawdę jest Ivy. To najlepsza fixerka w stolicy, czyli osoba, która potrafi wymazać każdy skandal z udziałem wpływowych ludzi. Niespodziewane, gwałtowne wydarzenia sprawiają, że Tess sama zaczyna podejmować się pomocy wyciągania z tarapatów dzieci waszyngtońskiej elity.
Jestem absolutnie zakochana w tym błyskotliwym piórze, dzięki któremu misternie skonstruowana pełna sekretów, intryg i manipulacji rzeczywistość, już po przekroczeniu pierwszych stron, pochłania czytelnika całkowicie, sprawiając, że nudny, szary świat zupełnie przestaje się liczyć. Od tej książki nie sposób się oderwać, pochłania się ją z nieopisanym zapałem, dosłownie przyciąga jak magnes, podstępnie stając się niemal bolesnym uzależnieniem... Nie zabrakło sytuacji, które przyprawiały mnie o ciarki i niepokój, dlatego przepadłam totalnie zahipnotyzowana!
"The Fixers. Mroczne sekrety" to wstęp do fenomenalnej przygody - niezapomniane, porażające doświadczenie, którego chciałoby się nigdy nie kończyć! Rodzinne sekrety, polityczne intrygi, szkolne zawirowania, a wszystko owiane nutką tajemniczości oraz niebezpieczeństwa. Nie zabrakło również wartkiej akcji, znakomitych manipulacji elity i stopniowo rosnącego napięcia. Przepadłam bez pamięci, pochłonęłam ją z wypiekami na twarzy i już zdążyłam się stęsknić za bohaterami. Polecam całym sercem!?
Czterej bracia. Dwie trudne misje. Zapierająca dech w piersiach przygoda trwa. Genialna kontynuacja bestsellerowej serii ,,The Inheritance Games". Grayson...
Bestsellerowa trylogia "The Inheritance Games" autorstwa Jennifer Lynn Barnes teraz w jednym tomie! Ekskluzywne wydanie limitowane w twardej oprawie i...
Przeczytane:2026-05-24, Ocena: 6, Przeczytałam, 12 książek 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, 26 książek 2026, 52 książki 2026,
„The Fixers. Mroczne sekrety” opowiada o świecie, w którym problemy wpływowych ludzi załatwia się po cichu, zanim trafią do mediów. Tess Kendrick przenosi się do Waszyngtonu po tym, jak jej dziadek zaczyna mieć poważne problemy ze zdrowiem. Zamieszkuje z siostrą Ivy. Relacja z siostrą jest chłodna, pełna niedopowiedzeń i wzajemnego dystansu. Ivy okazuje się osobą, która „sprząta” skandale wpływowych ludzi, a Tess bardzo szybko zostaje wciągnięta w podobne działania w ekskluzywnej szkole Hardwicke.
Autorka bardzo dobrze pokazuje świat ludzi żyjących blisko władzy. To rzeczywistość oparta na kontroli, manipulacji i ukrywaniu niewygodnych faktów. W tej historii praktycznie każdy bohater coś zataja. Nawet zwykłe rozmowy sprawiają wrażenie, jakby były częścią większej gry. Dzięki temu podczas lektury nie wiadomo komu można ufać, a kto tylko udaje szczerość. Bardzo ciekawy i nowy w literaturze jest pomysł fixerek, czyli osób rozwiązujących problemy elit, zanim sprawa wymknie się spod kontroli. W tym świecie liczy się spryt, szybkie myślenie, umiejętność przewidywania cudzych ruchów, znajomość ludzi i gotowość do podejmowania ryzyka. Tess początkowo kompletnie nie pasuje do tego środowiska, ale z czasem zaczyna dostrzegać, że sama ma podobne zdolności jak Ivy. Jednak nie jest w tej roli idealna. Popełnia błędy, działa emocjonalnie i często dopiero po czasie rozumie, w jak niebezpieczne sytuacje się wplątała.
Relacja między siostrami jest jednym z ciekawszych elementów książki. Między Tess i Ivy od początku czuć dystans. Nie zachowują się jak osoby, które są sobie bliskie. Widać lata oddalenia, brak zaufania i wzajemne pretensje, ale jednocześnie pojawia się potrzeba odbudowania tej relacji. Historia rozwija się płynnie i praktycznie cały czas coś się dzieje. Autorka umiejętnie dawkuje informacje i regularnie dorzuca nowe sekrety albo komplikacje, przez co trudno odłożyć książkę. Jednocześnie nie ma tutaj przesadnie skomplikowanej polityki, która mogłaby kogokolwiek przytłoczyć. Wszystko zostało napisane w prosty i przystępny sposób. Nawet osoby, które na co dzień nie sięgają po historie związane z politycznymi intrygami, spokojnie odnajdą się w tej opowieści.
Ciekawie wypada też pokazanie młodzieży wychowywanej wśród wpływowych ludzi. Uczniowie Hardwicke żyją pod ogromną presją, chociaż na pierwszy rzut oka wydaje się, że mają wszystko. Ich nazwiska, rodziny i pozycja społeczna sprawiają, że każdy ich błąd może stać się publicznym problemem. Barnes dobrze oddaje atmosferę środowiska, w którym plotki i informacje są traktowane jak broń, a prywatność praktycznie nie istnieje. Jednak wydaje mi się, że niektóre rozwiązania przychodzą bohaterom zbyt łatwo, a część dialogów brzmi trochę zbyt dojrzale jak na wiek postaci. Ale to są jedyne niedoskonałości, jakie dostrzegam w tej książce.
Powieść czyta się lekko, mimo że pojawiają się w niej tematy manipulacji, układów i tuszowania niewygodnych spraw. Nie jest to typowy thriller. Tutaj napięcie budują przede wszystkim rozmowy, sekrety i stopniowe odkrywanie prawdy. Historia bardzo wciąga, bo autorka wie, kiedy podrzucić kolejną tajemnicę albo zmienić kierunek wydarzeń.
Prawda w tej powieści ma ogromną wartość, ale jednocześnie potrafi być bardzo niebezpieczna. Bohaterowie funkcjonują w rzeczywistości, w której jeden błąd może zniszczyć reputację całych rodzin, dlatego większość ludzi robi wszystko, żeby ukryć swoje sekrety. „The Fixers. Mroczne sekrety” czyta się szybko i z dużym zainteresowaniem. Polecam 💜