Okładka książki - Więźniowie policyjni w KL STUTTHOF (w świetle dokumentów i relacji)

Więźniowie policyjni w KL STUTTHOF (w świetle dokumentów i relacji)

W I części, mającej charakter opracowania naukowego, przedstawiono ogólne kwestie związane z osadzaniem w niemieckich obozach koncentracyjnych więźniów w ramach instytucji aresztu ochronnego, omówiono kategorie więźniów obozu, podobieństwa i różnice występujące w różnych obozach koncentracyjnych. W poszczególnych rozdziałach omówiono więźniów policyjnych z takich organizacji jak Armia Krajowa, Szare Szeregi, Tajna Organizacja Wojskowa "Gryf Pomorski" czy Polska Armia Powstania.

W II części zamieszczony jest wykaz więźniów policyjnych osadzonych w KL Stutthof. Wykazowi nadano formę tabeli zawierającej 10 kolumn, obejmujących następujące dane: numer więźnia, nazwisko, imię, data urodzenia, adres, kategoria więźnia, jednostka kierująca, dzień osadzenia, przynależność państwowa, uwagi.

Fragment wstępu do książki: " Autor zdecydował się na raczej analityczne ujęcie różnych kwestii dotyczących więźniów policyjnych, uznając, że zbyt wcześnie jest na opracowanie o monograficznym charakterze. Są bowiem problemy, które udało się dość dobrze przeanalizować, ale występują także takie, o których nasza wiedza jest bardzo fragmentaryczna i zbyt powierzchowna. W związku z tym autor starał się tu bardziej szczegółowo analizować zachowane dokumenty. Przede wszystkim zdecydował się on na zamieszczenie wielu cytatów, zarówno z dokumentów, jak i z powojennych przekazów, głównie relacji i wspomnień byłych więźniów policyjnych z obozu koncentracyjnego Stutthof. Zostało to wyraźnie zasygnalizowane w podtytule książki. Korzystający z niej będą mieli możliwość zapoznania się zarówno z zapisami znajdującymi się w dokumentach obozowych, sporządzonymi w języku niemieckim, które zostały przetłumaczone na język polski, jak też z bardzo osobistymi i emocjonalnymi relacjami czy wspomnieniami byłych więźniów policyjnych obozu koncentracyjnego Stutthof."

Informacje dodatkowe o Więźniowie policyjni w KL STUTTHOF (w świetle dokumentów i relacji):

Data wydania: 2021 (data przybliżona)
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Więźniowie policyjni w KL STUTTHOF (w świetle dokumentów i relacji)

Ścigani. Piotr Pytlakowski rozmawia z szefami Art-B
Andrzej Gąsiorowski0
Okładka ksiązki - Ścigani. Piotr Pytlakowski rozmawia z szefami Art-B

Szefowie ART-B przerywają milczenie. Opowiadają, jak się robiło ogromne pieniądze w pierwszych latach po 1989 r. Choćby taka historia: W bagażniku mercedesa...