Bali to nieduża indonezyjska wyspa, która rozkochała w sobie turystów z całego świata i nie ma się co temu dziwić, jest tam naprawdę pięknie, aż tak bardzo, że niektórzy po jej odwiedzeniu postanawiają zamieszkać na niej na stałe.
Autorka opowieści z wyspy bogów mieszka na Bali już kilka lat i wreszcie postanowiła podzielić się swoją historią z innymi osobami, zrobiła to w formie przewodnika, który pozwala lepiej nam zapoznać się z tym miejscem i zaplanować tam podróż. Przewodnik zaczyna się wtedy, kiedy to autorka pierwszy raz była na Bali i zakochała się w tej wyspie od pierwszego wejrzenia i w jej głowie pojawił się pomysł, żeby tam zamieszkać. Następnie jesteśmy przeprowadzani przez różne rozdziały, poznajemy Balijskie wrota, ogrody, święte drzewa, farmy soli, huśtawkę nad przepaścią oraz uczymy się nosić sarong, spotykamy się z małpami i tak powoli krok po kroku poznajemy tę niezwykłą wyspę.
Pewnie nie będzie mi dane nigdy zobaczyć Bali, ale ja uwielbiam poznawać inne kraje, kultury i atrakcje, chociaż na papierze, a patrząc na zdjęcia myślami przenosić się tam, chociaż w swojej wyobraźni. Ta książka to moim zdaniem przewodnik, ale jednocześnie opowieść o danej osobie, zdecydowanie z tych wszystkich informacji da się zaplanować podróż, podczas której odwiedzimy wszystkie ważne miejsca na Bali, ale również poznajemy kawałek czyjegoś życia. Co do stylu pisania to nie do końca do mnie przemawiał były momenty, w których autorka czuła się chyba zbyt pewnie, co trochę mi się nie podobało, ale jednak patrząc na całość, nie na dane fragmenty, mogę stwierdzić, że jest to naprawdę interesujący przewodnik.
Ja zawsze zwracam uwagę na detale i okładkę, o ile ona nie do końca mnie przyciągnęła, to w środku są piękne zdjęcia przykuwające wzrok oraz mapa wyspy, którą znajdziemy we wnętrzu i ona spodobała mi się najbardziej.
Wydawnictwo: Luna
Data wydania: 2023-06-14