Okładka książki - Całe szczęście świata

Całe szczęście świata

Powieść obyczajowa Agnieszki Krawczyk Całe szczęście świata jest pierwszym tomem nowego cyklu pisarki Zwyczajna magia.

Nagła śmierć Andrzeja Zarzyckiego zmienia dotychczasowe życie jego drugiej żony Michaliny i córki z pierwszego małżeństwa Poli. Michalina kupuje kamper planując wyruszenie w podróż, a że jest osobą samotną, więc nic jej nie ogranicza. Pola natomiast postanawia wrócić z Anglii i rozkręcić własną firmę. Jednak splot różnych wydarzeń sprawia, że Zarzycka wspólnie z przyjaciółką i współpracowniczką ruszają kamperem w Pieniny. Tutaj podejmują się renowacji polichromii w pięknie położonej wsi Czysta Woda nad Jeziorem Czorsztyńskim. Knajpa Poli także rozpoczyna działalność. Jednak po pewnym czasie drogi Michaliny i Poli ponownie się przecinają.

Pisarka przenosi nas do wykreowanego przez siebie świata, w którym odnajdujemy wiele z otaczającej nas rzeczywistości. W tym letnim, beztroskim klimacie i pięknej scenerii nasi bohaterowie przeżywają bowiem typowe problemy współczesnego świata takie jak skomplikowane relacje rodzinne, rywalizacja, zazdrość, samotność, ponoszenie konsekwencji niewłaściwych decyzji i wyborów. Spotkamy tu także przykłady prawdziwej przyjaźni oraz ludzi, którzy odnaleźli swój sposób na życie i samospełnienie. Czy znaleźli tytułowe „całe szczęście świata”, oceńcie sami.

Z pośród wielu wątków jakie odnajdujemy w powieści chciałabym zwrócić Wasza uwagę na dwa moim zdaniem ciekawie pokazane przez autorkę. Pierwszym są niezmiernie interesująco pokazane relacje między dawnymi mieszkańcami Czystej Wody, a osobami, które są tu przyjechały niedawno. Społeczność, do której trafiają Michalina Zarzycka i jej współpracowniczka Renata składa się z mieszkańców Czystej Wody, naukowców i studentów prowadzących badania nad fauną i florą okolicy mieszkających w pobliskim Folwarku i zamieszkałej tu od niedawna Ireny Skierskiej. Znakomicie oddana jest w powieści dynamika życia w małej miejscowości. W tej niewielkiej społeczności aż kipi od emocji, wzajemnych sympatii i antypatii między poszczególnymi osobami. Michalina i Renata także zostają wciągnięte w te rozgrywki. A my stopniowo poznajemy poszczególne postacie i ich przeszłość by lepiej zrozumieć motywację ich zachowań i postaw. Przyjazd kobiet do Czystej Wody jest też okazją do zwrócenia uwagi na ciekawe zjawisko psychologiczne jakim jest efekt pierwszego wrażenia.  Na konkretnych przykładach widzimy tutaj jak taka ocena może być mylna i niesprawiedliwa i w jaki sposób może rzutować na rozwój relacji między osobami.

Ciekawie rozwija się także inny z występujących w powieści wątków, a mianowicie wątek relacji między macochą i pasierbicą. Dzieje się tak dzięki niezmiernie ciekawym postaciom Michaliny i Poli, zupełnie odmiennym osobowościowo i charakterologicznie.   Doskonale widać na ich przykładzie jak przekonanie o własnej nieomylności i słuszności przekonań oraz uprzedzenia zamykają drogę do porozumienia między ludźmi.

Zresztą ogólnie postacie są mocną stroną tej opowieści.  Mamy tutaj znakomicie podpatrzone i realistycznie pokazane różne typy ludzi i ich zachowania i relacje z innymi. Niezmiernie plastyczny opis każdej z osób występujących w powieści, a przede wszystkim nadanie im indywidualnego rysu osobowości sprawia, że trudno się od nich zdystansować. Są to postacie z duszą, które ożywają na kartach powieści.

W powieściach obyczajowych często ważną rolę odgrywa miejsce akcji, a czytelnik ma okazję poznać ciekawy zakątek Polski czy świata. Nie inaczej jest tutaj. Dzięki autorce mamy okazję dowiedzieć się więcej o historii powstania Jeziora Czorsztyńskiego i poznać jego walory przyrodniczo-geograficzne. Klimatyczne, plastyczne, barwne i realistyczne opisy przyrody znakomicie oddają scenerię tego miejsca.

Książka napisana jest pięknym, bogatym językiem, w lekkim, gawędziarskim wręcz stylu. Narracja jest płynna. Barwne, żywe, naturalne i wiarygodne dialogi znakomicie oddają osobowość postaci. Fabuła rozwija się w swoim tempie, ale nie brakuje w niej intryg, plotek, tajemnic, które wprowadzają dodatkowe napięcie i dreszczyk emocji.

Na podkreślenie zasługuje także wydanie – piękna, przyciągająca wzrok okładka, przejrzysty podział i druk książki sprawiają, że czytanie jest prawdziwą przyjemnością.

Całe szczęście świata to wielowątkowa, wciągająca opowieść pokazująca czytelnikowi szeroką perspektywę różnorodnych ludzkich zachowań i ich konsekwencji. Mnie osobiście nastroiła bardzo refleksyjnie do rozważań nad tytułowym szczęściem, czym ono jest i gdzie można je znaleźć.

Akcja urywa się w zaskakującym momencie dodatkowo podsycając ciekawość.

Polecam miłośniczkom klimatycznych i emocjonalnych współczesnych powieści obyczajowych lubiących na dłużej zaprzyjaźnić się z ich bohaterkami.

Informacje dodatkowe o Całe szczęście świata:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-01-29
Dodał/a opinię: EMOL

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Całe szczęście świata

Kup książkę Całe szczęście świata

Szczęście na wyciągnięcie ręki
Agnieszka Krawczyk0
Okładka ksiązki - Szczęście na wyciągnięcie ręki

Uśmiech losu to dar. Rozglądajcie się, aby go nie przegapić. Można pokonać złe wspomnienia i spróbować wyjrzeć poza mroczną zasłonę przykrości...

Dwudziestolecie międzywojenne
Agnieszka Krawczyk0
Okładka ksiązki - Dwudziestolecie międzywojenne

Lektury licealisty to lektury na szóstkę. Znajdziesz w nich przejrzyste opracowania wszystkich epok literackich, charakterystyki twórczości najważniejszych...