🧠”𝓒𝓸 𝓬𝔃𝓾𝓳ą 𝓵𝓮𝓴𝓪𝓻𝔃𝓮. 𝓙𝓪𝓴 𝓮𝓶𝓸𝓬𝓳𝓮 𝔀𝓹ł𝔂𝔀𝓪𝓳ą 𝓷𝓪 𝔀𝔂𝓴𝓸𝓷𝔂𝔀𝓪𝓷𝓲𝓮 𝓹𝓻𝓪𝓴𝓽𝔂𝓴𝓲 𝓵𝓮𝓴𝓪𝓻𝓼𝓴𝓲𝓮𝓳” 𝓓𝓪𝓷𝓲𝓮𝓵𝓵𝓮 𝓞𝓯𝓻𝓲, 𝓜𝓓, 𝓟𝓱𝓓🧠
Gdzie kończy się medycyna, a zaczyna człowiek?
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
Dokumenty medyczne i seriale o lekarzach bardzo lubię oglądać. Z pozoru rozrywkowe seriale mogą człowieka wiele nauczyć i przygotować na pewne sytuacje w życiu. Medycyna od zawsze była dla człowieka jedną wielką zagadką, a co za tym szło niesamowicie nas fascynowała. Pewnie wielu z nas za dzieciaka marzyło o tym, by zostać lekarzem czy pielęgniarką. A dzięki tej książce możemy bliżej przyjrzeć się pracy lekarzy „zza kulis”.
W swojej poruszającej opowieści „Co czują lekarze” Danielle Ofri internistka i lekarka dyżurna w szpitalu w Nowym Yorku zaprasza czytelnika tam, gdzie zwykle nie ma wstępu nikt spoza medycznego świata. Za drzwi oddziałów, za kurtynę profesjonalizmu, za maskę opanowania.
Ta książka to nie jest zwykły reportaż, który ilością informacji może czytelnika znużyć. Autorka postarała się skonstruować ją w taki sposób, by od samego początku zachęcić czytelnika do lektury. To nie jest jedynie zapis lekarskich doświadczeń. To szczera, momentami bolesna spowiedź o bezradności, zwątpieniu, strachu i nadziei, które towarzyszą codziennej pracy z drugim człowiekiem. Ofri z niezwykłą wrażliwością wraca do swoich pierwszych spotkań z pacjentami, do chwil niepewności, do błędów, do emocji, których na studiach nikt nie uczył okazywać ani nawet nazywać. Przywołując także historie swoich koleżanek i kolegów po fachu, tworzy wielowymiarową opowieść o lekarzach, chcąc uświadomić czytelników, o tym, że lekarze są po prostu ludźmi i jak wszyscy popełniają błędy, nie są wszechwiedzący i czasem mierzą się z gorszym dniem. Ofri swoją publikacją nie stara się wybielić lekarzy. Z brutalną szczerością chce nas uświadomić o konsekwencjach z jakimi muszą się zmierzyć gdy popełnią błąd.
Największą siłą tej książki jest odwaga mówienia o tym, o czym w szpitalnych korytarzach zwykle się milczy: o ciężarze odpowiedzialności, o poczuciu winy, o wypaleniu, ale też o wzruszeniu i głębokim przywiązaniu do pacjentów. To opowieść, która zdejmuje lekarzy z piedestału i pokazuje ich w pełnym, kruchym świetle. Trudno po tej lekturze patrzeć na medycynę tak samo jak wcześniej. Może dzięki tej książce inaczej spojrzymy na lekarzy i docenimy ich trud w walce o życie drugiego człowieka.
Obowiązkowa lektura dla tych, co pragną naprawdę zrozumieć kim jest człowiek ratujący nasze zdrowie i życie. 🤍 Serdecznie wam polecam te publikacje. 🧠
Wydawnictwo: Biały Wiatr
Data wydania: 2026-01-28