To nie jest kolejny poradnik z gatunku „wstań o piątej rano, wypij wodę z cytryną i zostań najlepszą wersją siebie”.
Na szczęście.
Zamiast tego dostajemy coś o wiele ciekawszego: szczery, momentami bezczelnie prawdziwy pamiętnik z podróży ku sobie. Bez lukru. Bez pozy na oświeconą guru. Za to z dużą dawką humoru, dystansu do siebie i ciepłej autoironii.
Autorka zaprasza nas do świata, w którym człowiek nie rodzi się bohaterem- raczej startuje jako nieco pogubiony „bidul”, trochę zmęczony „kurczak”, który dopiero z czasem odkrywa, że gdzieś w środku drzemią skrzydła całkiem pokaźnego orła. I właśnie tę drogę- od niepewności do odwagi, od chaosu do sensu- śledzimy z rosnącą ciekawością.
Największą siłą tej książki jest autentyczność. Nie ma tu moralizowania, wykładów ani gotowych recept na życie. Jest za to coś znacznie cenniejszego: doświadczenie. Autorka nie poucza – ona opowiada. O potknięciach, wątpliwościach, poszukiwaniu swojej drogi, o pracy, która ma smak marzenia, o macierzyństwie, które bywa jednocześnie cudem i sportem ekstremalnym.
W tle tej historii pojawia się również duchowość- spokojna, naturalna, niewymuszona. Bóg jest towarzyszem drogi, który czasem delikatnie puka do serca, kiedy człowiek najbardziej tego potrzebuje.
Czyta się to lekko, momentami z uśmiechem, momentami z cichym „ojej… ja też tak mam”. Bo choć historia jest bardzo osobista, dziwnie łatwo odnaleźć w niej kawałek własnego życia.
To książka dla kobiet, które lubią myśleć, czuć i zadawać sobie ważne pytania. Dla tych, które stoją na życiowym rozdrożu, dla mam- tych świeżo upieczonych i tych z wieloletnim stażem. Ale też dla mężczyzn, którzy od czasu do czasu zastanawiają się, co właściwie dzieje się w kobiecej głowie (i dlaczego tyle tam emocji, planów i kosmicznych galaktyk jednocześnie).
Najlepiej jednak potraktować ją tak, jak sugeruje sam opis: jako prezent dla siebie. Taki, który nie tylko dobrze się czyta, ale jeszcze na długo zostaje w środku.
Wydawnictwo: Stacja7
Data wydania: 2022-05-30