Okładka książki - Eden. Nowy początek

Eden. Nowy początek

Po tragicznej powodzi, w której zginęli niemal wszyscy mieszkańcy Akadii, życie Caldera i Eden zmieniło się o trzysta sześćdziesiąt stopni. Oboje myślą, że to drugie nie żyje. Eden znajduje bezpieczną przystań w domu bogatego jubilera, którego z czasem zaczyna traktować, jak ojca i uczy jego wnuczkę gry na fortepianie. Natomiast Calder zostaje uznanym artystą malarzem. Powoli uczą się żyć bez siebie. Eden dowiaduje się, że została porwana i nawet udaje jej się znaleźć matkę, a Calder powoli układa sobie życie, pomaga mu Xander- przyjaciel z dzieciństwa, który jest dla niego jak brat. Od dziecka się wspierali. Jednak nic nie jest w stanie zapełnić pustki, jaką odczuwają oboje. Tęsknią za sobą. I to bardzo. Przeżywają  utraconą miłość. Mają złamane serca, kiedy nagle ich drogi znowu się przecinają.

Przypadek czy przeznaczenie? Nie ma na świecie siły silniejszej, niż prawdziwa miłość. A uczucie, jakie połączyło Eden i Caldera zdecydowanie nią jest. Jednak czy ich uczucie przetrwało upływ czasu? Trzy lata żyli w przekonaniu, że to drugie nie żyje, a od samego początku mieszkali w tym samym mieście.

„Eden. Nowy początek” to zdecydowanie walka dobra ze złem, miłości, która jest mocniejsza niż śmierć. Jest to drugi tom serii „A sign of love”. Autorka cudownie kończy opowieść o miłości Caldera i Eden. Ta książka zdecydowanie mnie urzekła. Tak samo zresztą, jak pierwsza część i każda książka autorki, którą oczywiście czytałam.

Mia Sheridan pisze przyjemnym stylem pisania, który łatwo się czyta. Powieść ma niewiele ponad 300 stron, także nie jest jakaś szczególnie gruba, ale mimo wszystko jest naładowana mnóstwem emocji, ale przede wszystkim miłości.

W tej części autorka rozjaśnia nam trochę postać Hectora. Nie usprawiedliwia jego występków, ale pokazuje motywy jego kierowania.  Czy przez to, co mu się przydarzyło pałam do niego większą sympatią? Otóż nie. Rozumiem jego ból, jednak nic nie usprawiedliwia występków, jakich się dopuścił.

„Eden. Nowy początek” zdecydowanie jest powieścią, która opowiada o prawdziwej miłości i ludziach, którzy są sobie przeznaczeni. Mimo, że Calder i Eden wbrew pozorom nie powinni nawet o sobie myśleć to połączyła ich miłość silniejsza niż śmierć.  Mądrość, miłość i odwaga bohaterów pozwalają im przetrwać najcięższe chwile. Czy żałują tego, co przeszli dla swojej miłości? Oczywiście, że nie.

Powieść należy zarówno, jak do romansu, jak i do powieści obyczajowej. Gorąco polecam każdemu, kto tylko uwielbia opowieści o ludziach, którzy są sobie przeznaczeni i o tym, jak wielką siłę ma prawdziwa miłość.

Informacje dodatkowe o Eden. Nowy początek:

Wydawnictwo: Septem