Biografia zupełnie inna niż wszystkie, biorąc pod uwagę te o życiu Franza Kafki – dokładnie tak bym opisała książkę jednym zdaniem. To postać, której życie obrosło wieloma mitami, a autor ukazuje jego życie w zupełnie innej odsłonie. Poznajemy jego życie dość dokładnie, również to, co działo się w jego dzieciństwie.
Jaki był naprawdę? Co wpłynęło na jego zachowanie? Jak wyglądało jego życie? - na te i wiele innych pytań znajdziemy odpowiedzi w książce. Czytało się ją przyjemnie i dość szybko. Historia była ciekawa i spójna. Znalazłam w niej nie tylko samo życie Franza, ale również tło historyczne, a wszystko tworzy spójną całość. Podczas czytania towarzyszyło mi wiele emocji, a niektóre z nich pozostały ze mną jeszcze po jej skończeniu. Napisana jest na tyle ciekawie, że ponad 500 stron „pokonałam” w dwa wieczory. Uważam, że to wynik bardzo zadowalający. W książce naprawdę dużo się dzieje, co zdecydowanie wpływa pozytywnie na jej odbiór.
Wizualnie jest dość ładna. Znajdziemy w niej zdjęcia, które mnie się podobały.
„Franz Kafka: koszmar rozumu” to książka, która jest dla każdego, kto pragnie poznać bliżej Franza Kafkę. Ze swojej strony polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA
Wydawnictwo: Marginesy