Fuga. Powieść polifoniczna. Autor Magdalena Anna Sakowska.
Dzięki współpracy miałam przyjemność przeczytania tej pozycji. Jest to pierwsza książka spod pióra tej autorki. Sięgnęłam po ten typ powiesić ze względu że kilka lat była to moja ulubiona kategoria a jak wiadomo czasem warto do tego wrócić. W pozycji przedstawiono jak może wyglądać przyszłość. Co jest bardzo interesujące bo uważam, ze jest to w pewnym sensie częściowo prawdopodobne patrząc do czego to wszystko zmierza.
W książce poruszane jest wiele tematów takich jak miłość, utrata pamięci czy walki na śmierć i życie. Uważam że zdecydowanie za mało był rozwinięty temat przeszłości głównego bohatera, ponieważ uważam że to mocniej by ubarwili całą historie, która i tak dla mnie była mega interesujące i mocno zmieniła mój przestrzeganie tego bohatera.
Język w książce bardzo prosty, pojawiają się przekleństwa oraz nie słowa, które nie są dla nas obce raczej intuicyjne, nie trzeba sie skupiać aby zrozumieć ich sens. W pozycji były momenty gdzie można była wybuchnąć śmiechu (tu pozdrawiam ciepłe krzesło, historia znajomej która nie ogarnia życia) ale także momentu zawieszenia i niezrozumienia co się dzieje. Jeżeli chodzi o bohaterów to trochę za szybko się zmieniali tak samo z narracja. Dość sporo trwało zanim zrozumiałam kto kim jest tym bardziej że czasem były dwa imionami czy pseudonimami.
Historia opowiada o walce gladiatorów tylko takimi w przyszłości z hologramami oraz mieszająca się rzeczywistością z wirtualnym światem. Co także niekiedy niewiadomo co było było czym. Historia bardzo chaotyczna chyba tak samo jak ta recenzja.
Książkę polecam każdemu kto lubi sci-fi. Książkę bym kierowała raczej dla młodszego pokolenia jako coś lekkiego i odnajdującego się w tej rzeczywistości.
Data wydania: 2022-01-12
Jolanta Marciniak